Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál Daktari: Natáčel se v Americe. Hlavní hvězdy Clarence a Judy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anonymous/Wikimedia Commons/public domain

Cheryl Miller a Judy ve filmu Šilhavý lev Clarence

Šilhavého lva Clarence a neposednou opici Judy milovali děti i dospělí. Nezapomenutelný americký seriál spatřil světlo světa již téměř před šedesáti lety.

Článek

Seriál Daktari vysílala americká stanice CBS v letech 1966 až 1969. K nám se dostal se zpožděním až na počátku sedmdesátých let. Vznikl v produkci Ivana Torse a MGM Television a navázal na úspěch filmu Šilhavý lev Clarence z roku 1965. Koncept vymyslel producent Tors, který se inspiroval prací veterinárního lékaře a ekologa Marinuse Harthoorna a jeho ženy Sue v jejich zvířecím sirotčinci v Nairobi. Daktari je označení pro lékaře ve svahilštině a byl tak nazýván právě doktor Harthoorn. Seriál sleduje práci veterináře Tracyho, jeho dcery Pauly a dalších zaměstnanců na fiktivní záchranné stanici Wameru na východě Afriky. Tracyho tým zvířata nejen léčí, ale také je zachraňuje před pytláky a místními úředníky. Oblíbenými postavami seriálu byli především zvířecí hrdinové, a sice lev Clarence a šimpanzice Judy.

Afrika v Americe

Seriál se nenatáčel v Africe, jak si asi mnozí diváci mysleli, ale pár desítek kilometrů od Los Angeles. Na ranči v kaňonu Soledad se v té době nacházela africká stanice, kterou provozovali trenéři zvířat Ralph a Toni Helferovi. Do seriálu byly dodatečně vkládány scény z afrického Mosambiku, aby byl dojem krajiny věrohodnější.

Zakladatel stanice Ralph Helfer byl jedním z nejlepších zvířecích trenérů v USA a byl na tomto poli také velkým inovátorem. Jeho předchůdci drželi zvířata v klecích, zastrašovali je a bili. Helfer se v mládí věnoval herectví a málem přišel o život poté, co se objevil na scéně společně se lvem Rexem, kterého jeho trenér před výstupem rozzuřil natolik, že se rozhodl vylít si vztek na prvním, koho potkal. Ralph skončil s těžkým zraněním v nemocnici a rozhodl se zcela změnit způsob, jakým se v Hollywoodu zacházelo se zvířaty. Trénink založil na laskavosti a budování vzájemné důvěry.

Svoji první stanici pro výcvik divokých zvířat otevřel v roce 1955. V šedesátých letech vybudoval nový ranč v kaňonu Soledad. Zakrátko se z něj stala největší půjčovna zvířat na světě. V roce 1969 zpustošila areál povodeň. Většina zvířat naštěstí přežila. Ralph Helfer ale musel vše vybudovat od začátku. Nová stanice vznikla v Coltonu v Kalifornii. Původní pozemek zakoupila herečka a zvířecí aktivistka Tippi Hedren, která zde založila rezervaci Shambala, starající se o ohrožené velké kočkovité šelmy.

Foto: CBS Television/Wikimedia Commons/public domain

Clarence a Judy v roce 1967

Clarence se bál velkých aut

Ke svěřencům Ralpha Helfera patřili i Clarence a Judy. Lev Clarence měl problémy se zrakem. Viděl dvojitě, pohyboval se proto velmi rozvážně, nejraději se jen tak někde povaloval a podřimoval. Lidská společnost mu nevadila, bál se jen velkých automobilů. Musel proto být ve scénách s nákladními vozidly zastoupen lvem jménem Leo. Jiný lev, rovněž Leo, za něj odvrčel scény, ve kterých měl předstírat rozzuření. Náhradník byl fyzicky týrán předchozím majitelem, tak mu podobné výstupy nedělaly problém. Neobjevoval se ale ve společných scénách s lidmi. Clarence si před Daktari zahrál již ve výše zmíněném pilotním snímku Šilhavý lev Clarence. Bohužel jeho osud po dokončení seriálu nebyl dobrý. Uhynul asi půl roku po odvysílání poslední epizody v Peorii v Illinois. Bylo mu sedm let. Když nenatáčel, byla z něj turistická atrakce.

Judy byla zkušená herečka

Jeho herecká partnerka Judy byla objevena v keňské džungli a do Spojených států přijela, když jí byl jeden měsíc. Ovládala prý 75 symbolů znakové řeči, uměla používat toaletu a milovala toaletní papír, kterého měla velkou spotřebu. Objevila se patrně v celé řadě filmů již před svým angažmá v seriálu. V roce 1964 obdržela cenu PATSY za roli v komedii The Misadventures of Merlin Jones. Následujícího roku účinkovala ve filmu The Monkey's Uncle. Film vznikl ve společnosti Walta Disneyho, kterému prý Judy během natáčení ráda sedávala na klíně. Představitelce Pauly Tracy Cheryl Miller pro změnu s oblibou dávala pusu na rty. Poprvé se s ní setkala již v pilotu Šilhavý lev Clarence. Za seriál Daktari obdržela v roce 1966 podruhé cenu PATSY.

Další osudy nejasné

S filmováním pokračovala i po skončení seriálu. V roce 1967 odjela do Afriky společně s Ralphem Helferem a představitelem doktora Tracyho Marshalem Thompsonem na natáčení seriálu Cowboy in Africa. Po Thompsonově boku se objevila ještě v seriálu Jambo, který se vysílal v letech 1969 až 1971. Snad se mělo jednat o její poslední vystoupení před kamerou. O dalších osudech talentované opice se mnoho neví. Vzhledem k tomu, že byla ve své době neuvěřitelně populární, v různých zoologických zahradách a na různých jiných místech v Americe po ní pojmenovali řadu dalších šimpanzů. Existují tak různá protichůdná svědectví, že Judy žila ještě tehdy a tam. Nejpravděpodobnější je asi tvrzení, že zůstala se svým trenérem a po smrti byla pohřbena pod obrovský strom, který se nacházel před domem seriálového doktora Tracyho, na pozemku Helferovy původní africké stanice. Dům dávno nestojí, strom stále roste.

Herci se zapsali do povědomí díky seriálu

Sluší se připomenout také lidské herce. Představitel doktora Marshe Tracyho Marshall Thompson se narodil v roce 1925 v Peorii v Illinois. Nejvíce se proslavil právě díky seriálu Daktari. Několik epizod dokonce režíroval. Když po čtyřech sezónách seriál skončil, pokračoval nadále ve spolupráci s producentem Torsem. Později se ze světa filmu stáhl a věnoval se natáčení dokumentů o divoké přírodě. Zemřel v roce 1992 na srdeční selhání.

Foto: CBS Television/Wikimedia Commons/public domain

Marshall Thopson a Judy

Cheryl Miller, narozená v roce 1943, byla v šedesátých letech považována za archetyp americké dívky od vedle. Původně se věnovala modelingu, od roku 1957 se příležitostně objevovala ve vedlejších televizních rolích. V roce 1965 si zahrála společně se slonem a se šimpanzem v populárním seriálu Flipper. Zaujala Walta Disneye, který jí nabídl malou roli ve snímku The Monkey's Uncle. Především si ale Cheryl všiml scénárista a producent Tors. Ohromila jej schopností pracovat se zvířaty a obsadil ji do vedlejší role temperamentní Pauly Tracy nejprve v pilotním filmu, posléze i v samotném seriálu. Na počátku sedmdesátých let účinkovala Cheryl v televizních reklamách a až do konce desetiletí také sporadicky hrála. Filmový svět opustila v roce 1980 a později prohlásila: „Vydělala jsem dost peněz. Chtěla jsem se soustředit čistě na svou rodinu.“

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz