Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak odložit strach z neznámého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

Jsi na začátku cesty, chceš udělat změnu, vydat se vstříc podnikání a vlastní finanční nezávislosti, ale ochromuje tě strach? Velká obava vykročit ze známých kolejí, které sice nefungují skvěle, ale jezdit se po nich dá?

Článek

Přepadá tě strach z neúspěchu, z toho, co tomu řeknou lidé? Co si pomyslí tví přátelé a rodina? Strach, že budeš vidět?

Strach, že budeš muset zkoušet věci, které jsi dosud nezkusila, že ti dojdou síly, že nebudeš vědět jak, že o všechno přijdeš, že nebudeš mít čas pro své děti, že…? Těch strachů, když se vydáváme na novou cestu může být milión, nekonečná řada. Já to znám také, vynořují se znovu a znovu.

Jak ale tyto strachy a obavy odložit, jak se jich zbavit? Nebo je alespoň neposlouchat, nepodlehnout jim? Rozhodně pojď začít DŮVĚROU.

DŮVĚRA V SEBE – že jsi jedinečná, autentická, úžasná, taková jaká jsi, neopakovatelná, silná, že to zvládneš. Čím více máme v sobě ukotvenou sebelásku, skutečnou hlubokou sebeúctu, tím snadnější pro nás je sdílet se světem své dary a jít do praktických kroků, díky kterým své podnikání rozjedeš.

DŮVĚRA V OSTATNÍ – že, když ti bude těžko a nebudeš vědět kudy kam, vždy se objeví někdo, nebo ho najdeš sama, kdo tě podpoří, poradí, povzbudí, provede. Žijeme v přátelském vesmíru a nikdy na nic nemusíme být samotné. Kdo právě teď tě na tvé cestě může podpořit? Jaká přítelkyně, komunita, mentorka?

DŮVĚRA V ŽIVOT – že zde máš své důležité místo, že je o tebe vždy dokonale postaráno. S takovou bazální důvěrou se otevřeme životním změnám a víme, že i přes krátkodobé pochyby a strachy nebo různé emoční vlny, uvnitř sebe máme mír.

Důvěřovat samozřejmě není zase tak snadné, jak by se mohlo zdát. Protože většina z nás na své životní cestě právě důvěru ztratila. Nedůvěřuje tedy nyní sobě, ostatním a životu už vůbec ne. Vidíme častěji to špatné, ošklivé a mysl nám vždy dokáže připravit a neservírovat ten nejhorší možný scénář.  Přesto tě chci povzbudit, vydej se na cestu a uvolni se do důvěry.

A co můžeš pro prohloubení své důvěry udělat právě teď? Najdi si pět minut času jen pro sebe, sedni si a napiš alespoň pět věcí, které se ti v poslední době povedly, jsi za ně vděčná, máš z nich radost. Dej si čas a až bude seznam hotový, přečti si ho nahlas. Klidně několikrát. Vidíš, jak jsi úžasná a co vše se ti daří? Poděkuji si. Dopřej si takovou chvíli uvědomění si vlastních schopností pravidelně. Uvidíš, jak důvěra ve tvůj potenciál a jedinečnost bude postupně růst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz