Hlavní obsah
Zdraví

Ohříváte si jídlo? Můžete se otrávit a zemřít jako mladík z Belgie

Foto: Hansuan_Fabregas/ Pixabay

Mikrovlnka se stala běžnou součástí téměř každé domácnosti. Ohřívané jídlo není nejzdravější a většinou neublíží. Je však třeba ho správně uchovávat.

Článek

Před sedmnácti lety zemřel teprve dvacetiletý belgický student, který si v mikrovlnné troubě ohřál pět dnů staré těstoviny. Chtěl ušetřit čas i peníze. A to se mu stalo osudným. Respektive osudným se mu stala jeho nedbalost při ukládání jídla do chladničky. Není totiž nic špatného na tom si uvařit na několik dnů. Je však nutné poté jídlo správně skladovat. Mladík, o kterém je v příběhu řeč, své jídlo nechal na kuchyňské lince. Neuklidil ho do lednice. A uvařené špagety si ohřál za dlouhých pět dní.

Bolesti přišly takřka hned

Po jídle se mladík chystal jít sportovat. Jenže zhruba za půl hodiny ho začalo bolet břicho. Poté začal opravdu silně zvracet. Nezavolal si pomoc. Šel si lehnout a ještě předtím doplnil alespoň tekutiny. Druhý den dopoledne k němu přišli jeho rodiče. Mladík už nejevil známky života. Zemřel ve čtyři hodiny ráno.

Pitva odhalila, že mladík zemřel na nekrózu jater a akutní zánět slinivky. Zabila ho bakterie Bacillus cereus, která se nejčastěji vyskytuje v nedostatečně tepelně opracovaných těstovinách a rýži. Jestliže je pak taková potravina vystavovaná pokojové teplotě, může dojít k růstu bakterií. Ty pak vedou k produkci toxinů. Rozhodně tedy není dobré podceňovat přípravu potravin, ale ani jejich skladování.

Jak bezpečně uchovávat pokrmy

Pokud si chcete jídlo i nadále ohřívat a přitom se neobávat o své zdraví, je třeba dodržovat určitá pravidla. Vařené pokrmy by při pokojové teplotě neměly být déle jak dvě hodiny. Hotové pokrmy je nutné včas uložit do ledničky. Ani tam by se však jídlo nemělo skladovat příliš dlouho. Pokrmy servírujte vždy horké, ideálně by ohřáté jídlo mělo mít více než 60 stupňů. Pokud uvařená jídla skladujete v mrazáku, rozmrazujte je pozvolna v lednici, nikoliv při pokojové teplotě.

Když necháte uvařené jídlo jen tak na lince, mohou se velice rychle začít rozmnožovat mikroby. Pokud se však jídlo udržuje při teplotě nižší než 5 stupňů nebo vyšší než 60 stupňů, jejich rozmnožování se zpomalí nebo úplně zastaví. Nutno tedy dodat, že to není úplně pravidlem. U některých nebezpečných mikrobů může dojít k rozmnožování i při teplotě nižší, než je 5 stupňů.

Bakterie Bacillus cereus

Všudypřítomná bakterie, která vytváří spóry a dlouhodobě přežívá v prostředí. Právě tato bakterie je přirozenou a běžnou součástí střevní mikroflóry. Toxiny této bakterie vyvolávají otravu jídlem i systémové infekce. Bacillus cereus je známá jako původce otrav z potravin. V České republice jsou případy otravy ojediněle. Ročně jsou jich hlášené nižší desítky. Nicméně je nutné počítat s tím, že otrav je mnohem více, jen mají mírnější průběh a lidé je vůbec nehlásí a nevyhledávají kvůli nim lékaře. V případě nákazy je důležitá především hydratace organismu.

Nebezpečná může být tato bakterie pro osoby s oslabenou imunitou. Tedy pro novorozence, seniory nebo třeba osoby s chronickým onemocněním. V takových případech může bakterie způsobit sepsi, pneumonii nebo vážné infekce. A samozřejmě v případě, že se situace nebude řešit, může dojít na nejhorší. Otrava touto bakterií však vede ke smrti zcela zřídka. Pokud tedy cítíte nevolnost po jídle a máte podezření na otravu, navštivte lékaře a nezapomeňte na pitný režim.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz