Hlavní obsah
Lidé a společnost

Který požár zničil Alexandrijskou knihovnu, se neví. Možná příčinou zkázy nebyl žádný požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Library_of_Alexandria_(sepia).jpg

V historické rubrice polského časopisu Polityka se objevil článek na téma ničení knih v různých obdobích dějin lidstva. Zmiňují tam i Alexandrijskou knihovnu. Je dost možné, že hlavní příčinou zkázy starověké knihovny nebyl žádný požár.

Článek

Alexandrijská knihovna byla největší knihovna starověku. Fungovala od třetího století před naším letopočtem. Nevíme však, kdy přesně byla založena, ale na tom vlastně není nic divného. Překvapivější je, že se neví, kde přesně knihovna stála. A panují také dohady, kdy a jak vlastně skončila.

Hlavní sbírka se nacházela v královské čtvrti Brucheionu. Pobočka byla umístěna v Serapidově chrámu, Serapeu. O proslulé Alexandrijské knihovně si řada lidí myslí, že byla zničena během velkého požáru. Ale o který požár šlo, už není zcela jednoznačné. Zpravidla se vina svaluje na Caesara (48 př. n. l.). Ale dalšími viníky mohou být i alexandrijský patriarcha Theofilos, který v roce 391 podnítil křesťanský dav k útoku na Serapeum, pohanský chrám zasvěcený řecko-egyptskému bohu Serapidovi, který byl součástí knihovny. No a křesťané zase obviňují kalifa Omara, že nechal spálit knihy nevěřících po dobytí města v roce 642.

Každá tato událost jistě ztenčila knihovnu o tisíce cenných svitků, tak příčina definitivního zániku je prozaičtější. Podle Richarda Ovendena, autora knihy Burning the Books, byla alexandrijská knihovna obětí času a zanedbání. Svitky se totiž měly každých několik desítek let kopírovat, protože papyrus chátral a rozpadal se v rukou. Písaři tedy musel stále pracovat a opisovat. Ale když se Egypt stal jednou z mnoha římských provincií, tak udržování knihovny nebylo pro císaře prioritou. Nezájem ze strany úřadů a nedostatek financí spolu s podnebím nevhodným pro papyry vedly k pádu nejslavnější starověké knihovny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz