Hlavní obsah

Válka na Ukrajině. Mocnosti domluvte se už co s tím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/ volné dílo

Ilustrační foto

24.února napadlo Rusko suveréni stát Ukrajinu. Bylo zabito velké množství vojáků a civilního obyvatelstva, bylo zničeno velké množství vojenské techniky, civilní techniky a  nemovitostí. Co s tím?

Článek

Příčiny války

Předválečná politická situace Ukrajiny měla daleko k standardnímu demokratickému státu. Faktickou moc mělo několik oligarchů, kteří si mezi sebe rozložili sféry zájmů a vlivu. To vše probíhalo pod proruským politickým vedením.

V průběhu času se poměry sice mírně, ale přesto měnili směrem, ke standardnímu demokratickému zřízení. Ke střetu těchto dvou ideologií došlo, když Ukrajina pozastavila přípravy na podpis asociační dohody s Evropskou Unijí. Proti tomu se vzedmula několikaměsíční vlna odporu známá jako Euromajdan. Výsledkem bylo svržení proruské vlády a ustanovení prozatimní vlády Andeje Jaceňuka.

Rusko na to reagovalo okupací Krymu a rozpoutáním ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny.

Průběh

Od té doby probíhaly lokální boje na východě Ukrajiny až do roku 2022.  V únoru roku 1922 vpadla ruská vojska z několika směrů na území Ukrajiny. Ukrajině se s vydatnou pomocí mnoha zemí podařilo relativně rychle ruská vojska zatlačit zpět z některých nově okupovaných částí své země. V roce 2023 plánovala Ukrajina rozsáhlou protiofenzivu, která až na nepatrné výjimky dopadla neúspěšně. Od té doby na Ukrajině probíhá něco, co se nazývá opotřebovací válka.

Možná řešení

Ukrajina bez skutečné pomoci válku nevyhraje. Většina zemí jí pomáhá tak, aby to samotné Rusko příliš neohrozilo. Problém jsou jaderné zbraně, které Rusko vlastní a několikrát oznámilo světu, že v případě přímého napadení je použije. To je od okolního světa určitě zodpovědný přístup, ale co ti zbytečně mrtví na jedné nebo druhé straně. A co ty zbytečně zničené majetky a co děti, které budou muset vyrůstat bez svých rodičů.

Současný stav, kdy střídavě jedna nebo druhá strana hlásí jako úžasný úspěch dobytí vesnice o 1000 obyvatelích, kdy jedna strana té druhé ničí bombami rafinérie a druhá zase energetickou infrastrukturu, naprosto kontraproduktivní a  nesmyslný.

Mocnosti by se měli domluvit, buď na takové podpoře Ukrajiny, které by dala Rusku lekci, že takhle ne a spolehnout se na to, že Putin atomové zbraně nepoužije, případně vymyslet, jak je před jejich použitím zničit. Věřím, že na tom se již v nějakém supertajném režimu pracuje.

Nebo akceptovat, že Rusko je taková velmoc, že když se rozhodne napadnout a zabrat jiný stát, tak na to má právo.

Obojí by bylo lepší, než současný stav.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz