Hlavní obsah
Lidé a společnost

Boxer z Osvětimi: Harry Haft musel bojovat na život a na smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels/ reklamní fotografie Harry Haft/ koláž Lukáš Szilágyi

Harry Haft

Píše se rok 1942 a v jednom z transportů mířících do koncentračního tábora Osvětim sedí mladý muž jménem Herschel Haft, později známý jako Harry Haft. O tom, co si pro něj život připravil, řekne až svému synovi o mnoho let později.

Článek

Začněme ale od začátku. Harry Haft se narodil 28. července 1925 v Polsku. Jeho dětství se ničím nelišilo od ostatních dětí té doby. Vše se ale změnilo v době, kdy mu bylo 14 let. Psal se rok 1939 a Německo napadlo Polsko, čímž začalo druhou světovou válku.

Celá Harryho rodina byla židovského vyznání a proto byl její osud předem daný. Zpočátku se Harrymu a jeho bratrovi dařilo ukrývat, dokonce dělali pašeráky. Avšak v roce 1942 mu štěstí vypovědělo službu a on se dostal do jednoho z transportů do koncentračního tábora. Díky svému mladému věku a tělesné konstituci přežil prvotní roztřídění a byl přidělen k pracovním jednotkám. Tam přežíval celý rok.

V roce 1943 si ho vybral jeden z esesmanů, který pořádal boxerské zápasy. Harryho nechal zápasit na život a na smrt s ostatními vězni. To všechno jen pro pobavení Německého personálu a esesmanů. Zápasy se konaly v táboře Jaworzno, kousek od tábora v Osvětimi. Haft zde vybojoval 76 zápasů, celou dobu bojoval však i s tím, že své spoluvězně posílá na smrt.

Ke konci války, postupem Rudé armády bylo tisíce přeživších posláno na tzv. pochody smrti. Zde se Haftovi podařilo utéci, a to tak, že zabil jednoho z Německých vojáků a vzal si jeho uniformu. V roce 1945 našel útočiště v táboře pro vysídlené osoby.

Zde vyhrál amatérské židovské mistrovství v boxu a obdržel cenu generála Claye. V roce 1948 se rozhodl emigrovat do Ameriky, kde si začal říkat Harry. V Americe působil jako profesionální boxer. Jeho skóre bylo 21 vítězství z niž 13 vyhrál K.O.

Jeho poslední zápas se konal v roce 1949 a postavil se legendárnímu Rockymu Marcianovi. Harry začal zápas skvěle, dokonce dostal Marciana do počítání. Nakonec Marciano dokázal zápas otočit a vyhrát. Po tomto zápase se Harry rozhodl ukončit kariéru, oženil se s Miriam Wofsoniker a otevřeli si spolu obchod se zeleninou.

Se svým neuvěřitelným příběhem se svěřil svému synovi až v roce 2003. Ten o jeho životě napsal úspěšnou knihu. V roce 2007 se Harry Haft stal členem židovské sportovní síně slávy. Ve stejném roce zemřel na rakovinu. Bylo mu 82 let.

Harry Haft prožil neuvěřitelný život. Prožíval každodenní utrpení v koncentračním táboře, musel zápasit na život a na smrt se svými spoluvězni a při tom všem neztratil víru, že se jednou jeho život zlepší.

Zdroje:

https://allthatsinteresting.com/harry-haft

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Harry_Haft

Video: instagram @prizefightboxing

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz