Hlavní obsah
Sport

Češi na EURU končí v režii Baráka a mizerného rozhodčího

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash

Náš příběh na EURU končí. Fotbal je sice týmová hra, ovšem velmi často o výsledku rozhodují individuální chyby. Ty se dostavily, nicméně nejen od hráčů. O to je to smutnější.

Článek

Před zápasem o všechno jsem byl celkem optimistický. Ale prvně mi trochu zatrnulo, když jsem se dozvěděl sestavu a našel v ní Chytila a Baráka. Hašek bohužel nevyslyšel volání prakticky celé odborné veřejnosti s nasazením Chorého do základu.

Že zápas směřuje k neúspěchu bylo téměř jasné po 20 minutách hry. Barák se prezentoval nejdřív zcela zbytečným faulem za žlutou, potom předvedl, že nemá přehled a místo, aby rozehrál do volného prostoru, nadějnou akci zazdil. A po pár minutách udělal další faul na žlutou kartu a po zásluze byl vykázán ze hry. Kdyby šlo hodnotit výkon hráče číslem 6, tak Barák by si jí plně zasloužil.

Nicméně, pak přišly velké chvíle rozhodčího. Zcela jasně měl koncem poločasu vylučovat Yıldıze, už první faul byl možná na červenou (ale dostal jen žlutou), vzápětí vyrobil další jasně „žlutý faul“, ale tentokrát rozhodčí už nebyl tak bystrý jako u Baráka. Zápas zcela nezvládl, kupil postupně další chyby a za oprávněné protesty ještě uděloval jednu kartu za druhou.

Samozřejmě, že vyloučením Baráka a nevyloučením Yıldıze rozhodčí zásadním způsobem ovlivnil celý zápas. Nevím, jak může někdo takový pískat na mezinárodní úrovni. Je to skandální. Pozoruhodná byla pak Haškova poznámka při rozhovoru, že se hlavní rozhodčí objímal s tureckými činovníky a hráči. Pokud je to pravda, tak by to leccos vysvětlovalo.

Výkony našich hráčů byly pochopitelně dlouhotrvajícím oslabením dost poznamenány, a tak to měli hodně složité se prosadit. Nicméně, pár postřehů k nim bych měl.

Chytil na sebe upozornil v prvních minutách zápasu, kdy několikrát nevybojoval míč a pak až do svého střídání už byl neviditelný, zjevný Haškův omyl v sestavě. Chorý poté okamžitě hru oživil a on má také hlavní zásluhu na vstřelené brance. Je jasné, že měl hrát v základní sestavě, taky od svého příchodu byl nejlepším hráčem týmu.

Můj oblíbenec Hranáč tentokrát žádný kiks nepředvedl a podal celkem dobrý výkon, jen škoda, že selhal ve vyložené šanci, ta hlavička, v situaci, kdy byl zcela neatakován, ta byla jak od žáka.

Dost vidět byl David Jurásek, ve hře dopředu vůbec nebyl špatný, ale to zakončení, to bylo vždy žalostné v jeho podání. Matěj, který pak místo něj přišel na trávník, tak to už byl vyslovený zakopávač.

Z ostatních hrál výborně Krejčí, ani Holeš nepodal špatný výkon, stejně tak Coufal se Součkem. A hlavně za první poločas si zaslouží ocenění Provod. Naopak Hložek byl stejně neviditelný jako Chytil.

Celkově se dá říct, že se naši za svůj výkon v 10 lidech stydět nemusí. Bylo vidět, že bojují o šanci, o úspěch, a i při tak dlouhém oslabení byli Turkům vyrovnaným soupeřem. Přesto i tentokrát měl zápas s Tureckem smutný konec. Z tohoto soupeře se pro nás stává pomalu, ale jistě, noční můra.

Šampionát má pro nás hořký konec, vybrali jsme si i dost smůly, dnes třeba v tom, že v klíčovém okamžiku se nám zranil brankář a nemohl zasahovat při střele soupeře. Ale smůla, a i nepřesní rozhodčí nás provázeli od začátku turnaje.

A jak je vidět, o úspěchu či neúspěchu na šampionátu může rozhodnout i los. Příkladem budiž výsledek Gruzie, která díky tomu, že Portugalsko vědomo si toho, že první místo ve skupině už má jisté, zápas pojalo jako přátelák, a tak v podstatě darovalo Gruzii postup. Takže mít náš tým zápas s Portugalskem až na závěr skupiny, možná bychom taky dostali dárek v podobě bodů.

Tohle je určitě neúspěch, postup na evropský šampionát se 24 účastníky už zdaleka není výběrová záležitost, hraje tu prakticky každý, kdo umí kopnout do míče. O úspěchu by se dalo hovořit až po postupu ze skupiny. Ale v prvním zápase jsme se báli hrát a prostrachovali jsme se až k prohře. V druhém zápase jsme ztratili dva body, remízu v situaci, kdy jsme byli prakticky celý zápas lepší, nelze jinak hodnotit. A třetí zápas je kapitolou sama pro sebe.

Tak snad někdy příště, a pokud možno už bez Haška, který je pro mě jedním velkým zklamáním na trenérské lavičce. Nemá cit pro výběr hráčů, a to se nedá naučit, prostě mu to není dáno.

zdroje:

přenosy ČT

https://www.sport.cz

https://www.eurofotbal.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz