Hlavní obsah
Umění a zábava

Když dva dělají totéž

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Bývá to někdy totéž. Vážně. Sledujte. A to doslova.

Článek

Libuji si ve sledování thrillerů, kriminálek a když má snímek ještě navíc psychologický náboj, a jde tedy o spojení psycho a thrilleru, jsem nadšeným divákem.

Takto jsem usedla k americkému filmu Viník z roku 2021 (ten rok si zapamatujte), v hlavní roli s Jakem Gyllenhalem. Film se odehrává v minimalistickém prostoru, žádné složité lokace, zkrátka prostředí telefonní ústředny, přijímací tísňová volání. Hlavní postava zde ke konci své směny přijímá rozhodující hovor ženy, která sděluje, že je unesena, že má doma dvě děti a že únosce je nejspíš ozbrojen.

A tím se spouští řada situací, plných napětí. Jake postupuje zpočátku dle protokolu, ale posléze se do situace zaplétá až příliš osobně, je jí plně pohlcen a zachází tak až za hranu zákona.

Rozuzlení je více než překvapivé, pro ty, co film chtějí shlédnout, nebudu zacházet příliš do detailů, jen prozradím, že celou situaci na základě dostupných indicií chybně vyhodnotil, což mělo za následek zdrcující závěr.

Film naprosto strhující. Jenomže…

Jak jsem v úvodu zmínila, toto téma ráda ve filmotéce vyhledávám. Když jsem tedy zahlédla film z roku 2018 s názvem Tísňové volání, těšila jsem se, až jej zhlédnu.

Tentokrát se jednalo o dánské zpracování, které jak již název napovídá, je opět situováno do stejného prostředí. Tato shoda prostředí s prvním snímkem však nebyla jedinou shodou.

Opět zde sledujeme hlavní postavu, která po sérii obvyklých hovorů, přijímá ten od ženy, která popisuje naprosto totožný popis potíží.

Padla informace o dětech doma a možná ozbrojeném únosci. Začínám být ostražitá a obávám se zklamání. Přesto snímek dále sleduji, abych se vskutku dozvěděla, že zápletka i vyústění je absolutně v každém detailu totožné.

Že je stejný námět, to bych ještě pochopila. Toto téma přitahuje pozornost diváků a zvyšuje sledovanost. Stejné prostředí, ale jinou zápletku a absolutně jiný závěr naleznete například u amerického snímku Tísňová linka z roku 2013 s Halle Berry v hlavní roli.

Ale že američtí tvůrci absolutně do puntíku zkopírují dánský námět je pro mne překvapením. Tak snad si to chlapci stran autorských práv vyříkali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám