Hlavní obsah
Sport

Július Torma: Vítěz LOH, který zachránil svého trenéra před nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CT4/plakát LOH 1948 / Július Torma-sportcenter.sk

Oficiální plakát LOH 1948/ Július Torma

Torma byl československý boxer, vítěz londýnských olympijských her z roku 1948. Mistra Maďarska vyhrál 76 krát a 10 krát se stal mistrem Československa.

Článek

Július Torma se narodil 7. března 1922 v Budapešti. Avšak jeho rodiče pocházeli ze slovenského Štúrova. Do Budapešti se přestěhovali po první světové válce za prací.

Začal boxovat už v deseti letech a k tréninku vždy přistupoval svědomitě. Jeho trenérem byl slavný Zsigmond Adler.

Adler byl za druhé světové války kvůli svému židovskému původu uvězněn a Torma mu pomohl utéct ze sběrného tábora, kde se čekalo na tranzit do koncentračního tábora.

Celou dobu ho ukrýval. Po válce, v roce 1946 se Tormova rodina odstěhovala zpátky do Československa. Konkrétně do Partizánského na Slovensku. Zde boxoval za klub ŠK Baťovany. Později se přestěhoval do Prahy, kde už zůstal.

Díky válce se na světové scéně boxu představil až ve svých 24 letech. A hned v roce 1946 vyhrál první ze svých deseti titulů ČSR. O rok později vybojoval na prvních poválečných mistrovstvích Evropy v Dublinu bronz.

Pak přišel rok 1948 a jeho největší úspěch. Olympiáda v Londýně se měla konat v roce 1944, kvůli válce se však uskutečnit nemohla.

Na olympiádě 1948 měli zakázanou účast sportovci z Německa a Japonska.Z pochopitelných důvodů.

Torma prošel turnajem bez větších problému a i když si před posledním zápasem zlomil palec na levé ruce, neodradilo ho to od toho, aby do finále nastoupil.

Celý boxerský turnaj se konal v ringu zavěšeném nad plaveckým bazénem. Jeho soupeřem byl Hank Herring. Torma ho porazil a stal se tak prvním československým olympijským vítězem v boxu. Následně byl vyhlášen za nejlepšího boxera celého turnaje. Torma byl v ringu známý jako gentleman a tím si i vysloužil přezdívku „rytíř kožených rukavic“

Torma vybojoval za svou kariéru 996 zápasů, z toho jen v sedmi prohrál. Po ukončení kariéry působil jako trenér v klubu Uhelné sklady Praha. Zemřel v roce 1991 ve věku 69 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz