Hlavní obsah
Seberozvoj

Královna všedních dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

Zní ti to krásně? Cítit se každý den nádherně, vznešeně, plná života, spokojeně, obdivuhodně, zářivě? I když zrovna nemáš skvělou náladu, věci se nedaří nebo jsi unavená?

Článek

Ale co vlastně dělá královnu opravdovou královnou, která září do svého okolí? Je skutečně vždy tak krásná, spokojená a vše se jí daří? Asi ne.

Věnuje si ale každý den kus pozornosti, péče, pohlazení, udělá si něčím radost, obleče si něco jedinečného, dělá aspoň chvíli něco, co ji opravdu baví. A co ty? Jak je to u tebe? Pokud cítíš, že by to chtělo možná trochu změnu, neváhej a udělej ji. Uvidíš, jak i malá změna dokáže zázraky.

Dopřej si každý den malou radost. Něco, co obvykle neděláš. Může to být i úplná drobnost. Zastav se na rušné ulici, podívej se do nebe a zhluboka se párkrát nadechni.

Zaposlouchej se do zpěvu ptáků, přivoň ke květině. Dokonči něco, co jsi delší dobu odkládala. Udělej cokoli bláznivého, třeba skoč do kaluže nebo zapískej na ulici. Kup v automatu 2 lístky na MHD a jeden tam nech, jen tak, pro radost tomu, kdo půjde po tobě. Nehledej místo na parkování zdarma, ale prostě zastav tam, kde to máš nejblíže k místu, kam potřebuješ. Vystup o 2 zastávky dříve a zbytek cesty jdi pěšky. Zkus chodit pokaždé trochu jinou cestou nebo jet jiným spojem a koukej kolem sebe. Takové malé vědomé pozornosti pro výživu sebe.

Nesnaž se za každou cenu koupit si to nejlevnější nebo v akci, ale to, co opravdu potřebuješ a přesně takové, jaké to chceš mít. Přesnou míru, množství, barvu, ne to, co je zrovna v akci. Občas jeď první třídou, abys měla pohodlí. Možná se budeš divit, že to nestojí o moc více a komfort je nesrovnatelný.

A co je důležité, věnuj si aspoň trochu péče a pozornosti. I když jsi doma, oblékni si něco hezkého, v čem se cítíš krásně. Nezáleží na tom, že si to chceš šetřit a nechat na speciální příležitost. Speciální příležitost může být každý den, který chceš, aby byl nádherný a radostný.

Proč chodit ve starém tričku? A hezké věci si nechávat až na pak? Ve finále třeba zjistíš, že v těch „až na pak“ jdeš jen 3× v životě a už jsou malé, velké nebo se  zkrátka nehodí. Přitom si v nich mohla chodit dlouhé spokojené dny a cítila by ses mimořádně. Vezmi si na procházku se psem hezký šátek, náušnice, prsten. Učeš si občas krásný účes, namaluj si rty, i když to vlastně skoro neděláš. Cokoli, co ti udělá radost.

Zkus to a uvidíš, jak se budeš cítit. Jak se ti bude jinak pracovat, jaké nápady poplynou, jaká přijde energie. Udělej v každém dni něco příjemného, i kdyby to měl být jen úsměv věnovaný úplně cizímu člověku. Všimni si, jak se tvé dny začnou proměňovat. A jak se budou proměňovat lidé kolem tebe. Od té doby, co si dělám takového malé radosti, jsem zjistila, že mi mnohem více pozornosti a drobných překvapení dělá i mé okolí. Zkrátka to funguje.

I ty se můžeš cítit jako královna v každém všedním dni. Není to skvělé? Sebeláska opravdu přináší do života větší radost a lehkost. Tak proč jsme si ji tolik let nedovolovaly? Je načase to opravdově změnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz