Hlavní obsah
Cestování

Co navštívit na Sicílii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luděk Brhel

Sicílii jsem navštívil již několikrát, a proto jsem sepsal pár základních informací co navštívit, protože tato země má opravdu co nabídnout.

Článek

Kdy vyrazit na Sicílii?

Přes hlavní turistickou sezónu vám to nedoporučuji. Nepříjemné jsou hlavně vysoké teploty, které vám kolikrát znemožní přes den normálně fungovat. Já doporučuji vyrazit přes velikonoční prázdniny či po letních prázdninách. Turistů není tolik a i počasí je příjemné.

Jak to tam vypadá?

Kdo zná trochu Itálii a Italy ví, že tento flegmatický národ má tak všechno „na párku“. Nejen že se kolikrát nedá domluvit anglicky, ale italský způsob řízení ve městech je něco, z čeho vás může rozbolet hlava.

I obyčejná jízda autobusem se na Sicílii stává adrenalinovým zážitkem, který vás bude nutit neustálé sešlapávat imaginární brzdu. Následky jdou vidět na jejich autoparku. Nenajdete auto či motorku bez šrámu. Uražená zrcátka jsou zcela normální. Stejně tak se jednoduše stáváte svědky různých menších nehod.

Ve městech a na plážích se můžete setkat s odpadky a zápachem. Hlavně když se do malých promočených uliček opře slunce, stojí ten smrad za to. Nepořádek na plážích a ve městech se ale před hlavní sezónou uklízí.

Foto: Luděk Brhel

Nepořádek v Catanii.

Catania

Je druhé největší sicilské město a leží na východním pobřeží Sicílie na úpatí sopky Etny. Je to přístavní a starobylé město založené již v 8. století př. n. l.. Bylo ve své historii několikrát poničeno zemětřeseními a výbuchy sopky.

Centrální historické náměstí nabízí spoustu památek a kavárniček k navštívení. Za návštěvu stojí i místní pláž Lido Azzurro.

Foto: Luděk Brhel

Cesta do Catanie.

Sopka Etna

Jedna z pořád aktivních sopek se nachází poblíž města Catania. Od centrálního autobusového a vlakového nádraží vyjíždí každé ráno několik autobusů. Lístky se kupují v kavárně nedaleko nástupního místa. I mimo sezónu se vám ale může stát, že se do nich kapacitně nedostanete (i když máte koupený lístek). Jedinou další možností je zaplatit si taxík, což je ale mnohem dražší možnost.

Autobus vás vyveze na záchytné parkoviště, odkud odpoledne autobusy opět sváží turisty zpátky do města. Do dalšího záchytného místa se buď dostanete lanovkou, nebo můžete vyrazit pěšky (cca dvě hodiny chůze) po terénní silnici, která vede sutinami až ke konečné stanici lanovky.

Foto: Luděk Brhel

Cesta na Etnu.

Od konečné stanice lanovky můžete vyrazit pěšky na vyhlídku pod sopkou, nebo využít terénních autobusů, která vás tam dovezou. Cesta pěšky na vyhlídku opět trvá okolo dvou hodin. Cestou tam či zpět můžete vyrazit i na úpatí bočních neaktivních kráterů.

I když je počasí u moře na koupání, nepodceňte teplé oblečení a kvalitní obuv. Na Etně dost fouká a počasí se může během chvíli zhoršit. Můžete narazit na sníh a jemný popílek, který se jednoduše dostanete do nízkých bot.

Pokud nebudete respektovat značení a vydáte se mimo oficiální trasu, riskujete svůj život. Etna je stále aktivní a pokud se dostanete do siřičitého mraku, můžete velmi rychle zkolabovat.

Foto: Luděk Brhel

Sopka Etna.

Nenechte se chytnout to turistické pasti, kde vás místní průvodci vybaví helmami a dalším zbytečným vybavením jako pro horolezce a vezmou vás k nejbližšímu kráteru. Brzo zjistíte, že je to zbytečné a kolem vás se pohybují turisté jak na procházce.

Foto: Luděk Brhel

Cesta na Etnu.

Výjimku tvoří daleko náročnější trasy blíže k jícnu sopky, kde se bez kyslíkové masky a místního průvodce neobejdete. Pokud byste na tuto trasu vyrazili sami, nejen že riskujete svůj život, ale i dost mastnou pokutu.

Hlídejte si čas, abyste stihli autobus zpátky do města, protože pak byste se vystavili nepříjemné situaci, jak se vlastně ze sopky dostat zpět do civilizace.

Syrakusy

Město Catania nabízí i možnost dostat se do hodiny cesty autobusem do města Syrakusy nebo Taormina.

Město Syrakusy (rodné město Archiméda) je proslulé hlavně historickými památkami. Část města je postavena na pobřeží a část na ostrůvku Ortigia. Obě části jsou spojeny mosty.

Za návštěvu stojí pevnost Castello Manice (Vojenská pevnost ze 13. století s impozantními kamennými hradbami, kulatými věžemi a výhledem na moře), Neapolis - archeologický park (významný velký přírodní park se starověkým řeckým divadlem, kostelem, jeskyněmi a dalšími římskými pozůstatky) a ve městě se nedá přehlédnout netradiční centrální chrám Santuario della Madre Vergine delle Lacrime.

Syrakusy bylo i místem, kde se za druhé světové války vylodili spojenci, proto v okolí města můžete spatřit betonové bunkry.

Foto: Luděk Brhel

Syrakusy.

Taormina

Toto město je ideální pro ty, které láká koupání v moři a chtějí si užívat plážových aktivit. Pro nadšence do historie je tu možnost navštívit pozůstatky antického řecko-římského divadla, které se dnes používá pro kulturní akce.

Okolní kopce nad městem nabízejí nádherné výhledy do okolí.

Foto: Luděk Brhel

Pohled na městečko Taormina.

Co dále stojí za návštěvu?

Palermo (hlavní město), Agrigento (údolí chrámů - starověký archeologický areál), Corleone (největším lákadlem pro návštěvníky je neblahá pověst města, spjatá s působením zdejší mafie), Floresta (v okolí městečka se nacházejí Tholos - kruhové pohřební stavby).

Foto: Luděk Brhel

Tholos nedaleko Floresta.

Pokud chcete vidět video z mého putování po Sicílii, najdete ho zde.

Přeji vám šťastnou cestu, ať už se vypravíte kamkoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám