Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš opět zabodoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Žijí mezi námi lidé, kterým když připomenete jejich vlastní slova, převedou debatu do osobní roviny a začnou vás urážet. Mezi politiky by mohl být jejich nekorunovaným králem Andrej Babiš.

Článek

Znovu jsme toho byli svědky 19. dubna v Poslanecké sněmovně při projednávání jednoho z třaskavých témat těchto dnů – České pošty. Koaliční vláda se snaží s tím kolosem něco dělat, zda dobře, či špatně je jistě na zásadní debatu, ale jisté je, že stávající stav je neudržitelný. To ovšem není „objev“ Fialovy koalice, ale už před třemi a půl lety o tom veřejnost informoval tehdejší premiér Andrej Babiš.

Ke komunikaci s veřejností používá Facebook. Na něm 18. srpna 2019 publikoval mimořádně obsáhlé „hlášení“, v němž nemalá část byla věnována situaci České pošty. Jeho slova nevyznívala pro tuto instituci dvakrát příznivě, vlastně vůbec. Věta za větou, kritika za kritikou, tvrdá realita.

Pročetl jsem si tuto pasáž celou, pro zájemce nabízím odkaz ZDE a kdo se tím nechce prokousávat, nechť vezme zavděk několika citáty:

Na základě usnesení minulých vlád má Česká pošta 3200 poboček. To je jedna z nejhustších sítí nejen v Evropě, ale na celém světě. Přitom takové rozhodnutí nemá ekonomické opodstatnění. (…) Jen si to představte, 3200 poboček, udržování pracovních míst, zvyšování platů, ale zároveň klesající počet listovních zásilek a tím pádem výnosů, do toho potřeba investovat. Taková rovnice prostě nemůže fungovat. Někdo to musí zaplatit. A ten někdo je stát. (…) Ale stát jako řádný hospodář nemůže tenhle stav tolerovat donekonečna. Z čeho se ty tisíce poboček zaplatí? (…) Pošta dnes žije na úvěr. Nedovedu si představit, kdo by byl ochotný jí poskytnout další financování. (…) Za této situace je mimořádně neodpovědné klamat veřejnost, politiky, a hlavně pracovníky nerealistickými sliby. Kladný hospodářský výsledek v roce 2021 je jen přání a sen. Nestane se to. (…) Takže pravdu. Stará Česká pošta je mrtvá. (…) Česká pošta bojuje o přežití. Jediné řešení je restrukturalizace, která z ní udělá moderní a univerzální poštovní službu s konkurenceschopnou logistikou, finančními a jinými službami, prostě celkově přívětivou k zákazníkovi 21. století včetně E-commerce a odpovídajících IT systémů. (…) Je naše povinnost ji zachránit.

Obvykle „neviditelnému“ ministru Jozefu Síkelovi se podařil 19. dubna ve sněmovně skvělý majstrštyk. S Babišovým názorem na fungování České pošty z roku 2019 seznámil – nejprve bez uvedení autora - poslance ANO, a když na otázku, zda vědí, kdo sepsal tuto analýzu, odpověděli záporně, sdělil jim: „Váš šéf, váš vůdce.“ Dodal, že je ochoten pochopit, proč se ANO z řešení problému kolem pošty „zbaběle stáhlo“. Protože „restrukturalizovat takhle velký státní podnik není jednoduché, a vzhledem k tomu, co jste předvedli během covidu, tak to je asi možná dobře. Když jste takhle vycouvali, tak kde berete tu drzost kritizovat toho, kdo měl dostatek odvahy toto řešit?“

Silná slova hodná zamyšlení. Ne tak v bublině politiků, ne tak ve víru mezipartajního boje. Důkazem je reakce Andreje Babiše, nikoli překvapivá. Okamžitě začal ministra Síkelu osobně napadat:

Tahle loutka mě tady uráží a blekotá nějaké kraviny. Vystoupil jste úplně mimo mísu, ani čísla nemáte správně. Nechte si to, já mám nabito. Doufám, že vás konečně pošlou do Bruselu na toho eurokomisaře a budete škodit tam. Do mě se nebudete navážet.

Blekotá kraviny? Vystoupil mimo mísu? Nikoli. Jen připomněl překvapeným poslancům ANO, a dost možná i překvapenému samotnému Babišovi, slova jejich šéfa. A co na to šéf? Začal okamžitě faulovat.

O něco dříve byl stejný Andrej Babiš soudem uznán za lháře s povinností omluvit se senátoru Lukáši Wagenknechtovi za lživé pomluvy, které o něm opakovaně veřejně šířil – že je Wagenknecht „udavač“ a „připravil ČR o 800 milionů korun“.

Inu, někteří lidé kolem nás, a bohužel i někteří politici, si občas nevidí do úst. Andrej Babiš má v této „hitparádě výroků“ trvale zajištěnou jednu z nejvyšších příček.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz