Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodinné vztahy a 4 transformační tipy k jejich harmonizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Vztahy v rodině jsou velmi zásadní a mohou nám přinášet do života spoustu síly. Ukotvení ve spolehlivém rodinném zázemí je to, co dává pocit stability v širším slova smyslu, určité zakořenění a pocit bezpečí.

Článek

O vztahy v rodině je dobré pečovat tak, abychom se v tom našem místě mezi rodiči, sourozenci, prarodiči a dalšími členy cítily dobře. Co můžeš ty sama udělat pro to, aby se některé příbuzenské vztahy napravily, nenesla sis dál různé bolesti, cítila jsi větší harmonii a propojení?

Pošramocené vztahy v rodině neprospívají vůbec nikomu a tvářit se, že tu problémy vlastně nejsou nebo se od toho odstřihnout není řešením. Členové naší rodiny jsou s námi spojení a vztahy nekončí ani jejich odchodem, stejně jako nás neustále ovlivňují životy našich předků, přestože tu nejsou a třeba jsme se s nimi ani nikdy nepotkaly. Vždy máš ale možnost vztahy opečovat a posunout do další úrovně. Mnohokrát opravdu stačí jen tvá vědomá práce, aby se záležitosti daly do pohybu a změny se začaly dít i na druhé straně.

Společné prožitky

Vyber si jednoho člověka, se kterým chceš váš vztah podpořit, a jednoduše mu věnuj svou pozornost a čas. Jeďte spolu někam na výlet, mimo běžná místa setkávání, zažijte něco nevšedního a budujte společné vzpomínky. Soustřeď svou pozornost jen na společné okamžiky, naslouchej tomu druhému a otevři se hlubšímu sdílení. Automatickou reakcí našeho srdce na bolest nebo strach je, že se zavře. Tím si ale blokujeme možnost do něj někoho vpustit, zavíráme se před láskou a soucitem. V takové chvíli můžeš zkusit udělat pravý opak. Znovu se otevřít, přijímat druhého se soucitem a pochopením. A právě společný čas, který je mimo naše zaběhlé zvyklosti, nás může oboustranně krásně podpořit.

Díky, táto

Jaký máš vztah s tatínkem? Ať už jste v kontaktu, nebo ne, dokonce i pokud tvůj tatínek už nežije, váš vztah stále existuje a ty jej můžeš vyladit tak, jak si přeješ. Napiš tátovi dopis, do kterého vložíš úplně všechno, co tě tíží, ale i to, za co jsi vděčná. Vše, co bys mu chtěla říct, a neřekla, co jsi jako dítě nebo dospívající žena od něj potřebovala a nedostala, co tě mrzelo, jak bys chtěla, abyste spolu mohli komunikovat a potkávat se. Dopis mu nedávej /jedině, když by tam byly jen samé vděčnosti a díky za život, tak mu takový dopis předej:-)/. Ale už i to, že si to sepíšeš pro sebe, dáš průchod svým emocím, dovolíš si úplně všechno s důvěrou vložit na papír, ti přinese úlevu a uvolnění. To, co už v sobě nechceš držet, pustíš, a to, za co jsi vděčná, si ponecháš. A vytvoříš v sobě prostor pro daleko laskavější pohled na svého tátu i na váš společný příběh.

Sounáležitost žen

Síla ženského sesterství je velká, a pokud jsi někdy zažila ženské kruhy nebo máš kolem sebe podporující ženy, už tuhle sílu znáš. Potřebuješ-li vyladit vztah s nějakou ženou ve svém příbuzenstvu, ať už je to maminka, sestra, tchýně, nebo jiná žena, zkus následující vizualizaci. Představ si onu ženu v jejím dětském věku a sebe uvnitř příběhu jako pozorovatelku. Následuj ji různými událostmi, o kterých víš, že se jí v životě udály. Můžeš být u jejích dětských her, první menstruace, na zábavách s přáteli, v průběhu těhotenství, můžeš sledovat její bolavé i šťastné chvíle. Uvědom si, kolik podobností ve tvém a jejím příběhu je, kolik toho spolu sdílíte. Zvědom si i tu červenou linii ženství, která vás spojuje a pozoruj pocity, myšlenky a vhledy, které ti v průběhu vizualizace přijdou. Měj u sebe papír a tužku, ať si můžeš po skončení vizualizace zapisovat.

Přijetí předků

Postav se a představ si, jak za tebou stojí tvoji rodiče. Za nimi jejich rodiče, za nimi jejich rodiče, a tak dál až kam oko dohlédne. Možná si ani nedovedeš představit, kolik lidí za tebou stojí, tu řadu mužů a žen, celou tu linii. Obrovskou spoustu krásných zážitků, příběhů, ublížení a zklamání, které s sebou nesou a kterou ti předali. Nyní máš příležitost jim poděkovat za to, že tu jsi, za svůj život, a pustit to, co už je nefunkční, co už s sebou dál nést nechceš, co ti předali, ale už to nepotřebuješ. S vděčností a láskyplně. Vědomí, že s námi naši předci prostě jsou, nám v životě dodává velkou sílu, je to obrovská podpora, kterou potřebujeme.

Každá drobná práce s myslí a emocemi je následovaná procesy, které se nepochybně rozběhnou, takže očekávej, že pozornost, kterou vztahu s blízkými věnuješ, se někde zobrazí a brzy si všimneš menších či větších změn. Opět i zde je tou nejlepší možnou cestou začít hledat možnosti a prostor pro změnu u sebe, tvé okolí se přidá, pocítí změnu energie a bude tě následovat. Ledy se pohnou a tvrdá, nepřístupná místa se začnou rozpouštět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz