Hlavní obsah

Potřebuje česká fotbalová reprezentace manažera?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons CC BY-SA 3.0 Autor: David Sedlecký

Vladimír Šmicer

Českému fotbalovému svazu se zatím nepodařilo najít vhodného manažera pro reprezentaci.

Článek

Vznik pozice manažera

Pozice manažera české fotbalové reprezentace dlouhou dobu neexistovala a upřímně si přiznejme, ani nebyla potřeba. Standardní servis zabezpečoval vedoucí mužstva a pro přátelské zápasy se vhodný soupeř v rámci socialistických zemí vždy našel. Zápasy se zeměmi mimo tuto oblast podléhaly schválení nadřízených orgánů plně ovládaných členy KSČ. Model to určitě nebyl ideální, ale asi měl něco do sebe, protože v roce 1976 jsme se stali mistry Evropy. Takového úspěchu už reprezentace nikdy nedosáhla.

Po roce 1989 došlo jako ostatně v celé společnosti i u reprezentace k převratným změnám. Hráči začali odcházet co celého světa, mohli být nominováni hráči, kteří emigrovali z české republiky a jakékoliv omezení soupeřů přestalo existovat.

Požadavky na fotbalovou diplomacii se tím pádem několikanásobně zvýšily. Prvním, kdo se začal starat o tuto oblast nejen u reprezentačního mužstva byl tehdejší předseda František Chvalovský, největší osobnost, která dosud byla v čele českého fotbalu. I reprezentace v jeho době dosahovala solidních výsledků. Bohužel jeho podnikatelské aktivity už tak úspěšné nebyly, a tak musel skončit.

Fotbalová asociace mezitím bohužel přijala taková pravidla, která neumožňují, aby se do jejího vedení dostala podobně silná osobnost. Tento stav trvá do dnešních dnů.

A tak vznikla potřeba manažera fotbalové reprezentace.

Manažeři fotbalové reprezentace

Prvním managerem u fotbalové reprezentace byl Vlastimil Košťál. Využíval toto místo hlavně ke své mediální prezentaci a když se dostavily neúspěchy, odstoupil.

Bohužel po něm se nepodařilo do této dlouhou dobu získat žádnou výraznější osobnost.

Až příchodem Ivana Haška byl do pozice manažera jmenován Vladimír Šmicer. Dnes už je možné konstatovat, že reprezentace pod jeho vedením nebyla neúspěšná. Bohužel očekávání fotbalové veřejnosti byla větší, také mu nepomohlo video z oslav po postupu na EURO 2012, tak po neúspěchu v kvalifikaci na mistrovství světa v 2014 skončil.

Po něm tuto funkci nějakou dobu vykonával přímo předseda Miroslav Pelta, pak Libor Sionka a posledním fotbalovým manažerem byl pan Pešír, který se fotbalovému prostředí prezentoval, hlavně popisem situace okolo klubu Belmondo.

Potřebuje reprezentace skutečně manažera?

Ano potřebuje, ale ne takového, který by dělal práci, která u většiny oddílů spadá do kompetencí vedoucího mužstva, ale který by fungoval hlavně v oblasti fotbalové diplomacie. Největší předpoklad, ale není to podmínka, má bývalý aktivní fotbalista s bohatou kariérou v zahraničí.

Je to proto, aby se nedocházelo k tomu, že závěrečný přípravný zápas na EURO budeme hrát s Maltou, ta nás fakt prověří. Nebo, aby trenéři letěli do zahraničí pozorovat hráče, kteří do zápasu nenastoupí, přitom minimálně dva bývalí fotbalisté se výborně znají s trenérem.

Ideální model, jak by se tato funkce měla vykonávat, nám ukázal Oliver Bierhoff u fotbalové reprezentace Německa. Bohužel toto místo u nás dosud nemá takovou prestiž, aby bylo pro odpovídající fotbalové osobnosti zajímavé. Doufejme, že se to v budoucnosti změní, český fotbal to potřebuje.

Zdroj: Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz