Hlavní obsah
Sport

Češi na EURU po dvou zápasech aneb faktor Hranáč a faktor rozhodčí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash.com

Ve druhém zápase se, myslím, potvrdilo mé tvrzení, že to s českým fotbalem zase není tak zlé, jak to vypadalo v prvním zápase. O to smutnější je, že jsme z výrazné převahy vytěžili pouze bod.

Článek

Většinu času jsme viděli vlastně podobný obrázek hry jako mezi námi a Portugalci, akorát s tí rozdílem, že tentokrát jsme byli my téměř v trvalém tlaku a až na pár momentů se hrálo na jednu bránu. Gruzie ukázala, že je patrně nejslabším týmem mistrovství a jako jsme my nestíhali v práci s míčem Portugalsku, tak v zápase s Gruzií jsme naopak v této činnosti dominovali my. Je to hodně i o tom sebevědomí, na Gruzii jsme si věřili a tomu taky odpovídala předváděná hra.

Na rozdíl od většiny komentujících ovšem rozhodně nemohu být unešen ze hry stopera Hranáče. Ano, je to líbivý příběh kluka, který byl velmi rychle vytažen z fotbalového suterénu až do nejvyšších fotbalových pater. A je též pravdou, že toho dost zachrání vzadu, ostatně to je taky jeho práce, nicméně se není schopen vyvarovat fatálních individálních chyb. První gól s Portugalci by se omluvit dal, moc reagovat jinak se v tu chvíli nedalo. A především situace byla chybou brankáře, nebyl důvod, aby míč nepokryl a vyrážel ho. Nicméně by se to dalo též otočit a říci, že Hranáč byl ve špatné chvíli na špatném místě, že mu chybí taková ta fotbalová intuice. Druhý portugalský gól, aniž bych snižoval individální chyby, které se staly předtím, jde hodně i za Hranáčem, který zasáhl tak nešikovně, že z nastálé situace už nešlo nedat gól.

A dnes? Jedna z mála akcí Gruzie a opět Hranáčův zkrat. To není jen smůla, ale jistá neohrabanost a špatný přehled o hře, proto zahrál rukou a tím pádem zavinil penaltu. Jsem zvědavý, pokud bude proti Turecku hrát, co si připraví tentokrát. K jeho cti se mu musí uznat, že je kreativní a vždy vymyslí něco nového. Tentokrát bych to tipoval, že ve chvíli, kdy se budeme nadechovat k tlaku, tak vyrobí zákrok na červenou kartu. Já vím, teď si z toho dělám trochu legraci, ale faktem je, že nemít v týmu Hranáče, určitě bychom po dvou zápasech neměli pouze jeden bod. Dle mého je to sice snaživý hráč, ale pro reprezentační fotbal ještě nedorostl. Nemá dostatečný přehled o hře a vyrábí hloupé minely, které jsou pochopitelně mnohem víc fatální než když se vyrobí na jiných postech.

První dva zápasy našeho týmu pak spojuje ještě něco jiného. Druhý gól Portugalska byl vstřelen po rozehrávce Portugalců, která se ale vůbec neměla konat, naopak my jsme měli kopat volný přímý kop po faulu, který byl navíc jednoznačně na žlutou kartu. V druhém zápase pro změnu penaltová situace vyplynula z rozehraného volného přímého kopu Gruzie po odpískaném českém faulu. Źádný faul tomu ale nepředcházel, rozhodčí se upískl. Výsledek obou zápasů tedy velmi zásadně ovlivnil i špatný výkon rozhodčích, bohužel v obou případech v náš neprospěch.

Zisk jednoho bodu ze dvou zápasů je rozhodně málo, o prvním zápase se dá říct, že jsme ztratili bod, v druhém zápase jsme ztratili body dva, proti tak slabému týmu jako je Gruzie zkrátka bylo povinností vyhrát. Nicméně shodou okolností jsme i tak stále ve hře o postup a máme to jen ve svých rukou, respektive spíše v nohách :) Když porazíme Turecko, tak nás postup nemine. Nemyslím si, že budeme proti Turecku favority, navíc jim bude stačit remíza, ale bez šance to pro nás rozhodně není. Turci jsou sice nebezpeční dopředu, ale v obraně mají okýnek dost, jen je využít.

Zdroje:

https://www.sport.cz/sekce/fotbal-31

https://www.fotbal.cz/

přenosy ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz