Hlavní obsah
Aktuální dění

Babiš se v europarlamentu spojil s extremisty. Projde mu to u voličů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: vjkombajn, https://pixabay.com/cs/photos/andrej-babiš-politik-premiér-3762053/

ilustrační foto

Voliči mají tisíc důvodů, proč nevolit Andreje Babiše. S každou další chybou, kauzou nebo úletem Babiše si říkám, zda konečně voliči prohlédnou a odmítnou jeho politiku.

Článek

Stačí si připomenout jen sem tam něco, ono je opravdu na výběr. Nejviditelnější kauza Čapí hnízdo se táhla roky. Nakonec Babiš nebyl sice odsouzen, ale rozhodně se nejedná o žádné morální očištění. Z odůvodnění soudu v podstatě vyplynulo, že jen nejsou dostatečné důkazy o úmyslu se neoprávněně obohatit, nicméně k podvodu došlo. Určitě nemůže být ani řeči o nevině, i když se to tak Babiš snažil interpretovat.

Pěkné je taky razantní zvýšení dotací pro Babišovy firmy, jakmile se dostal k moci. Za dobu jeho vládnutí dokázal tyto dotace zdvojnásobit, z cca 1 na 2 miliardy Kč ročně. Navenek tedy používal rétoriku, jak dělá vše pro lidi, ale staral se především o sebe a své osobní zájmy.

Skandální je kauza zaklekávání firem, které doslova nařizoval právě Andrej Babiš. A až příliš často, aby to mohla být jen náhoda, se jednalo o společnosti, které vadily Babišovi, protože byly konkurencí pro nějakou jeho firmu.

Na odmítnutí Babiše by pak mělo stačit jeho naprosto katastrofální působení ve vládě v době covidové pandemie, kdy místo toho, aby koordinoval postup státu, tak vnášel do dění pouze chaos a byl přítěží.

Nebo je dobré připomenout jeho vystoupení v prezidentské kampani, speciálně jeho výrok, že by určitě neposlal žádné naše vojáky na pomoc spojencům v NATO v případě napadení, což pak musela česká diplomacie žehlit.

Ještě, že byl prezidentem zvolen Petr Pavel, konečně máme prezidenta, za kterého se nemusíme stydět. Musím říct, že mě mile překvapil. I když, v jedné záležitosti se mýlil. A to ve chvíli, kdy koalice Spolu parodovala billboard hnutí ANO sloganem Rusko - pro tebe všecko. Prezident se nechal slyšet, že je to nefér.

Dění v posledním měsíci ale dávají Spolu za pravdu a upravené heslo není vůbec nadsázkou, ale tvrdou realitou. Vstupem do frakce Patrioti pro Evropu v europarlamentu se Babiš a jeho hnutí ANO zařadilo mezi extremistické, xenofobní a proruské strany.

Především je dobré říct, že ve skutečnosti nová frakce je jen přejmenování už existující frakce Identita a demokracie. Byl to vlastně jen marketing, nic nového nevzniklo kromě názvu. Jen se k těm dosavadním stranám přiřadilo ANO a španělská strana Vox.

Kdo je kromě hnutí ANO v této frakci? Fidesz Viktora Orbána, doma praktikující plíživé omezování svobod, snaží se ovládat veřejné mínění, v zahraniční politice má z evropských politiků největší porozumění vůči ruskému prezidentovi, jezdí si s ním potřásat rukou a snaží se blokovat iniciativy na podporu Ukrajiny. Pro hnutí ANO to znamená to, že v těchto otázkách se minimálně hlasování nezúčastní.

Národní sdružení Marine Le Penové, kromě toho, že jde o xenofobní uskupení, prosazují v hospodářství protekcionalismus, tedy chtěli by vytvářet překážky v mezinárodním obchodu kvůli ochraně domácího hospodářství. To jistě není v českém zájmu. Jak to, že to Babišovi nevadí?

A co takový španělský Vox? Ten se zase hlásí k Frankovu odkazu a jeho fašistickému režimu. A je xenofobní, ostatně jako většina stran zde, třeba belgický Vlaams Belang, nizozemská Strana pro svobodu, nebo portugalská Chega! Chce Babiš patřit mezi taková uskupení? A co na to jeho voliči?

Povedené je z českého pohledu spojenectví s rakouskými Svobodnými, kteří jsou na rakouské scéně nejvíc protičeskou stranou. Tato strana se snažila, aby Česko do Unie kvůli Benešovým dekretům vůbec nebylo přijato. Vystupují také nejkritičtěji proti jaderným elektrárnám u nás.

Frakce vystupuje tvrdě proti migraci, často hlásá otevřenou xenofobii, má tendence k většímu porozumění ruským zájmům. Také hovoří o boji proti federalizaci Evropy, což je prakticky mrtvé téma, které téměř nikdo v unii neprosazuje a frakce to pouze používá jako líbivý argument pro své voliče.

Také frakce odmítá Green Deal. Vůči němu se velmi rád hlasitě vymezuje i Andrej Babiš. Pikantní na tom ovšem je, že ho za Českou republiku sám pokorně podepisoval a teď je hrdinným bojovníkem proti tomuto zlu.

Ale to jsme si celkem zvykli, že Babiš nemá problém otočit i během velmi krátké doby o 180 stupňů a to, co ještě nedávno prosazoval, tvrdě začne odsuzovat. V názorové gymnastice je pravým olympionikem a těžko by hledal rovnocenného soupeře. Ostatně na své cestě od konzervativní pravice k levicovému populistickému extremismu je třeba udělat spoustu veletočů.

Opravdu účast v takové frakci neodradí jeho stávající voliče? Tohle se nedá svést na to, že jen proti němu někdo vede kampaň, jak má ve zvyku vždy říkat, když se na něho něco provalí. On sám se dal dohromady s politickými subjekty, se kterými slušný politik, a slušný člověk vůbec, nechce mít nic společného.

zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-nova-evropska-frakce-orbanizace-unijni-politiky-hnuti-ano-rika-novinar-255447

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/kdo-jsou-patrioti-pro-evropu-krome-babise-turka-a-orbana-i-temer-cela-skupina_2407090500_jgr

https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/patrioti-pro-evropu-kdo-vsechno-patri-do-babisovy-nove-frakce-a-za-co-chteji-bojovat

https://cs.wikipedia.org/wiki/Patrioti_pro_Evropu

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-proticeske-nalady-a-ruske-penize-kdo-jsou-novi-pratele-andreje-babise-40480940

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kampan-ano-rusko-spolu-petr-pavel-reakce.A240502_213332_domaci_remy

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-mam-radost-napsal-babis-soud-zopakoval-ze-mu-vinu-nelze-prokazat-245824

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zakleknout-a-jit-po-nich-dokument-ukazuje-stat-jako-vymahacskou-agenturu-145345

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-agrofert-dotace-211725

vystupování Babiše v médiích v době covidové krize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz