Hlavní obsah
Seberozvoj

Zruš své pochybnosti, abys mohla mít vše, co si přeješ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Harnošová

Dneska bych ti ráda pověděla něco o zpochybňování sebe sama, jaký to má vliv na tvoji realitu, a především, jaký to má dopad na tvůj život. Na tvé podnikání, práci, kariéru, plnění snů. A především ti chci ukázat, jak s pochybnostmi zatočit.

Článek

Máme v sobě báječnou schopnost být úspěšné, dosahovat svých záměrů, následovat své sny a uskutečňovat je. A je důležité si uvědomit, že pochybnosti jsou přirozenou součástí téhle cesty. To, co je potřeba, aby ses na této cestě naučila používat, je, jak s pochybnostmi pracovat, aby tě nezastavily. Aby tvé sny a cíle, za kterými jdeš, pochybnosti nezmrzačily a nezadupaly.

Pro mě mají pochybnosti podoběu děsuplného hlasu, který ti povídá, že nejsi dost dobrá. Že tě nikdo nebude poslouchat, že to ještě nedokážeš. Říká, že se neposuneš dopředu. A nejlépe to ani nezkoušej, protože stejně jsou všichni lepší než ty. Určitě to znáš. Ty samozřejmě víš, že to není pravda, že to není o tobě, že se tě to netýká, ale nějak nemáš příliš na výběr to neposlouchat. Odehrává se to na pozadí tvé mysli a ty jen odháníš jednu pochybnost za druhou a říkáš si v duchu: „Ne, tohle nechci poslouchat!“

Pochybnosti a strach mají za úkol tě chránit. Udržet tě v bezpečí a nedovolit ti udělat rozhodnutí, které by tě mohlo poškodit, nebo ti ublížit. Důležité ale je si položit zásadní otázku: „Proč pro mě nemá být bezpečné dosáhnout tohoto cíle?“ Je to otázka, která tě navede k místu, které tvá pochybnost chrání. A opravdu to jsou povětšinou jen stará přesvědčení, která jsi nabyla zkušenostmi ve své minulosti a nemusí tě nadále limitovat, když jim dovolíš odejít z tvé mysli. Ale ne je odehnat, ale skutečně vědomě mysl přenastavit na nové způsoby uvažování, které přepisují nepotřebné vzorce. Hezky poděkovat, že se pochybnost ukázala, ale pokud tě opravdu nechrání před průšvihem, tak se jí nenechat vláčet. Ony nezmizí nadobro a ve chvílích dalšího tvého posunu se ti třeba zase ukážou. Ale můžeme s nimi aktivně pracovat.

A přináším tu rovnou 3 silné a účinné nástroje, které tě vrátí zpět do sedla, když by tě pochybnosti chtěly držet zpátky.

Katalog tvých úspěchů

Vytvoř si svůj katalog, kam si sepiš své úspěchy a splněné cíle. Můžeš ho vytvořit z fotografií, textů, z čehokoliv, co ti bude připomínat, kdo jsi bylaKÝM JSI SE STALA. Bylo tolik věcí, které stály před tebou a tvářily se tak nedosažitelně. A ty je máš nyní už za sebou, už jsi jich dosáhla. Připomínej si toto co nejčastěji, udělej si svoji „výstavku úspěchů“. Ať můžeš každý den prožívat, jak jsi na sebe hrdá. A když ty naše malé kroky neumíme tolik oceňovat, tak s větším odstupem už si pokroku všimneme a rozhodně stojí za oslavu. A zároveň za velkou motivaci pro všechny tvé další splněné sny.

Síť podpory

Další nástroj, který ti bude stát za zády a zachytí tvé pochybnosti, kdykoli přijdou, je nástěnka zpětných vazeb. Tam si můžeš napsat nebo vytisknout všechny pozitivní vazby, ať už od klientů, přátel, partnera, dětí, kohokoli, kdo miluje, co děláš a kým jsi.

Věř mi, že kdykoliv si pak tuto svou evidenci otevřeš a budeš číst všechny ty podporující slova a poděkování, pocítíš vděčnost a dopad, který přinášíš na svět. Přesně toto tě může držet ve chvílích, kdy jdeš za hranici své komfortní zóny, nevíš, jestli vše dopadne dobře, kdy tebou budou cloumat pochybnosti. Klidně se nech podpořit takto zvenku. A sama si i o zpětné vazby říkej. Klidně teď hned. Napiš na svůj facebookový profil, přátelům, rodině. Ať ti napíšou, co na tobě oceňují, jaké dary vidí, že máš, anebo čím jim pomáháš a jak je podporuješ.

Napiš si seznam všeho, čeho chceš dosáhnout

Tady je prostor pro velkou kreativitu, nehledě na to, jak bláznivé se ti to může zdát, jak malé nebo naopak velkolepé sny máš. Ať tě tvoje srdce a pocity táhnou kamkoli, napiš si to vše na papír a měj to před očima. Protože vizualizace našich snů a záměrů je zásadní způsob, jakým tvoříme naši realitu. Ber to jako objednávkový katalog, ze kterého život plní vše v tvém nejlepším zájmu.

Všechny tyto nástroje můžeš použít, kdykoliv se budeš cítit pod palbou svých pochybností. Pokaždé když budeš mít pocit, že jsi od sebe odpojená, že to, co děláš, nedává smysl nebo že na to či ono nemáš nárok. Vezmi si do ruky tyto tři nástroje, které ti připomínají, jak báječná a kreativní bytost jsi. Co všechno už jsi dokázala a jak velký dopad má tvá práce na tvoření lepšího světa kolem tebe. Protože to, jak se cítíš sama v sobě, se manifestuje do tvé reality a dává křídla tvým snům.

A pamatuj si, že v těchto těžkých situacích, kdy se hlas pochybností hlásí o slovo a snaží se tě strhnout zpět do starých vzorců a struktur myšlení, nemusíš vidět před sebou jasně celou cestu. Ale to, co můžete realizovat VŽDY, je jeden krok vpřed, který můžeš udělat hned. Ať už je to pustit si povzbuzující video, přečíst si motivující článek, zavolat kamarádce nebo mentorce, zkrátka udělej vždy alespoň jednu věc směrem dopředu, směrem ven ze situace, ve které ti není dobře. A věř mi, že další kroky už se pomalu začnou ukazovat před tebou. Jen se nech vést svým srdcem, svou intuicí a věř že TY JSI TEN, KDO VŠE VYTVOŘIL, tedy ty jsi i ten KDO TO MŮŽE ZMĚNIT! A nyní už víš, jak rozdrtit svoje pochybnosti na prach a VZÍT SI PRO SEBE to, co CHCEŠ! S důvěrou, že vše se děje pro naše největší dobro, že vše směřuje k našemu pokroku a rozkvětu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz