Hlavní obsah
Seberozvoj

Odvaha skočit do podnikání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

„Bojíš se?“ ptají se mě občas ženy, když si povídáme o podnikání. Rozhodně při nových podnikatelských krocích ano. I když už podnikám 20 let, tak stále se někdy umí strach či pochyby ukázat.

Článek

Lidé si z nějakého důvodu myslí, že úspěšní lidé se nebojí. Že mají speciální nastavení mysli, které eliminuje strach. Nebo že mají tlačítko, kterým v krizové situaci svůj strach vypnou. No, není to tak. Úspěšní lidé se bojí úplně stejně, jako všichni ostatní. Ale zároveň se do velkých kroků pouští a strachem prochází skrz.

Rozdíl mezi úspěšným a neúspěšným člověkem je ten, že úspěšného člověka strach nezastaví. Nečeká, až strach zmizí. Je to příjemné? No není. A stejně se jde dál:-)

Strach stojí za obrovskou hromadou nevyužitých příležitostí, za horou promarněných skvělých nápadů, odložených dokonalých projektů i za spoustou nenaplněných nádherných snů. Strach potřebujeme k přežití, je to náš ochránce. A tak je v pořádku, že se objevuje. Ale potřebujeme si rozpoznat, zda-li jsme opravdu v rizikové situaci anebo je to jen ukazatel, že se děje něco nového.

Seberozvoj, sebepochopení a s ním spojená práce se strachem je klíčem i k úspěšnému podnikání. Podnikání je totiž transformace po všech stránkách. Je to nikdy nekončící, ale o to více vzrušující cesta. A pravdou je, že tvé podnikání poroste právě tak rychle, jak dovolíš růst sama sobě.

Ono se to lehce řekne, „tak teď začnu podnikat“. Máš určité know how, které chceš předávat. Věříš, že bys tak mohla pomoci mnoha lidem. Ale najednou, jakoby tě něco drželo zpátky.

  • co když toho ještě neumím dost?
  • co když si jen něco nalhávám, copak já bych mohla opravdu podnikat?
  • v mém oboru už je obrovská konkurence, to ani nemá smysl začínat.
  • co když si můj produkt nikdo nekoupí?
  • co když si ho někdo koupí, opravdu mu to pomůže?

Podnikání dokáže rozkrýt spoustu limitů, bloků a pocitů, které si potřebujeme zpracovat. Obsah a znalosti z oboru jsou totiž jen jedním dílkem velké skládačky. Pokud chceme budovat opravdu úspěšný byznys, potřebujeme zapracovat zejména sama na sobě. A podnikání nám k tomu přináší přímo nespočet příležitostí.
Odhalí tě až na dřeň, svlékne do naha a donutí tě pohlédnout sama sobě do očí. Vypořádat se se svými strachy – ukázat se světu, být vidět, jít s kůží na trh. Vyrovnat se s úspěchem, neúspěchem, slávou i hejty. Podnikání tě bude zkoušet na mnoha úrovních. Bude tlačit na tvou kreativitu, dá ti najevo sebemenší vnitřní nesoulad. Tvůj plazí mozek bude mít dokonce možná občas i pocit, že bojuješ o holé přežití. Pravděpodobně ti bude přicházet spousta nepříjemných pocitů a emocí.

  • Tohle nezvládnu.
  • Sesypu se asi tak za dvě minuty.
  • Tahle žena měla stejný nápad jako já, takže už to nemůžu dělat.
  • Jak já jí závidím.
  • Už to dělají všichni.
  • Žárlím na konkurenci.
  • Nejsem dokonalá a můj produkt už vůbec ne.
  • Tohle nikdy nedokončím.
  • Na tohle nemám.

Podnikání nám rádo brnká na strunky naší sebehodnoty. A tak si můžeš být jistá, že se nikdy nebudeš nudit a ne vždy to bude procházka růžovým sadem. Je to výzva.
Růst do své velikosti. Stoupnout si do své síly. Ukázat sebe a své dary v plné kráse.
Ne vždy je to jednoduché, o to sladší je pak ale tvoje odměna. Hojnost, vděčnost, radost, víra v sebe sama.

Nebuď na to sama. Dnes máš možnost učit se a čerpat inspiraci od zkušených podnikatelek, a navíc využít sílu a podporu ženské skupiny, kde všechny podnikatelky, jak ty úplně začínající, tak ty už trochu zkušené, plují na stejné vlně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz