Hlavní obsah
Nakupování

Chcete do Polska na předvánoční nákup? Letos se ještě neví, v které neděle budou obchody otevřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Silar, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 International

Adventní trh v Krakově

Řada Čechů vyráží do Polska na nákupy a před Vánoci tuplem. Nejen na adventní trhy. Řada věcí je v Polsku levnější a řada věcí je prostě jiná. Jiné sladkosti, jiné uzeniny, jiné sýry – proč si nezpestřit vánoční a silvestrovský stůl, že?

Článek

Obchody v Polsku jsou v neděli zavřené, jsou však výjimky

Víme, že už několik let jsou polské obchody v neděli zpravidla zavřené [1, 5]. Tento zákon byl namířen hlavně proti velkým obchodům (supermarkety, hypermarkety) a řetězcům typu Tesco nebo Biedronka. Polívčičku si přihřála i církev (v neděli se nemá chodit do obchodu, ale do kostela) a odborové hnutí Solidarita (které však nemá ideově nic společného se Solidaritou z 80. let). Otevřeny smějí být jen obchody, kdy za pokladnou stojí majitel. Proto jsou Żabky v neděli zpravidla otevřené, jelikož to není centrálně řízený řetězec, ale jsou to franšízy, takže skoro každá Żabka má jiného majitele, který může stát za pokladnou.

Jsou však výjimky – nakupovat se dá v neděli před Velikonocemi, před prázdninami nebo před začátkem školního roku. A také před Vánoci se v Polsku dá v neděli nakupovat. U nás známe zlatou, stříbrnou a bronzovou neděli [2] a tak nějak předpokládáme, že podobné to je i v sousedních zemích.

Ne tak zcela. Polský zákon (který strana PiS prosadila v roce 2018) říká, že obchody smějí být otevřeny dvě neděle před Vánocemi. Takže jen zlatá a stříbrná neděle.

S letošními prosincovými nedělemi to však vypadá prapodivně. Tento rok totiž ty dvě neděle před Vánocemi připadají na 17. prosinec a 24. prosinec.

Kdy vlastně jsou Vánoce?

Tady se řada mladších Čechů asi podiví: „Cože?! Vždyť přece 24. prosince je Štědrý den!“ No ale Štědrý den nejsou Vánoce. Vánoce (Boží hod) jsou až 25. prosince. Protože však ve středověku den začínal západem slunce, tak se Vánoce i další svátky začínaly slavit už v předvečer, tedy po západu slunce, podle našeho počítání času 24. prosince večer (Štědrý večer). Polština Štědrému večeru říká „Wigilia“, což česky znamená „vigilie, svatvečer“, tedy večer před nějakým svátkem [3].

Ještě v 80. letech byl 24. prosinec i u nás normálním pracovním dnem, i když tedy v podnicích se moc nepracovalo a zaměstnavatel pouštěl lidi domu dříve (zejména ženy), případně byly v jednotlivých odděleních podniků nějaké neformální akce typu ochutnávka domácích bramborových salátů a vánočního cukroví. Teprve v roce 1990 se u nás stal 24. prosinec státním svátkem [4], což však nemá oporu v žádných tradicích. Odůvodňovalo se to tím, aby se rodiny (zejména ženy) mohly připravit na Štědrý večer.

V Polsku je dodnes 24. prosinec pracovní den, ale aby se lidé stačili připravit na Štědrý večer, tak se to s tou prací ve firmách nijak nepřehání. A zákon dokonce přikazuje, že velké obchody smějí být 24. prosince otevřeny jen do 14.00 [5, 6], aby se i zaměstnanci (a zaměstnankyně) stihli vrátit domů a připravit se na Štědrý večer. Obchody mají zpravidla otevřeno jen do 13.00 a zbylá hodina je na úklid.

Letošní kolize dvou právních předpisů

Jenže letos v Polsku koliduje zákonný předpis, který přikazuje zkrátit otevírací dobu 24. prosince, s předpisem, který říká, že 24. prosinec 2023 je neděle, kdy smějí být otevřeny obchody. To prostě strana PiS před lety nedomyslela. Různé obchodní řetězce na tento problém upozorňovaly vládu (PiS) už od jara [8], jenže se na to vládní politici vykašlali. Řešili jiné problémy (zejména jak vyhrát volby).

Takže až v těchto dnech se politici dohadují, co s tím. A poslanci nového Sejmu přišli s návrhem, že by se to možná mohlo vyřešit tak, že by neděli 24. prosince 2023 prohlásili zákonem jako volný den a tím pádem dvě neděle před volným dnem by byly 17. prosinec 2023 a 10. prosinec 2023 [7]. Jenže to se zatím probírá jen v komisích, Sejm to ještě neschválil, Senát také ne a prezident to tudíž nemohl podepsat. Věc komplikuje ještě jiný předpis, který praví, že zaměstnanci musejí dostat grafikon na prosinec nejpozději 23. listopadu [9].

Při plánování cesty na nákup do Polska to tedy berte v úvahu. Oficiálně je zatím obchodní neděle jen 17. prosince. Možná bude otevřeno i 10. prosince, to však zatím není jisté.

Aktualizace 30. listopadu

Ve středu 29. listopadu Sejm schválil novelu, že obchody budou otevřeny 10. prosince, takže budou dvě obchodní neděle – 10. prosince a 17. prosince. Novela teď půjde do Senátu [10].

Aktualizace 1. prosince

Polský Senát přijal novelu bez připomínek, takže 10. prosince by měly být obchody otevřené [11]. Novelu by měl ještě podepsat prezident.

Aktualizace 4. prosince

Polský prezident Andrzej Duda novelu podepsal. Byl to vůbec první zákon nového polského parlamentu, který prezident podepsal. A první zákon nové koalice, která však ještě nevládne, protože prezident Andrzej Duda jmenoval premiérem Mateusze Morawieckého za stranu PiS, která sice měla největší počet hlasů, ale nemá většinu. Teď ještě musí být novela zveřejněna ve polské sbírce zákonů, která se jmenuje Dziennik Ustaw. V této věci rozhoduje premiér Mateusz Morawiecki. Pokud by novela nebyla zveřejněna do 10. prosince, tak v neděli 10. prosince obchody nebudou smět být otevřené [12].

Aktualizace 6. prosince

Novela už byla zveřejněna v polské sbírce zákonů (Dziennik Ustaw), takže opravdu v neděli 10. prosince můžete vyrazi na nákupy do Polska [13].

Prameny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz