Hlavní obsah

Seriál Dva roky prázdnin: Natáčelo se v Rumunsku. Mladí herci byli zkušení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Smiley.toerist/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Plachetnice

Sedmdesátá léta minulého století se nesla ve znamení seriálů, jako byla Žena za pultem. Vedle domácí tvorby ale Československá televize vysílala také řadu kvalitních zahraničních seriálů.

Článek

„Vzhůru na palubu, dálky volají. Vítr už příhodný vane nám. Tajemné příběhy nás teď čekají, tvým domovem bude oceán,“ kdo by si nepamatoval slova úvodní písně, kterou pro české vysílání nazpíval vynikající Karel Černoch a přeložil Zdeněk Štěpán. Šestidílný seriál z roku 1974 Dva roky prázdnin vznikl v koprodukci čtyř států, a sice Francie, Rumunska, Západního Německa a Švýcarska. To se odrazilo i na skladbě tvůrčího týmu. Režie se ujal rumunský režisér Sergiu Florin Nicolaescu společně s Francouzem Gillesem Grangierem. Autor scénáře, pro změnu Němec, Walter Ulbrich se velmi volně inspiroval stejnojmenným románem Julese Vernea. Některé postavy a děje jsou vypůjčeny z jiných autorových děl. Kupříkladu kapitán Hull a Dick Sand se objevují v románu Patnáctiletý kapitán.

Nový Zéland je Rumunsko

Děj seriálu se odehrává na konci devadesátých let devatenáctého století na Novém Zélandu. Ve skutečnosti se ale natáčelo v Rumunsku a u Černého moře.

Foto: Léon Benett/Wikimedia Commons/Public Domain

Dobová ilustrace Léona Benetta k románu Dva roky prázdnin

Skupina chlapců z prominentních rodin v čele se synovcem lorda Buchanana Doniphanem Weldonem vyplouvá spolu s lodní posádkou na letní dobrodružnou plavbu kolem novozélandských břehů. Osudným se jim stane nález lahve se vzkazem a následná záchrana dvou trosečníků, kteří vlastní mapu ostrova, na kterém se ukrývá poklad nesmírné hodnoty. Z trosečníků se nakonec vyklubou piráti a pro chlapce se prázdninový výlet promění v dva roky trvající boj o přežití.

Doniphan dal přednost malování

Představitel hlavního hrdiny Doniphana Marc di Napoli nebyl v době natáčení žádným nováčkem. Herci narozenému dne 28. května 1953 bylo již ostatně dvacet jedna let. Už jako desetiletý hrál divadlo. Před kameru se poprvé postavil v roce 1968 v televizním seriálu Dobrodružství Toma Sawyera, který byl natočen podle románu Marka Twaina. Připadla mu role Huckleberryho Finna. O rok později získal úlohu Phillipa Decourta ve vynikajícím kriminálním dramatu režiséra Clauda Chabrola Bestie musí zemřít. Zde se poprvé a naposledy setkal na stříbrném plátně se svým bratrem Stéphanem.

Foto: Marc di napoli/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Marc di Napoli

V roce 1970 bojoval Marc di Napoli v roli Clémenta v odboji ve francouzském televizním eposu Mauregard. V témže roce následovala minisérie Les Galapiats, natáčená v Belgii. Seriál byl nesmírně populární v Itálii. V roce 1972 si Marc ještě zahrál v další televizní produkci, a sice v sérii Lidé z Modagoru. A pak již přišla jeho u nás nejznámější role Doniphana Weldona. Ta byla ale také zároveň jednou z posledních. Tu úplně poslední si Marc zahrál v roce 1977 v minisérii La famille cigale. Poté svět filmu opustil. Na herectví však tak úplně nezapomněl a nadále pokračuje v hraní na divadle, většinou v malých studiových divadlech v Paříži a na venkově. Pravidelně a úzce spolupracuje s režisérem a autorem Henrim Le Balem. Především je ale malíř. Do roku 2007 žil a tvořil v půvabném bretaňském městě Concarneau, poté se musel ze soukromých důvodů přestěhovat do Vannes. Mnoho let provozuje galerii v Pont-Aven. V současné době lze Marca di Napoli často potkat i v Paříži, kde maluje v okolí Montmartru a svá díla, včetně map, vystavuje k prodeji ve vlastním stánku.

Foto: Marc di napoli/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Marc di Napoli během divadelního představení

Dick se málem utopil

V seriálu Dva roky prázdnin mu zdatně sekundoval Franz Seidenschwan v roli Dicka Sanda, mladého námořníka z plachetnice Sloughi. Ani on nebyl v roce 1974 hereckým začátečníkem. Ijemu již bylo dvacet let. Narodil se dne 27. dubna v Mnichově a již jako třináctiletý debutoval v seriálu Der Vater und sein Sohn. Po vyučení mechanikem si v roce 1971 zahrál mladého Humphreyho van Weydena v dobrodužném čtyřdílném filmu Mořský vlk. Po roce 1974, kdy propůjčil svoji podobu Dicku Sandovi, se objevil v televizi a ve filmu ještě několikrát. Naposledy to bylo v roce 1978 v jednom z dílů seriálu Místo činu. Od té doby se herectví již nevěnuje. V roce 2004 poskytl rozhovor a vzpomínal, že během natáčení seriálu Dva roky prázdnin se málem utopil.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz