Hlavní obsah
Seberozvoj

Staň se svou vlastní královnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

Představ si emočně vyzrálou, sebevědomou ženu, která jedná ze svého středu. Je spojená sama se sebou a vyzařuje z ní klid. Cítíš, že se má z hloubi duše ráda, a její láska vyvěrá i ven, směrem k ostatním lidem. Je soucitná, chápavá a dávající.

Článek

Na druhou stranu si však dokáže dobře pohlídat svoje hranice. Může dělat cokoliv a vždycky z ní vyzařuje, že si za tím stojí. Femme fatale… tuto energii žena královna ztělesňuje. Je v tom nesmírná přitažlivost.

Královna není dokonalá, to není nikdo z nás, a ona o tom ví. Je ale vnitřně propojená. Všechny její stránky – světlé i ty stinné spolu komunikují, nezavírá před nimi oči, přijímá je. Chtěla by ses stát královnou ve svém vnitřním království? Pojď se spojit s královským archetypem. Je to cesta sebelásky a tvůrčího přístupu k životu, kterou stojí za to se vydat.

Probuď v sobě královský archetyp

Archetyp královny souvisí s opravdovou sebeláskou. Zkus v sobě zachytit jeho esenci, možná ti to pomůže posílit tvoje vnitřní království.

Královna je symbolem vnitřní síly, moudrosti a seberealizace. Patří k ní schopnost vidět věci jasně. Ona ví, kdo je. Stojí si za svými názory a nebojí se ukázat své pravé já. S respektem vůči sobě rozvíjí vlastní dary a žije v souladu se svou podstatou. Za svá rozhodnutí přijímá zodpovědnost. Takový je ideální praobraz, který s královnou souvisí. Nikdo z nás ale nespočívá v celé jeho dokonalosti. Ani ty se do toho nenuť. Pozvi si archetyp na pomoc. Můžeš si ho představit a postupně aktivovat jeho jednotlivé složky.

Postoj královny je o sebevědomí, síle a grácii. A tu si můžeš ve svém životě začít manifestovat skrze tělo. Představ si, že každý den vykročíš do svého království se sebevědomím. Není to o koruně, ale o tom, jak vnímáš a prezentuješ sebe samu. Nejen když se cítíš silná, ale i ve chvílích výzev a nejistot.

Osvojení královského postoje je proces, který začíná uvnitř. Přemýšlej o svém držení těla – jak chodíš, sedíš nebo stojíš? Záměrně narovnej záda, otevři hrudník a dívej se vpřed. Dýchej pomalu a hluboce. Připomínej si během dne postoj královny a vciť se do něj.

Pocit noblesy můžeš ještě podpořit také věcmi, které nosíš. Včetně toho, jak se oblékáš a jaké používáš šperky. To všechno jsou silné symboly, které ti pomohou kotvit královské vlastnosti, co u sebe chceš rozvíjet. Podíváš se na svůj prstýnek a vybavíš si královnu. S tím se ti otevře balíček postojů, pocitů a vzorců, k nimž jsi ještě před chvílí neměla přístup. Vnější symboly se tímto pro tebe mohou stát dobrými pomocníky.

Rozvíjej schopnost sebelásky a soucitu

Archetyp královny ale nemá být jenom vnější skořápkou – hezkými šaty, které si oblékáš ve snaze zamaskovat, že se uvnitř cítíš nejistá a že je tvá sebeláska zraněná. Právě naopak. Její postoj je plný soucitu – k sobě samé i k druhým lidem. Proto zkus z pozice laskavé královny obejmout svá zranění. Přijmi to, že je máš, a uznej jejich existenci. A pak se vydej, podporovaná královskou energií, na cestu sebeléčení.

K přijetí sebe sama vede řada praxí. Pomáhají ve slabých chvílích překonat hlas vnitřního kritika nebo vnitřní sabotéry, kteří znejišťují naši snahu o seberozvoj. Pokud se ti povede si tyto praxe osvojit, uvidíš, že se začneš cítit silnější. Budeš pak intenzivněji vnímat sebe samu jako tvůrkyní svého života.

Afirmace – sebeláskové praxe, které tě podrží

Jedním z nejsilnějších nástrojů pro posílení sebeúcty jsou afirmace. Pomáhají zastavit vnitřního kritika a přeladit se na vlnu laskavosti. Soucit k sobě samé je naprostým základem pocitu vnitřní stability.

„Mám se ráda taková, jaká jsem“ je základní sebelásková věta, kterou můžeš používat, kdykoliv o sobě začneš pochybovat nebo se obviňovat. Připomínej si, že máš právo na chybu a selhání. Využívej tuto afirmaci jako nástroj k zastavení bolestného sebezpochybňování. Pomůže ti vrátit se do harmonie.

Zde je několik dalších afirmací pro sebelásku. Klidně si ale vytvoř vlastní, které ti budou mluvit z duše. Můžeš si je napsat na velký papír a umístit na viditelná místa, jako jsou dveře nebo lednice, aby ses k nim mohla vracet během dne. Říkej si je upřímně a prociťuj jejich sílu. Pravidelné opakování těchto vět ti dodá vnitřní podporu a posílá tvoji schopnost zvládat náročné situace.

Podporující věty pro každý den:

  • Každý den dělám to nejlepší, co mohu.
  • Jen to nejlepší je pro mě dobré.
  • Jsem v pořádku.
  • Přijímám se taková, jaká jsem.

Podporující věty pro zvládnutí náročné situace:

  • Pocity se dříve či později rozplynou.
  • I toto přejde.
  • Jsem v pořádku taková, jaká jsem, a se vším, co cítím.
  • Jsem v bezpečí.
  • No a co?

Propoj se s vlastním stínem

Být královnou je o akceptaci sebe samé. Královna je natolik silná, že se dokáže podívat sama na sebe do zrcadla a vidět své světlé i stinné stránky, aniž by něco z toho odmítala či popírala. A to je důležitý krok, který není vždycky lehký. Je o odvaze a statečnosti. Pamatuj na to, že se můžeš mít ráda taková, jaká jsi, bez ohledu na chyby a nedokonalosti.

Přijímáním a poznáváním našich strachů a nálad se učíme lépe důvěřovat své intuici. Díky tomuto procesu můžeme růst a vycházet z komfortní zóny, což přináší nové příležitosti a zkušenosti na naší cestě sebelásky.

Projevit sebe samu není známkou slabosti. Právě naopak. Když najdeš bezpečný způsob, jak prožít myšlenky, emoce a pocity, které tě štvou, dráždí nebo tíží, uleví se ti. Získáš nad nimi nadhled a nebudou už mít tak všeobjímající moc.

Tak zkus vzít za ruku tu svoji „vnitřní hodnou holku“, která kdysi uvěřila, že cítit nebo dokonce vyjadřovat určité druhy emocí, je špatné. Vezmi ji stranou, do bezpečí, a dopřej prostor tomu, co tě trápí.

Můžeš k tomu použít praxi nazvanou Rozhovor se stinnou královnou, která ti pomůže uvolnit, co tě tíží. Představ si stinný aspekt královny v sobě. Před ní můžeš bezpečně projevit své skryté emoce a myšlenky, které obvykle potlačuješ. Tento krok ti umožní zpracovat vnitřní negativitu, aniž bys ublížila sobě nebo ostatním.

Pozvi k sobě svoje téma. Představ si, že je stinná královna tvůj vnitřní hlas nebo svědek, kterému můžeš svěřit naprosto cokoliv. Klidně i pěkně peprně a nekorektně. Nehlídej se, ani se nesnaž být diplomatická. Ve tvém vnitřním prostoru jsou povolena jakákoliv slova a emoce. Všechno to ze sebe vysyp. Pokračuj tak dlouho, než budeš mít pocit, že jsi řekla všechno. Je to příležitost, kdy můžeš vyjádřit, co opravdu cítíš – bez omezení nebo strachu z odsouzení – a tím si ulevit od emočního tlaku. Poté se otřep a tuto praxi uzavři.

Nauč se říkat NE bez výčitek

Pro rozvinutí královské sebelásky jsou důležité dobře nastavené hranice. Pokud cítíš, že je zde tvé slabé místo, že máš problém odmítat druhé, můžeš se zamyslet, co za tím stojí. Je to strach z nesouhlasu, touha vyhovět nebo obava ze zklamání ostatních? Říkat „ne“ na věci, které se ti nelíbí a s nimiž nesouhlasíš, může být náročné, ale je to důležitá dovednost. Dobrá zpráva je, že se dá vytrénovat.

Představuj si „ne“ jako sval, který potřebuje posílit. Trénuj si říkání „ne“ ve vizualizacích nebo v reálných situacích. Čím víc ho používáš, tím lépe chrání tvoje hranice. Uč se říkat „ne“ s láskou a respektem k sobě. Budeš se pak cítit silnější a sebejistější.

Možná ti pomůže pořádně si uvědomit a zažít fakt, že říkat „ne“ neznamená odmítat celou osobu, ale jenom její žádost, která s tebou není v souladu.

Obklopuj se lidmi, kteří v tebe věří

Obklopuješ se lidmi, kteří tě respektují, mají rádi a můžeš s nimi být zcela sama sebou? Pokud máš ve svém životě ve větší míře přítomné ty, co tě podporují, je to posilující. Milující lidé násobí a usnadňují naši sebelásku. Díky nim je snazší spojit se s královským archetypem v nás. Proto si dobře vybírej, komu věříš, s kým sdílíš osobní záležitosti a s kým trávíš svůj čas.

Aby mohlo tvoje království pěkně rozkvétat, doporučuji ti vyhýbat se toxickým vztahům, které útočí na tvoji sebeúctu. Místo toho vyhledávej přítomnost lidí, kteří tě povzbudí a podpoří. Mít nablízku někoho, kdo v tebe věří, může zázračně otevřít nové cesty a pomůže ti celkově růst.

Přeji ti, aby ti královská cesta sebelásky pomohla rozvinout to, co už v tobě je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz