Hlavní obsah
Cestování

Nevíte, kam vyrazit na dovolenou? Zamiřte do Kundy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luděk Brhel

Kunda. Město na severu Estonska.

Pokud byste měli cestu do pobaltských států, především do Estonska, určitě navštivte Kundu. Jedná se o malé městečko na severním pobřeží.

Článek

Ano, Češi sem opravdu jezdí často. Nejspíše z recese, protože malé ospalé městečko čítající necelých 3 tisíce obyvatel, nemá až tolik co nabídnout. Za to legrace zde zažijete díky názvu opravdu hodně.

Místní moc dobře ví, že toto místo mají Češi rádi. Někteří i ví, co název jejich domoviny pro nás znamená a pro rozjařené návštěvníky mají pochopení. V místní hospůdce se nás hned ptali, jestli jsme z Česka. Asi je to i jediné místo v Estonsku, kde v infocentru naleznete prospekty i v češtině.

Foto: Luděk Brhel

Vstup do místního infocentra.

První písemné zmínky o Kundě pochází z roku 1241 (tehdy ještě Gundas). Větší rozvoj města se konal až díky přístavu postaveného v 19.století. V současnosti město profituje z produkce cementu. Vápenec se v okolí těží již přes 100 let.

Foto: Luděk Brhel

Stará fabrika na zpracování vápence.

V Česku vznikla iniciativa, která u příjezdové cedule schovala schránku, která obsahuje takzvaný Kundodeník. Sem Češi píší své postřehy a zážitky. Při čtení se opravdu dost pobavíte. První dva deníky byly odvezeny zpět do Čech, další byly odcizeny. Nyní se na místě nachází deník číslo 6 a přesný popis, kde je schovaný naleznete zde.

Ale pozor! Tyč od příjezdové cedule údajně slouží i k pissingu!

Foto: Luděk Brhel

Pohled do Kundodeníku.

Pokud jste nadšenci do opuštěných míst (urbex), určitě se vám bude líbit návštěva staré fabriky na zpracování vápence. Video z průzkumu tohoto místa najdete zde.

Teploty v Kundě se pohybují v maximech a minimech od +31 do -25 °C. Průměrná vlhkost 78%.

Přeji vám šťastnou cestu, ať už se vypravíte kamkoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám