Hlavní obsah
Lidé a společnost

Raramuri: lidé, kteří neustále běží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luis Escobar / huarachesol.com

V dnešním světě si lze už jen těžko představit, že musíme ujít pěšky padesát či více kilometrů kvůli návštěvě příbuzných. V Mexických horách ovšem žijí lidé, kteří přesně toto praktikují. Jen s tím rozdílem, že nechodí, nýbrž běhají.

Článek

Kmen Tarahumarů žije v Severní Americe, jak již bylo řečeno, konkrétně v Mexiku. Jejich populace je odhadována na 60 tisíc jedinců. Díky odlehlosti krajiny, ve které žijí, si zachovávají mnoho ze svých původních zvyků. Neznamená to však, že by neznali moderní vymoženosti, prostě o ně jen nejeví zájem.

Sami sebe nazývají ,,Raramuri“, což znamená běžec nebo také běžící člověk. Tento název dává naprosto jasný smysl, protože ,,Raramuri“ žijí v nepřístupných horách, kde jediným možným způsobem cestování je chůze.

Kvůli rozsáhlému rozptýlení osad si vytvořili tradici běhu na dlouhé vzdálenosti, aby mohli rychleji navštívit své příbuzné nebo se vydat na lov. Uběhnou klidně 300 kilometrů během dvou dnů. Běhají všichni, ženy, muži i děti.

Běh zahrnují i jejich hry, muži si v kombinaci běhu a kopání na štafety předávají dřevěnou kouli. Ženy při tomto sportu využívají hůl a obruč. Tyto sportovní radovánky mohou trvat od mnoha hodin až po několik dní bez přerušení.

Technika lovu kmene ,,Raramuri“ spočívá v tom, že danou zvěř uštvou v horách. Běhají tak dlouho, dokud vyčerpané zvíře není snadnou kořistí. Mexická vláda chtěla tyto běžce zařadit do maratonského týmu na Olympijských hrách. Oni však nepochopili, proč by měli někoho předbíhat a ještě k tomu na úplně rovné trati.

Největší zajímavosti zůstává fakt, že vědecké výzkumy odhalily naprosto skvěle zdraví a výkonnost starších členů kmene, kdy je lze srovnat s lidmi ve věku kolem 20 let.

Zkusme si představit, že by naši prarodiče měli kondici jako 20 letá atletka a dokázali uběhnout například 100 kilometrů bez většího odpočinku a ještě v horském terénu. Pro naši společnost je to dnes téměř nepředstavitelné. A to je důvod, proč jsou ,,Raramuri“ takovým fenoménem.

A jak jste na tom s během a kondicí vy?

Zdroje:

https://www.planetalidi.cz/kmen-tarahumara

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%A1muri

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz