Hlavní obsah
Aktuální dění

CNN v roli dezinformátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ústředí televize CNN v Atlantě, USA

Ne, nejde o českou filiálku (CNN Prima News), ale o mateřskou stanici sídlící v americké Atlantě. Opět se potvrdilo, že ďábel je ukryt v detailu.

Článek

Letošní 7. duben patřil mezi dny, kdy Židé slavili týdenní svátek Pesach. Rodina rabína Lea Deeho se rozhodla, že se vydá na výlet. Dvěma auty – v předním jel rabín Dee, za ním jeho manželka Lucy s dcerami Maiou a Rinou (20 a 15 let). Rodina se přistěhovala do Izraele z Anglie v roce 2014 a usadila se v judské osadě Efrat.

Cílem výletu byla galilejská Tiberiada na břehu Genezaretského jezera. Cestovali auty údolím Jordánu, kde došlo k barbarskému útoku (viz odkaz 3). Dva arabští teroristé zahájili na vozidlo s matkou a dcerami palbu, údajně z útočné pušky Kalašnikov. Pak ještě pokračovali střelbou zblízka. Následky tohoto ďábelského činu byly děsivé. Obě dcery zemřely okamžitě, jejich matka o tři dny později v jeruzalémské nemocnici Hadasa.

Událost otřásla celým Izraelem a všemi slušnými lidmi ve svobodném světě. Jásali a slávu vrahům provolávali pouze palestinští Arabové; tradičně s porozuměním se o vraždě nevinných vyjádřili zástupci Hamasu. Důležité je, že v květnu se izraelským bezpečnostním silám podařilo teroristy do tohoto vraždění zapojené zlikvidovat (dva vrazi a jeden spoluorganizátor).

Rozruch v Izraeli vyvolalo ovšem vyjádření Christiany Amanpourové (odkaz 1), špičkové televizní novinářky a moderátorky CNN. Jak informovala 11. května 2023 na svém Twitteru monitorovací organizace HonestReporting (odkaz 2), která je zaměřena na „odhalování protiizraelské zaujatosti v médiích“, Amanpourová ve vysílání použila formulaci, že členové rodiny Deeových byli „zabiti při přestřelce“ (killed in a shootout). Vzhledem k tomu, co se v Jordánském údolí stalo, jde o skandální deformaci reality – tedy o záměrně šířenou dezinformaci. Výraz „přestřelka“ vyvolává dojem, že šlo o oboustrannou palbu, což je nehorázná lež. Dcery byly zavražděny a matka smrtelně zraněna poté, co Arabové chladnokrevně zahájili palbu a na jejich vozidlo vypálili více než dvacet střel. Ženy neměly absolutně žádnou šanci se bránit, protože byly neozbrojené; hovořit proto o „přestřelce“ je do nebe volající nehoráznost a projev absolutní novinářské neprofesionality. Něco takového se prostě nesmí stát (pakliže nejde o záměr, což by bylo ještě horší). Je to stejná chyba, jako kdyby někdo v televizi hlásal, že 1. září 1939 nedošlo k přepadení Polska hitlerovským Německem, ale k čemusi, co staví agresora a oběť na stejnou úroveň.

Podobně vyjádření Ch. Amanpourové vnímá i Leo Dee, který jenom proto, že se Arabům zachtělo židovské krve, přišel o manželku a dvě dcery: „Toto je dokonalý příklad ´teroristické žurnalistiky´, v níž máte morální ekvivalenci mezi teroristou a obětí.“ Dodal, že tento druh žurnalistiky pomáhá udržovat konflikt na Blízkém východě. Součástí cyklu násilí je takovéto vyjádření, po němž následuje teroristické zvěrstvo a pak další podobné ukrutnosti.

Pro úplnost dodejme, že rabín Leo Dee požaduje po CNN omluvu. Izraelský konzulát v Atlantě chystá zaslat stanici oficiální stížnost, kterou připravuje izraelské ministerstvo zahraničí.

Kdo CNN sleduje, dobře ví, že podobných excesů má Ch. Amanpourová na svém kontě víc. V listopadu 2020 u příležitosti vzpomínky na Křišťálovou noc 1938 srovnala prezidenta Donalda Trumpa s nacisty – řekla, že Trump útočí na stejné hodnoty, na něž útočili nacisté. Později se za své nehorázné vyjádření omluvila (odkaz 4).

Je politováníhodné, že tak významné médium, jakým televize CNN bezpochyby je, se nedokáže oprostit od protiizraelské zaujatosti. A právě tak je ocenění hodné a v zájmu snahy udržet tento svět alespoň trochu normální nanejvýš chvályhodné, že existují instituce, kterou tuto protiizraelskou zaujatost monitorují a veřejnost o ní informují.

ODKAZY 1 AŽ 4

(1) The Jerusalem Post o výroku Ch. Amanpourové:

(2) Odkaz na vyjádření Ch. Amanpourové týkající se „přestřelky:

(3) BBC o vražedném útoku v Jordánském údolí:

(4) Omluva Ch. Amanpourové:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz