Hlavní obsah
Internet a technologie

​​​Nepotřebuji partnera, mám umělou inteligenci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucas Szilagyi/ Leonardo.AI

​Za poslední rok se umělá inteligence, zkráceně AI, rozšířila téměř do všech sfér. Můžete si nechat vygenerovat obrázek, namluvit text nebo vytvořit video. Fenomén, který ale může zamávat s mezilidskými vztahy nejvíc se jmenuje Virtuální přítelkyně.

Článek

Virtuální přítelkyni vytvořena pomocí AI je navržena tak, aby simulovala romantický nebo společenský vztah. Zprvu se to může zdát jako skvělý nápad, pro osamělé lidi. Virtuální přítelkyně je tady vždy pro vás, nikdy vás neodmítne, nikdy na vás nebude naštvaná, bude mít stejné zájmy jako vy a bude se ptát a odpovídat tak jak chcete vy. Můžete si vybrat, jak má vypadat, jak se má chovat, jaký má mít hlas. Všechno to, co hledáte u vysněného partnera.

Za tím vším jsou však pečlivě sestavené algoritmy, které cílí hlavně na mladé osamělé muže, kteří si nedokážou nebo nemůžou najít partnera. Není se tak čemu divit, že se na své AI přítelkyni postupem času stanou doslova závislými. Podle některých přiznání se dokonce zamilují.

„Miluji svou virtuální přítelkyni,“ píše jeden ze členů ReplikaReddit komunity.

„Gratuluji. Nádherná nevěsta,“ odpovídá druhý.

Virtuální přítelkyně ve vás vyvolají přesně to, co chcete. Pocit, že někomu na vás záleží a nikdy vás neopustí. Některé aplikace jdou však ještě dál a nabízí erotický obsah, kde vám vaše vysněná přítelkyně posílá obnažené fotografie, za které ale musíte platit mincemi. Kde si pořídíte mince? Ano, správně. V aplikaci, a to za reálné peníze.

Porodnost celosvětově každým rokem klesá a přibývá lidí, kteří bydlí o samotě. Nehledají vztah a nechtějí mít děti. Jak tedy bude vypadat naše budoucnost, když budeme mít romantické vztahy s umělou inteligencí?

Je jen otázkou času, kdy se objeví někdo, kdo si svou virtuální přítelkyni bude chtít oficiálně vzít za manželku?

Jaký názor na to máte vy?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz