Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zdraví z pole, nebo chemie do plic? Několik dní jsem nic necítila a šíleně bolela mě hlava

Foto: ershuixi5 / Pixabay

Stolní oleje

Konzumujete rádi oleje, nebo se jim raději vyhýbáte? Možná vás to trochu překvapí.

Článek

Slunečnicový a řepkový olej

Dnes už víme, že oleje nejsou automaticky škodlivé, naopak, tělo je potřebuje. Jde jen o to, vybírat správně a s rozumem. Riziko u slunečnicového oleje nastává hlavně při tepelném zpracování.

Běžný slunečnicový olej není vhodný na smažení, pečení nebo grilování, tedy činnosti, při kterých dochází k vysokým teplotám. V těchto případech se stává potencionálně škodlivý. Běžně dostupný slunečnicový olej má reálně nízký tzv. kouřový bod, tedy teplotu, při které se olej začne přepalovat a vzniká kouř.

Smažení například řízků probíhá při teplotách 150 až 180 °C. Když olej na pánvi začne kouřit, je to signál, že vznikají zdraví škodlivé látky, aldehydy, akrolein, volné radikály a další. Ty přispívají k srdečním i neurologickým onemocněním, včetně demence.

Existují i speciální druhy slunečnicového oleje se zvýšenou teplotní stabilitou a obsahem kyseliny olejové. Ty jsou však dražší a méně dostupné běžně v regálech. Na jednu stranu může být slunečnicový olej zdraví prospěšný, na druhou stranu ale přináší i rizika, zejména při smažení.

Tepelná úprava smaženého oleje totiž může být doslova zdraví ohrožující. Nelze vyloučit souvislosti se vznikem rakoviny, demence nebo srdečních onemocnění. Pokud už smažíte, pak rozhodně raději sáhněte po řepkovém oleji. Slunečnicový olej je vhodnější používat jinak.

Jsou lidé nemocní z jídla?

Upřímně řečeno, když vidím, jak jen kousek za naším domem rostla řepka, a kolikrát ji stříkali chemií, nemám z toho dobrý pocit. Když to naposledy postřikovali, několik dní mě bolela hlava, necítila jsem chutě ani vůně. Když jsem se nadechla neustála jsem měla pocit, že cítím jen něco spáleného. Pokud to člověk nečeká a je zrovna chvíli venku, může si být jistý, že ho to nemine. Potom jsem si dávala velký pozor, jestli půjdu v tu chvíli ven nebo ne.

Takže ačkoli je řepkový olej z hlediska složení možná jednička, to, jak se pěstuje, může být druhý problém, o kterém se moc nemluví. Raději si koupím od prověřeného řezníka sádlo a budu smažit tak, jak to dělaly dříve naše babičky nebo u některých i maminky, protože si myslím, že naše zdraví je na prvním místě. Stačí se jen v obchodech podívat na složení některého pečiva, třeba i chleba, kde oleje jsou běžně. Kdo si dělá domácí chléb, tak ví, že není potřeba chemická továrna, ale stačí základ.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz