Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sharon Tate: Největší kráska Hollywoodu se stala obětí fanatiků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sylvia Norris/Wikimedia Commons/Public Domain

Svatba Sharon Tate a Romana Polanského

Byla krásná, slavná, zamilovaná, těhotná. Místo pohádkového života ji ale čekal děsivý konec.

Článek

Nejkrásnější žena Hollywoodu šedesátých let Sharon Marie Tate se narodila dne 24. ledna 1943 v texaském Dallasu jako nejstarší ze tří dcer rodičům Paulovi a Doris. Plukovník Paul Tate byl zpravodajským důstojníkem americké armády, matka Doris ženou v domácnosti. Sharon byla velice krásná již jako miminko, ve věku pouhých šesti měsíců vyhrála titul „Miss Tiny Tot of Dallas Pageant“. Stalo se tak dílem náhody. Soutěž probíhala v nákupním centru, do kterého v tu chvíli zavítala Doris s malou Sharon v kočárku. Pořadatelé ji zastavili a přesvědčili, aby se dítě soutěže zúčastnilo, neboť určitě vyhraje. Jak řekli, tak se také stalo. Rodiče ale neměli v tomto ohledu žádné ambice, představovali si pro svoji dceru jinou životní dráhu, než byla ta v šoubyznysu, potenciál se proto nesnažili dále rozvíjet.

Z místa na místo, ze školy na školu

Sharonino dětství a mládí nebylo úplně snadné. Otec se jako voják americké armády stěhoval z místa na místo. Znala tak jen domy určené pro rodiny vojáků, které byly všude navlas stejné. Do svých šestnácti let žila na šesti různých místech a chodila do šesti různých škol. Ačkoliv byla nesmírně krásná a stala se dokonce členkou týmu roztleskávaček, což je v Americe velice prestižní záležitost, trpěla nízkým sebevědomím a byla neuvěřitelně plachá. Nedokázala si najít a udržet kamarády. V dospělosti poznamenala, že lidé si její plachost mylně vykládali jako odměřenost, dokud ji lépe nepoznali.

Sharonina krása se však stala doslova nepřehlédnutelnou. Začala se účastnit všemožných soutěží krásy. V roce 1959 ve věku šestnácti let vyhrála ve Washingtonu titul „Miss Richland“. Mluvila o svých ambicích studovat psychologii a o svém záměru přihlásit se do soutěže „Miss Washington“ v roce 1960. Do cesty se jí ale postavilo další stěhování. Tentokráte rovnou do Evropy. Jejím novým domovem se stala italská Verona. Krátce po příchodu na sebe upozornila fotografií v plavkách na obálce vojenských novin „Stars and Stripes“. Americkou školu navštěvovala v nedaleké Vicenze, kde se poprvé prolomil její problém navazovat přátelství. Daleko od domova si uvědomila, že pocitem odloučení a samotou trpí i její noví spolužáci. Poprvé v životě začala vytvářet trvalá přátelství.

První nesmělé krůčky u filmu

Ve Veroně probíhalo natáčení filmu „Hemingway's Adventures of a Young Man“ s Richardem Beymerem v hlavní roli. Sharon a její přátelé se přihlásili do komparzu. Během natáčení navázala s Beymerem vztah. To on ji přesvědčil, aby se věnovala filmové kariéře. Získala několik drobných roliček, výrazněji prorazit se jí ale nepodařilo.

Foto: Unknown author/Wikimedia Commons/Public Domain

Sharon Tate jako čarodějnice Odilie

V roce 1962 se vrátila spolu s rodiči do Spojených států a odstěhovala se do Los Angeles, kde kontaktovala Beymerova agenta Harolda Gefskyho. Gefsky souhlasil, že ji bude zastupovat a zajistil ji práci v televizních a časopiseckých reklamách. V roce 1963 ji představil řediteli společnosti Filmways Martinu Ransohoffovi, který s ní podepsal sedmiletou smlouvu. Dlouho ale dostávala jen drobné roličky, neboť se Ransohoffovi nezdála dostatečně sebevědomá. Nechtěl ji publiku představit dříve, než bude dokonale připravena. To se stalo až v roce 1966, kdy byla Sharon obsazena do role ledově krásné čarodějnice Odilie v hororu „Eye of the Devil“ s Davidem Nivenem v hlavní roli. Během natáčení tohoto filmu byl zároveň natočen dokument „All Eyes on Sharon Tate“, který měl herečku propagovat.

Na scénu vstupuje Roman Polanski

Sharon v té době chodila se Jayem Sebringem, bývalým námořníkem, který se etabloval jako přední kadeřník hollywoodských hvězd. Sebring ji dokonce požádal o ruku, to ale odmítla, neboť se chtěla plně soustředit na kariéru. A pak se seznámila s Romanem Polanským. Polanský tehdy připravoval film „Ples upírů“, do jehož hlavní ženské role Sáry plánoval obsadit zrzavou herečku. Snímek koprodukoval Ransohoff, který si prosadil Sharon. Polanski se podvolil pod podmínkou, že bude mít zrzavou paruku. Zprvu z ní ale nebyl vůbec nadšený. Byl perfekcionista a jednu scénu s ní točil klidně sedmdesátkrát, než byl spokojen. Jak ale natáčení pokračovalo, Sharon získávala jistotu, Polanski její výkony chválil a ona nabývala pro herectví tolik potřebné sebevědomí. Polanski si sám ve filmu zahrál také jednu z hlavních postav. Nesmělého mladíka, který je do krásné hlavní hrdinky zamilovaný. Tato zápletka se přenesla i do skutečnosti.

Foto: Unknown author/Wikimedia Commons/Public Domain

Ples upírů

Polanski navázal s Tate vztah a dne 20. ledna 1968 se vzali. Jay Sebring to zprvu nesl velice špatně, nakonec spolu ale všichni tři zůstali přáteli. Manželé ze začátku žili v Londýně a byli častým tématem novinových a časopiseckých článků. Fotograf Peter Evans je popsal jako nedokonalý pár: „Byli to Douglas Fairbanks a Mary Pickfordová naší doby.“ Sharon údajně stála o klasické manželství, Polanský ale zůstal promiskuitní a její postoj k nevěře popsal jako „Sharonin velký problém“. Připomněl jí, že mu slíbila, že ho nebude měnit. Ona jeho podmínku přijala, přátelům se ale svěřila, že doufá v jeho proměnu. „Máme skvělou dohodu. Roman mi lže a já předstírám, že mu věřím,“ řekla Peteru Evansovi.

Dům plný lidí

Pár se vrátil do Los Angeles a rychle se stal součástí sociální skupiny tvořené těmi nejúspěšnějšími mladými lidmi z filmového průmyslu. Patřili mezi ně Warren Betty, Jacqueline Bisset, Joan Collins, Mia Farrov, Jane Fonda a další. Také Jay Sebrig zůstal jedním z nejčastějších společníků páru. Mezi přátele patřili také Wojciech Frykowski, kterého Polanski znal od svého mládí v Polsku, Frykowského přítelkyně Abigail Folger, dědička kávového řetězce Folger’s Coffee. Dům Polanských býval často plný cizích lidí. Sharon to považovala za součást ducha té doby. Tvrdila, že jí nevadí, kdo vstoupí domu. Její blízká přítelkyně Leslie Caron k tomu později poznamenala, že manželé byli příliš důvěřiví a lehkomyslní.

Těhotenství a nová luxusní adresa

Kariéra Sharon Tate se mezitím slibně rozvíjela. Po boku Tonyho Curtise a Claudie Cardinale natočila snímek „Nedělejte zmatek“. Podle její postavy v tomto filmu z roku 1967 byla vytvořena slavná panenka Malibu Barbie. V dramatu „Údolí panenek“ ztvárnila ve stejném roce herečku, která touží být pro své okolí více než jen pěknou panenkou. Ve svém posledním filmu „12+1“ prokázala svůj talent pro komedii. Sharon začala být úspěšnou herečkou, mluvilo se o ní jako o nejkrásnější ženě amerického filmu, jedné z nových nejzajímavějších osobností filmového plátna, ona ale na konci roku 1968 zjistila, že je těhotná.

Foto: Adam Cuerden/Wikimedia Commons/Public Domain

Sharon Tate 1967

Dne 15. února 1969 se manželé Polanští přestěhovali na adresu 10050 Cielo Drive. V domě předtím žili jejich přátelé a Sharon byla nadšená, když zjistila, že je k dispozici. Mluvila o něm jako o svém domě lásky. Ve svém domově manželé nadále hostili velkou skupinu přátel. V létě roku 1969 pobýval Roman Polanský pracovně v Londýně. Vrátit se měl až těsně před porodem svého dítěte. Těhotné herečce dělali mezitím v domě společnost Frykowský, Folger a Sebring.

Osud se naplnil

V osudný den, dne 8. srpna 1969, čtveřice povečeřela v El Coyote Cafe a domů se vrátila asi v půl jedenácté. Krátce před půlnocí byli všichni čtyři zavražděni členy kultu Mansonovy rodiny. Těla objevila ráno hospodyně Winifred Chapman. Policie dorazila na místo a našla neznámého mladého muže zastřeleného v autě na příjezdové cestě. Později byl identifikován jako Steven Parent. Uvnitř domu byla nalezena těla Sharon a Sebringa pověšená na podpěrném trámu v obývacím pokoji. Spojoval je dlouhý provaz uvázaný kolem krku. Na trávníku před domem leželi Frykowský a jeho přítelkyně Folger. Všechny oběti s výjimkou Parenta byly ubodány. Podle koronera byla Sharon Tate bodnuta šestnáctkrát a ještě žila, když byla oběšena na provaze. Okamžitě ale zemřela na masivní krvácení.

Strach nad městem

Policie nejprve vyslechla jediného přeživšího na adrese, správce nemovitosti Williama Garretsona, který bydlelv domě kousek od hlavní budovy. Uvedl, že jej navštívil Parent přibližněv půl dvanácté a krátce na to odešel. Nic víc nevěděl. Polanski se okamžitě vrátil do Los Angeles a také on byl podroben výslechu.

Dne 13. srpna 1969 byla Sharon Tate pohřbena na hřbitově Holy Cros v Culver City v Kalifornii se svým synem Paulem Richardem Polanskim v náručí, posmrtně pojmenovaným po jeho dědečcích.

Děsivá vražda vedla k opětovnému uvedení hereččiných filmů, které dosáhly větší popularity než během původního promítání. Noviny začaly spekulovat o motivech vražd a šířily řadu nesmyslných fám. Polanski začal podezřívat různé přátele a spolupracovníky a jeho paranoia ustoupila až ve chvíli, kdy byli skuteční vrazi dopadeni. Noviny tvrdily, že mnoho hollywoodských hvězd se ze strachu stěhuje z města, zatímco jiné si nainstalovaly bezpečnostní systémy. Lidé byli přesvědčeni, že bohatí a slavní lidé jsou v nebezpečí, děti byly odváženy z města, byly najaty stráže. Steve McQueen šel na Sebringův pohřeb s pistolí.

Zlom nastal až v září, kdy byli zatčeni členové Mansonovy rodiny, kteří byli dopadeni na základě jiných trestných činů. Záhy se ukázalo, že jsou to právě oni, kdo stojí za hrůzným činem v domě Polanských. Jak později vysvětlili, motivem vražd nebyla identita obětí, ale spíše dům na této adrese, který si předtím pronajímal Mansonův známý, který odmítl vydat jeho demonahrávky. Mansonova rodina měla na svědomí více vražd. Charles Manson nařídil svým nohsledům, aby zabíjeli náhodně vybrané obyvatele bělošské luxusní čtvrti v naději, že rozpoutá apokalyptickou rasovou válku.

Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation/Wikimedia Commons/Public Domain

Charles Manson v roce 2017

Vražda Sharon Tate svou nepředstavitelnou hrůzou definitivně ukončila bezstarostnou epochu hippies a stala se inspirací pro řadu filmů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz