Hlavní obsah
Umění a zábava

Pohádka Bobří král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vygenerováno za pomocí Al

Bobří král ve svém království

Tato krátká pohádka se váže k řece Stará Dyje. Doporučuji ji předčítat v blízkosti řeky nebo na lodi. Pokud ji budete číst v přítomnosti jiného vodního toku, tak si názvy ideálně upravte.

Článek

Kdysi dávno, daleko odtud, se na řece Dunaji narodil obrovský bobr. Byl pět metrů vysoký a ocas měl dva metry dlouhý. Měl tak obrovské zuby, že s nimi na jedno kousnutí dokázal pokácet celý strom.

Tento velký obr si začal na řece budovat hnízdo. Hryzal stromy, tahal je do Dunaje a z místních lesů zůstala jen planina plná pahýlu.

Vybudoval si to hnízdo, ale byl nenasytný. Svolal všechny malé bobry z okolí a prohlásil se jejich králem. Rozhodl, že se bude stavět více velkých hnízd a že se postaví i velká přehrada. Bobři se činili a postavili přehradu. Voda v ní začala stoupat a zaplavila nedaleké město Budapešť.

Město se ocitlo pod vodou, jen špičky kostelů šly vidět. Voda byla plná mrtvých těl a bobři si pochutnávali na lidském mase.

Tato situace neunikla pozornosti vládců z okolních zemí. A tak se králové Sedmihradska, Rakousko-Uherska a Špagetonie (dnešní Itálie) rozhodli vyslat své armády, aby porazili krále bobrů.

Strhla se obrovská bitva, dnes je známá jako bitva na hrázi. Bobři byli poražení a bobři král byl vyhnán.

Putoval říčkami, řekami, jezírky, rybníky, strouhami, plavebními kanály, mokřady, bažinami, tůněmi, říčními náhony a potůčky až nakonec dorazil do zdejšího kraje a na řeku Stará Dyje. Jejímu okolí vládl král Lichtenštejn a ten se o velkém bobrovi rychle dozvěděl.

Nabídl mu, že pokud bude žít s lidmi v míru a nebude jim škodit, tak tady může zůstat. Bobr se rozhodl, že už nikomu ubližovat nebude a usadil se v tomto kraji.

Legenda praví, že se tento bobr může dožít stovek až tisíců let, a proto je velká pravděpodobnost, že se někde tady v okolí schovává i v dnešní době.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám