Hlavní obsah
Sport

Requiem za Václava Hladkého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Autor: Danielcgold

Ilustrační foto

V první nominaci nového trenéra české reprezentace Ivana Haška chyběl nejúspěšnější český brankář chytající v zahraničí Václav Hladký.

Článek

Kariéra

Jeho brankářská kariéra nebyla jednoduchá. Narodil se v Brně. Chytat začal za regionální oddíl Sparta Brno. Odtud po 7 letech přestoupil do klubu SK Šardice, kde si vyhlédla Zbrojovka Brno, kam v roce 2004 přestoupil. Byl členem všech dorosteneckých mládežnických reprezentací. Za B-tým nastoupil poprvé v 15 letech, jednalo se ale o výjimku. V letech 2009 až 2013 hostoval postupně v Břeclavi, Spartě Brno a Líšni. V roce 2013 se stal brankářem č.1 ve Zbrojovce Brno. Byl jím až do roku 2015, kdy se Zbrojovka ocitla v pásmu sestupu a trenér postavil do branky Dušana Melichárka.

V červenci 2015 odešel na hostování a později přestoupil do klubu Slovan Liberec. Zde měl smůlu na výrazné brankářské osobnosti nejprve Tomáše Koubka, potom Martina Dúbravku a Ondřeje Koláře. Když v roce 2019 před ním dostal přednost Filip Nguyen tak se rozhodl přestoupit do skotského klubu St.Mirren. Svými výkony přispěl k tomu, že se klub udržel v nejvyšší skotské soutěži a někteří lidé ho považovali za nejlepšího brankáře v lize.

V roce 2020 podepsal smlouvu s anglickým klubem Salford City, kde od začátku pravidelně chytal a na konci sezóny byl vyhlášený nejlepším brankářem EFL League Two.

V roce 2021 uzavřel smlouvu s anglickým celkem Ipswich Town, kde nejprve plnil roli spolehlivého brankářské dvojky, aby od roku 2023 začal pravidelně chytat a po sedmi kolech ve čtyřech zápasech nepustil branku. V tu dobu byl nejlépe hodnoceným brankářem Championchip.

Reprezentace

Do reprezentace nebyl nominovám od mládežnických kategorií. Je to logické. Ve své době bylo v Čechách mnoho jiných brankářských osobností.

Situace se ale změnila a současné době nemáme brankáře, který by pravidelně chytal v respektovanější lize. Někdo by mohl namítnout, že Vítěslav Jaroš chytá v nejvyšší rakouské soutěži, ale při vší úctě Championchip je výš.

O to více je překvapivé, že nový trenér reprezentace Ivan Hašek ho nenominoval. Je to o to překvapivější, že všichni nominovaní brankáři v Anglii už chytali a neuspěli. Pravděpodobná jednička Jindřich Staněk neuspěl v Evertonu, když Manchester United řešil nového brankáře č.1, tak se pro Matěje Kováře nerozhodl, prodal ho jinam a Liverpool poslal Vítěslava Jaroše na hostování do Rakouska.

Pravděpodobný důvod je jeho věk. Je mu 33 let. Ivan Hašek vytváří sice nyní celek pro Euro, ale uvažuje už o mistrovství světa v roce 2026. To mu bude 35 let, pro brankáře žádný věk, ale názor většiny je jiný. Je škoda, že nenominoval brankáře, který se prosadil navzdory tomu, že se s tím většinou úplně nepočítalo. Takových hráčů nemáme mnoho.

Věk nezastavíš. Ivan Hašek pravděpodobně bude trénovat reprezentaci ještě pár let a tak, se dá předpokládat, že Václav Hladký už za reprezentaci chytat nebude.

Je smutné, že si více nevážíme lidí, kteří se prosadili v zahraničí, není to jednoduché a moc jich nemáme.

Zdroj: Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz