Hlavní obsah
Seberozvoj

Sebeláska a tvoje tělo. Tipy, jak ji nechat vykvést

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

Máš opravdu ráda každé svoje místečko? Když se díváš do zrcadla, cítíš, že se takto spokojeně přijímáš? Nebo tě při pohledu třeba do výlohy hned napadne: „Ach jo, já zase vypadám“ a začneš upravovat?

Článek

Láska k sobě je základem hlubokého pocitu štěstí a harmonie. A právě tvoje tělo je jedním z klíčů, které tě mohou na této cestě podpořit. Představ si, že každý pohled do zrcadla bude pro tebe zdrojem radosti a sebeúcty. Dnes ti chci k tomu nabídnout 4 velmi silné praxe, které mohou pomoci prohloubit nebo úplně transformovat tvůj vztah k tělu. Možná právě díky nim objevíš skutečnou krásu, která ve tvém těle dřímá.

1. Sebeláska skrze zrcadlo

Uvědom si, že zrcadlo je mnohem více než jen nástroj pro odraz tvého vzhledu. Je to v podstatě portál k tvému sebevnímání. Nechej ho, aby se stalo zároveň prostředkem tvého sebepřijetí.

Každé ráno, když si čistíš zuby a hledíš na sebe v zrcadle, dopřej si chvíli jen pro sebe. Zkus se zadívat na svůj odraz s láskou a uznáním. Namísto kritiky si připomeň všechno, co máš na sobě ráda. Obklop se pozitivními myšlenkami a nech je vědomě působit během celého dne. Když se náhodou uvidíš ve výloze obchodu, místo aby tě napadlo se kritizovat, usměj se a připomeň si: „Mám se ráda a přijímám se.“

Jakkoliv se zdá být tato praxe jednoduchá, může být pro tebe zpočátku pořádnou výzvou. Obzvláště pokud sis osvojila opačný ideál krásy zobrazované v médiích. To nevadí, je to přirozené. Tvůj systém potřebuje delší čas a hodně uvědomění, aby se dokázal zbavit zažitých stereotypů. Jakmile se začne hlásit o slovo vnitřní kritik, zastav se a polož si otázku: „A co když je právě toto krása?“ Místo srovnávání s neustále se měnícími trendy si všimni své jedinečnosti.

Experimentuj s tímto cvičením a vydrž se mu věnovat pravidelně několik týdnů. Za čas začneš vidět krásu i v těch částech těla, kde sis ji možná nikdy nepřipouštěla. Ocenění vlastní jedinečnosti je skutečným krokem k sebeúctě. Objevuj krásu ve svých rýhách, křivkách a odstínech – to všechno tě činí jedinečnou a neopakovatelnou.

2. Pohled do očí, který vzbuzuje lásku

Jedna z nejhlubších praxí, kterou můžeš vyzkoušet na cestě k sebelásce, je tantrická praxe zvaná konfigurace. Nezáleží na tom, jak se jí říká, důležité je, že opravdu funguje a dokáže zázračně otevřít cestu k tvé vnitřní lásce. Můžeš použít malé kapesní zrcátko, nebo stát před velkým zrcadlem, důležité je, abys byla v pohodlné poloze. Třeba si k tomu pusť příjemnou hudbu, zapal svíčky a vytvoř si prostor pro relaxaci.

Vezmi si zrcátko a podívej se hluboce do svých očí. Nejprve do jednoho, pak do druhého a průběžně je střídej. Poté se zadívej do svých očí opravdu hluboce. Dovol si být v této praxi alespoň 10 minut nebo déle, pokud cítíš, že to potřebuješ. Nejde jen o letmý pohled, ale o skutečné spojení s tvojí duší. Pozoruj své myšlenky a emoce, klidně i příběhy, které se budou vynořovat, a jdi v tomto procesu hlouběji a hlouběji. Najednou objevíš to, co je za všemi maskami – čistou lásku, která je v tobě a která tě spojuje s vším, co je.

Tato praxe ti může pomoci, aby se láska stala pro tebe více viditelnou a ty jsi mohla objevit tu nádhernou láska k sobě samé.

3. Doteky jako cesta k tělu

Tvoje tělo si zaslouží být milováno a dotýkání je jedním ze způsobů, jak mu projevit lásku. Praxe, kterou si k tomu můžeš osvojit, se jmenuje orgasmická jóga. Nejde o sexuální akt, ale o mapování vlastního těla a propojování se s ním skrze dotyk, pozornost a potěšení.

Nastav si časovač na 20 minut denně a věnuj se každé části svého těla láskyplným dotekem. Dopřej si čas na to, abys prozkoumala s láskou a péčí každý kousek své kůže. Pomalu si uvědomuj, jak se cítíš, když se jemně dotýkáš svých paží, břicha, tváře nebo nohou. Toto cvičení může zahrnovat i jemné hlazení nebo masírování oblastí, které tě obvykle neoslovují. Zjisti, co ti přináší radost a co potřebuješ k pocitu uvolnění.

Možná se ti začnou vyplavovat rozličné emoce. Při dotyku na různých částech těla může přijít smutek, nebo naopak radost a euforie. Nech je jen proběhnout bez posuzování. Až s praxí skončíš, zapiš si svoje pocity do deníčku a můžeš nad nimi ještě kontemplovat bez hodnocení v kategoriích dobrý / špatný.

Je důležité vydržet praktikovat alespoň měsíc s frekvencí obden, nebo týden s každodenní pravidelností a nezapomenout na deníkové záznamy. Po delším časovém období totiž uvidíš, kam ses posunula – může to být počáteční nechuť a odpor, které z ničeho nic vystřídá náhlé orgasmické propojení.

Tato praxe není jen o fyzickém doteku, ale o spojení s každou částí tvého bytí. Dopřej si čas na to, abys mohla cítit a objevovat, co pro tebe znamená skutečná pohoda a jak můžeš pomocí doteků léčit a posilovat vztah k sobě samé.

4. Mini rituál pro každý den

Pokud nemáš čas na delší praxe, stačí ti 2 minuty každé ráno a večer na mini rituál. Pusť si oblíbenou písničku, která tě uklidňuje nebo tě naopak nabíjí energií, a s láskou se během jejího trvání dotýkej svého těla. Praxe probíhá úplně stejně, jak jsem popsala v předchozí podkapitole. Dotýkej se na různých místech těla a polož si při tom otázku: „Co se ve mně právě teď odehrává?“ Přemýšlej, co tě nutí se usmívat, co ti dělá radost a jaké doteky ti přinášejí uvolnění. Nechej proudit veškeré emoce, které se během dotyků vyplavují. Tato praxe, byť krátká, může mít obrovský vliv na tvůj vztah k sobě.

Cesta sebelásky skrze tělo je nádherná, protože když se sebou začneš být spokojené, naučíš se hýčkat a opečovávat, budeš zářit také navenek. Pokud v tom nechceš být sama, vykroč s námi naproti léčivé transformaci a objevuj svoji krásu, která na tebe celou dobu čeká, abys ji uznala a oslavila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz