Hlavní obsah
Seberozvoj

Tipy pro tvé štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

To zásadní asi je, vyrobit si ho sama. Nespoléhat při tom na nikoho dalšího nebo vnější okolnosti, rozhodnout se, že tvé štěstí je tvou zodpovědností.

Článek

S tím vědomím pak můžeš jít dělat ty drobné a vytrvalé kroky ke změně.

1) Doslova vlastníma rukama

Zdá se to obyčejné a pro mnohé je možná těžko uvěřitelné, že by mělo takovou moc, ale je to tak: naše tělo je mocné. Častý a vědomý kontakt se svým tělem nastartuje nádherné zázraky ve všech oblastech tvého života. Tělo je bránou k sexualitě a vitalitě a je známé, že hlazením a láskyplným dotykem se do těla vyplavuje serotonin a oxytocin – hormony štěstí. Jedním z návodů na výrobu štěstí tak může být každodenní dávka vědomé péče o tělo. Ať už zvolíš masáž prsou, zadečku, chodidel, práci s yoni vajíčkem nebo si třeba „jen“ budeš v práci 5 minut láskyplně opečovávat dlaně vonným olejem, nemůžeš se splést. Stačí pár týdnů této denní praxe a budeš se cítit jako bohyně.

2) Nasloucháním

Sama to znáš, že běžný denní shon s sebou nese i obrovské množství hluku: v provozu na silnicích, ve městech, v kancelářích, ve školách, na úřadech… Hlavou ti neustále víří spousta myšlenek, povinností, reaguješ na děti, kolegy, zprávy na sítích. V takovém prostředí nemáš šanci zaslechnout, co ti našeptává tvé srdce. V chaosu a množství impulsů z vnějšího světa snadno ztratíš napojení na ten svůj vnitřní svět. A právě tam leží tvůj zdroj, klíč ke spokojenosti. Najdeš ho v tichu, klidu. Když se s ním budeš vědomě spojovat, pomůže ti při rozhodování, ukáže ti cestu. Díky němu poznáš, kam tě to táhne třeba i v pracovní oblasti a v čem už naopak žít nechceš. Najdi si každý den alespoň 5 minut pro nerušené bytí sama se sebou. Když si v tomto rozpoložení položíš otázky, na které potřebuješ odpovědi, přijdou ti ty skutečné, tvoje a z hloubi duše. Zároveň je léčivé učit se více naslouchat ostatním, upozadit naši naučenou potřebu okamžitě reagovat, komentovat, radit, a nechat pro jednou více prostoru tichému přijímání a vnímání, co za dary nám přinášejí druzí.

3) Oceněním své hodnoty

Jak vysoko si sama sebe ceníš na škále od 1 do 10? A pokud jsi teď řekla jiné číslo než 10, tak proč? A vůbec to neznamená, že by ses měla nekriticky obdivovat nebo nějak vyvyšovat nad ostatní. Jde o to, že všechny jsme prostě desítky a jen to potřebujeme znovu uvidět. Řekni si teď na hlas: „Já jsem desítka.“ S vědomím své hodnoty. Jak ti to zní? Připrav si klidný a nerušený čas jen sama pro sebe a nachystej si 2 velké papíry. Na jeden si napiš své dary, talenty, vše, co na sobě oceňuješ a máš ráda. Na druhý si napiš své stíny, to, co ti nejde, co na sobě třeba i odmítáš a snažíš se to schovat, potlačit. Tohle všechno k tobě patří, tohle jsi ty. A přesně taková jsi dokonalá, zářivá a v pořádku. Nejsi rozbitá a není co napravovat. Tohle uvědomění a přijetí je potřebným krokem k tomu abys například: dokázala říct NE, když to tak cítíš, dávala přesně tak akorát, aby ti v tom bylo dobře, uměla ocenit svou práci, hlídala si své hranice ve vztahu k ostatním. Na tvém pocitu záleží, na tobě záleží.

4) Lehkostí

Představ si na okamžik, že ses probudila v malém domečku na břehu moře, kolem tebe šumí oceán, den je čerstvě narozený z mořské pěny a ty vyběhneš na pláž. V písku za tebou zůstávají jemné stopy a ty cítíš tu svobodu a lehkost. Hlavou ti proběhne, že takhle by ses chtěla cítit pořád. A proč ne? Vtáhni více lehkosti do svého života, cíleně vyhledávej situace, činnosti a lidi, kteří ti takový pocit přinášejí. Cítíš se lehká a volná, když jedete na kole, jen ty a tvůj partner? Nebo když se procházíš naboso v trávě? Když tančíš a nikdo tě nevidí? Může to být cokoliv. Připevni si na ledničku nebo k psacímu stolu seznam toho všeho, co v tobě pocit lehkosti probouzí. Průběžně ho kontroluj, dopisuj, často si ho čti a otevírej se tomu, abys měla těchto věcí v životě čím dál víc.

5) Sdílením vášně

Jsi nadšená chovatelka psů, věnuješ se kaligrafii nebo maluješ mandaly? Sdílej svou vášeň se světem. Když to uděláš, přinese ti do života nádherné pocity štěstí a naplnění. Můžeš se zapojit do komunity podobně zaměřených lidí, ať už online nebo offline, začít tvořit vlastní komunitu, třeba založením tematické facebookové skupiny nebo svolávat pravidelná setkávání u vás ve městě. Neboj se být vidět a ukazovat okolí, co je tvým tématem. A pokud je to něco, pro co opravdu hoříš, je skvělé otevřít se možnosti, že by ses právě tomu mohla věnovat naplno a být za to plnohodnotně zaplacená. Žít své poslání je tvým rodným právem, přirozenou součástí tvého bytí.

6) Pobytem v ženské energii

Život posledních několika generací je rychlý, plný výkonu, efektivity, výsledků. To je mužská energie a nám ženám moc neprospívá. My potřebujeme daleko více plynutí, sdílení, kreativity, harmonie práce a odpočinku, pocitu smyslu a prospěšnosti. Proto v poslední době stoupá obliba a poptávka po ženských kruzích, tanečních ženských kruzích, víkendových pobytech s programem pro ženy a podobně. Obklopit se častěji ženskou energií může být nádherně oživující, zvlášť pokud pracuješ v korporátu nebo oboru, kde je více mužů a pracuje se tam tím typicky mužským způsobem (plány, cíle, deadliny…). Ženskost v sobě můžeš krásně ladit i v domácím prostředí, už třeba jen tím, že k sobě budeš laskavá, a to i když se ti nepodaří splnit vše, co sis předsevzala. Dovol si být i neefektivní a nemít všechno hotové. 

7) Uvolněním (do) emocí

Doba, kdy jsi slýchala „nebreč“, „nekřič“, „nebuď smutná“, jsou pryč. Dovol si s láskou k sobě a svému prožívání uvolnit se do života a dovolit si cítit. Jsi naštvaná? Projev to. Lekla ses? Vytřepej to z těla. Chce se ti plakat? Plač. Může to pro tebe být zpočátku nezvyklé, ale sama uvidíš, jak moc se ti uleví. Pokud cítíš velmi silné emoce, pozoruj své tělo – má tendenci se stáhnout? Dýchej a představ si, jak se tvé srdce otevírá a ty necháváš život, aby jím volně proudil. Dopřej stejný „luxus“ i svým blízkým a zkoušej je víc a víc přijímat i tehdy, když zuří nebo cítí bezmoc. Buď tu pro ně stejně jako pro sebe, plně přítomná, nehodnotící. Můžeš si ve chvílích plných emocí představovat vlny na moři, které se přiblíží a zase vzdálí, anebo letní deštík, který se prudce spustí, aby osvěžil rozpálenou zem, a pak zase ustane a všude zavládne klid. Emoce jsou očistné a když se s nimi naučíš komunikovat, budeš mít mnohem větší pocit životní spokojenosti, protože tebou nebudou smýkat ze strany na stranu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz