Hlavní obsah
Věda

Apophis. Asteroid, který míří k Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leonardo.Ai

Vesmírem k nám pluje nebezpečný asteroid, který může dopadnout na Zemi. Nějak takto začínají katastrofické filmy. Co když ale už nejde o pouhou fikci. K Zemi se totiž opravdu řítí asteroid. Je však, tak nebezpečný, jak napovídá jeho jméno?

Článek

Jméno Apophis nosil ve starověkém Egyptě bůh „Ničitel“, který sídlí ve věčné temnotě. Toto jméno dostal asteroid, lépe řečeno planetka, krátce po svém objevení, poté, co se pozorováním zjistilo, že se její dráha kříží s naší planetou a hrozí tedy srážka se Zemí.

Planetka má průměr 370-450 m, její šířka je odhadována na 170 m s hmotností kolem 40 miliónů tun. Pád takového tělesa na Zemi by měl devastační účinky. Tsunami, požáry, zemětřesení a všudypřítomný chaos. Lidé, kteří by přežili by bojovali s nedostatkem jídla, vody, a dokonce by na pár let zmizel i sluneční svit. Proto také Apophis dostal na turínské stupnici, zatím největší stupeň (4 z 10), což označuje pravděpodobnost srážky na 60:1. Přesný datum srážky byl určen na 13. dubna 2029.

Teď se Vás pokusím uklidnit. Po dalším pečlivém pozorování se možnost srážky prakticky vyloučila a Apophis v roce 2029 proletí kolem Země ve vzdálenosti 30 000 km od jejího povrchu. Což je méně, než je vzdálenost Země- Měsíc (384 400 km). Země však může Apophise svou gravitací při průletu ovlivnit a v roce 2036, kdy se má planetka vracet může v jeho dráze stát právě naše Země. Mnoho vědců proto věří a apelují na to, že by lidstvo v roce 2036 mělo být připraveno odvrátit případnou katastrofu.

Co si myslíte vy? Nebylo by na místě, abychom jako lidstvo začali řešit skutečné hrozby? Nemusí to být zrovna Apophis, ale jednou to přijít může.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz