Hlavní obsah
Aktuální dění

Jak se francouzské supermarkety v Rusku „nevměšují do politiky“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A.Savin, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ruský Auchan/Ašan

Jedním z nejpopulárnějších a nejfrekventovanějších supermarketů v Rusku je francouzský řetězec Auchan (v Rusku známý jako Ašan). Je to také oblíbený zaměstnavatel.

Článek

Jak zjistil investigativní web The Insider, Auchan od počátku invaze dodává zboží ruské armádě na Ukrajině. Armádní dodávky jsou vykazovány jako humanitární pomoc a sestávají jak ze zboží ze skladů Auchanu, tak ze zboží, které shromažďují dobrovolníci z řad občanů v prodejnách Auchanu v různých regionech země.

V některých regionech jsou tyto dodávky zboží pro okupační vojska organizovány v přímé spolupráci s místními úřady. Kromě dodávek zboží Auchan také pomáhal armádním registračním a odvodním úřadům při náboru mobilizovaného personálu.

Když se některé západní firmy po zahájení invaze začaly z Ruska stahovat, Auchan zůstal s prohlášením: „Opustit naše zaměstnance, jejich rodiny a zákazníky není volba, kterou bychom mohli učinit.“ Ve stejném tiskovém prohlášení vydaném 27. března 2022, několik dní poté, co Zelenskyj požádal francouzské společnosti, aby opustily ruský trh, společnost Auchan prohlásila: „V našich prodejnách pečeme každý den čerstvé pečivo pro Ukrajince i Rusy, což je v současné době životně důležité.“

Do jaké míry je právě chléb z Auchanu životně důležitý pro přežití Rusů, je sporné, ale jak se podařilo zjistit, v době tohoto prohlášení Auchan už podporoval nejen své zaměstnance, ale i ruskou armádu. Dne 15. března 2022 zaslala Natalia Seltserová, kontrolorka petrohradského ředitelství společnosti Auchan, svým kolegům následující dopis:

„Milí kolegové, prosím, dejte dohromady balíčky pro humanitární pomoc (podle seznamu v příloze) a pošlete je dnes večer do prodejny Severnyj, zpětnou vazbu poskytněte, jakmile budou palety připraveny. Pravidla paletizace (částečně pro zboží z logistiky): na palety nalepte výlepy s nápisem HUMANITÁRNÍ POMOC. Logistická jednotka zorganizuje přesun palet do Severního skladu z následujících skladů: Leto, Dybenko, Parnas, Borovaya, Evrika. Náklady na přepravu hradí [sklad] Severnyj. Příjem 044 –⁠ všechny palety pak dejte na jedno místo na Commerce, ale odděleně od ostatních, ráno tam budu osobně, abych je převzala.“

Je snadné zjistit, že všechno toto zboží bylo určeno pro muže (například nejmenší velikost ponožek na seznamu je velikost 25, což odpovídá velikosti bot 40), jsou zde cigarety (které se nikdy nedodávají jako humanitární pomoc), zapalovače, holicí strojky, ale nic pro ženy nebo děti. Počet položek (např. 1 000 tub zubní pasty, 700 zapalovačů) naznačuje, že zboží bylo určeno pro velký počet příjemců, dost pro jeden nebo dva armádní prapory. Celková hodnota březnového „balíčku humanitární pomoci“ činila 2 miliony rublů (27 000 dolarů).

V následných dopisech (které má The Insider k dispozici) se Seltzerová obrací na ústředí a žádá, aby byl „balík humanitární pomoci“ evidován jako nákup deseti právnických osob. Moskevská kancelář odpovídá seznamem deseti právnických osob.

Podle faktur byla celá transakce zboží skutečně zaúčtována jako platba provedená těmito firmami. Nicméně manažerka logistiky společnosti Auchan-Petrohrad uvedla, že ve skutečnosti společnost Auchan tyto položky rozdala zdarma, a to ze svých vlastních zásob. Upřesnila však, že neví, kdo byl konečným příjemcem –⁠ zda armáda nebo civilisté.

Naproti tomu Alexej R., zaměstnanec odpovědný za příjem zboží v jedné z petrohradských prodejen Auchanu, tvrdí, že všem bylo vše jasné: „Od chvíle, kdy přišel první e-mail, jsem si říkal, že se toho nedotknu ani desetimetrovou tyčí, a když bylo vše připraveno k odeslání, zeptal jsem se Seltzerové, kam že ta ‚humanitární pomoc‘ půjde, a ona řekla: To si domysli sám. Trval jsem na svém: ‚Kam?‘ –⁠ a ona odpověděla: ‚Na speciální vojenskou operaci‘, a pak dodala: ‚Bohužel.‘“

The Insider kontaktoval šéfy deseti společností, které údajně balíček humanitární pomoci zakoupily, a někteří z nich se k tomu vyjádřili zcela otevřeně. Například Sergej Poma, ředitel společnosti MTK LLC, a Galina Baranová, ředitelka společnosti Energija-3000 LLC, přiznali, že pomoc byla dodána ruské armádě, ale odmítli poskytnout podrobnosti. Někteří se odmítli vyjádřit, jiní si však vymýšleli legendy, jako například Taťjana Někrasová, ředitelka společnosti Venta LLC, která uvedla, že nakoupila trička a ponožky pro své zaměstnance ve skladu.

Když se The Insider zeptal, k čemu její zaměstnanci skladu potřebovali 700 zapalovačů, odpověděla, že se v březnu obávali ukrajinských sabotáží a výpadků proudu. Na otázku, jak by jí zapalovače pomohly při výpadku proudu, Někrasová odpověděla: aby si mohli zapálit kamna. Na otázku, zda je sklad společnosti Venta vybaven kamny na dřevo, odpověděla kladně. Na otázku, zda není 700 zapalovačů pro firmu se sedmi zaměstnanci moc, Někrasová přestala odpovídat.

Společnosti vybrané pro krytí vojenských dodávek jsou propojeny: všechny obsluhují petrohradský státní podnik Passazhiravtotrans, který je součástí městského výboru pro dopravu. Již dříve se Alexandr Ljubimov, místopředseda petrohradského výboru pro sociální politiku, pochlubil, jak výbor „společně s kolegy z výboru pro dopravu“ vypracoval logistiku dodávek „humanitární pomoci“ ministerstvu obrany v rámci plnění příkazu petrohradského starosty Beglova. Podle něj tímto způsobem do října shromáždili 280 tun pomoci od různých organizací.

Auchan se při zásobování okupačních vojsk neomezil jen na své petrohradské sklady. Svědčí o tom skutečnost, že dodávky byly koordinovány s moskevskou pobočkou a že sběr pomoci v obchodních centrech vlastněných Auchanem byl hlášen i v jiných regionech. Například v Samaře, Rybinsku a Vladimiru byla v obchodech Auchan zřízena sběrná místa pro „humanitární pomoc na Donbas“.

Sergej Čubko, šéf neziskové organizace Blízcí lidé, která dodává pomoc ruské armádě na Ukrajině, se ve Vladimiru dokonce vyfotil s Alexejem Sokolovem, zaměstnancem Auchanu, a fotografii opatřil následujícím vzkazem: „Zajistili jsme podporu od našich partnerů.“

Podle mezinárodního práva se za humanitární pomoc během válek považuje pouze pomoc civilistům. Podpora jedné z válčících stran může vést k sankcím vůči společnosti Auchan a k jejímu odchodu z ruského trhu (Auchan má v Rusku 230 prodejen, což představuje 10 % jeho obratu, tedy téměř 3,2 miliardy eur ročně).

Do okupovaných území zřejmě dodává zboží nejen Auchan, ale také francouzský prodejce pro domácí kutily a zahradnictví Leroy Merlin, který patří do stejného obchodního konglomerátu. V každém případě video z Mariupolu, zveřejněné v prosinci, ukazuje příslušníky Mladé gardy Jednotného Ruska, jak vykládají identické palety se značkou Leroy Merlin.

Zajímavé je, že společnost Auchan podporuje válku nejen poskytováním takzvané humanitární pomoci, ale také tím, že pomáhá úřadům v boji proti osobám, které se vyhýbají odvodům.

Společnost Auchan shromáždila a předala vojenským registračním a odvodním úřadům údaje o svých zaměstnancích (údaje o vojenských průkazech byly od zaměstnanců shromážděny v lednu 2022, tedy ještě před zahájením invaze v plném rozsahu) a poté, po vyhlášení částečné mobilizace, pomohla vojenským registračním a odvodním úřadům splnit normu: zaměstnancům byly přímo na pracovišti doručeny odvodní průkazy a nabídnuta výpověď, uvedl pro The Insider očitý svědek.

Ruské vedení Auchanu se k tomu odmítlo vyjádřit a tisková služba francouzského Auchanu uvedla, že se společnost nevměšuje do politiky a nijak se nepodílí na podpoře armády.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz