Hlavní obsah
Seberozvoj

Jsi opravdovou tvůrkyní svého života?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

Jsi opravdovou tvůrkyní svého života? Nebo máš ustavičně pocit, že je toho na tebe moc? Omlouváš se sama sobě a odsouváš akční kroky na „až potom“?

Článek

Protože teď jsi nemocná, musíš se starat o své rodiče, máš malé děti, málo peněz, nedostatek času, příliš mnoho povinností, jsi unavená, zkrátka stále je něco?

Ostatní ti tak rozumí. … „Ano, opravdu je toho na tebe moc. Jak to můžeš všechno stíhat? Tohle přece nemůžeš zvládnout. Život je k tobě tak nespravedlivý.“

To je společensky přijatelné nastavení, které známe všichni velmi dobře. Když si stěžujeme, něco se děje, litujeme se, tak se všichni okolo nás shluknou a podporují nás v tom. Je to norma.

Což neznamená, že je chyba v tom se podporovat, to vůbec ne. Ale uvědomit si ten rozdíl, kdy jsem rovnou v roli oběti, z tohoto místa očekávám pomalu famfáry a zasypání oslavnými třpytkami od ostatních, a to jen proto, že náš vnitřní systém je na to takto zvyknutý. Jenže tento postoj je nebezpečný, protože na první pohled skutečně často i vypadá jako regulérní a logická pravda.

Ale ty uvnitř sama sebe cítíš, z jakého místa sdílíš. Jak se cítíš. Jestli je tam oběť a chudinka. Zkus si toho začít všímat a přestat s touto dětinskou hrou. Nebuď obětí svého života, okolností a překážek, které máš pocit, že se ti neustále staví do cesty. Možná opravdu staví a je to teď obtížné, je toho hodně, potřebuješ se zastavit a nadechnout. Udělej to.

Ale nemusíš u toho opouštět svoji vnitřní sílu. O tu se můžeš opřít vždy.

Ty jsi tvůrkyně svého života.

Ty můžeš.

Můžeš změnit tento okamžik a rozhodnout se pro další krok kupředu. Lítost a výmluvy tě budou vždycky brzdit od opravdového úspěchu, od posunu kupředu, od naplňování tvého poslání.

I kdyby to byly jen malé a zpočátku nesmělé krůčky, udělej je.

Nadechni se a jdi.

Je úžasné být tvůrkyní svého života. Toto rozhodnutí máš v každém okamžiku ve svých rukách.

Rozhlédni se kolem sebe. Vidíš ženy, tvůrkyně, podnikatelky, kterým se daří? Ani jim se to nestalo samo, nejsou lepší než ty, nemají více peněz, více štěstí apod. I ony musejí překonávat různé překážky, obtíže a určitě je toho na ně někdy také příliš.

Ale dost pravděpodobně každý den říkají ano životu, rozhodují se pro úspěch a překonávají případné překážky. Možná zpomalí, zvolní, vydechnou si, ale nikdy nesetrvávají dlouhou dobu v oběti.

Buď i ty skutečnou tvůrkyní svého života, protože i ty můžeš.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz