Hlavní obsah
Sport

Češi na Euru - vyhlídky pro klíčový duel s Tureckem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash

ilustrativní foto

Před českými fotbalisty je rozhodující duel skupiny, který rozhodne o tom, zda bude české vystoupení na Euru hodnoceno jako úspěch, nebo naopak.

Článek

Nejdříve si řekněme, v jaké se nacházíme situaci. Poté, co Maďaři včera z poslední akce zápasu rozhodli o své výhře, to vypadalo, že postup ze třetího místa při remíze s Tureckem, je skoro utopií. Dnes to dlouho vypadalo, že výsledek zápasu Itálie - Chorvatsko na to dá razítko, ale osud a Italové tomu chtěli, že z poslední akce utkání i tentokrát padl gól (mimochodem krásný), který rozhodl o tom, že Chorvatsko na třetím místě ve své skupině má horší pozici než bychom měli my při remíze v posledním souboji s Tureckem.

Aby nám to stačilo na postup potřebujeme ovšem ještě, aby nám nahrály svými výsledky i další utkání, konkrétně je nutné, aby Anglie porazila Slovinsko. A kromě toho ještě potřebujeme pomoc Dánska, v ideálním případě jejich vítězství nad Srbskem, nebo bezgólovou remízu. Při jiné než bezbrankové remíze platí, že pro náš postup by bylo třeba vstřelit Turecku stejný počet branek jako dá Srbsko Dánsku. Ještě tedy nesmí Gruzie porazit Potugalsko, ale to si myslím, že je stejně dost mimo realitu. Tolik tedy teorie a čísla, uvidíme ale, jak to celé dopadne. V úterý večer budeme tušit více.

Chtěl bych zdůraznit, že nevím, jak zápas dopadne, nicméně si myslím, že není vůbec důvod vést nějaké apokalyptické řeči typu že nás Turci smáznou jako nic, což jsem se tu též dočetl. Samozřejmě, prohrát se může, ale do souboje s Tureckem coby outsider nevstupujeme. Ostatně tomu odpovídají i kurzy ve všech sázkových kancelářích, kde je vesměs lehce favorizována česká reprezentace. Co se motivace týče, tak o tu je tedy rozhodně postaráno. Naše reprezentace ví, že bude hrát o všechno a očekávám, že tomu budou odpovídat i výkony a nasazení.

Turecko v tuto chvíli, pokud tedy Gruzie neporazí Portugalsko (a ta pravděpodobnost je minimální), má v podstatě zajištěný postup do osmifinále. Může si dovolit, bez ohledu na výsledky skupiny C, prohrát i o dva góly. Nemyslím si ale, že by Turci příliš taktizovali, to nemají v povaze. Jsou dost živelní, někdy až moc, dopředu opravdu nebezpeční, ale systém a disciplína úplně nejsou jejich silnou stránkou. Předpokládám, že jejich slabinou bude obrana. Už v přípravě jim vypadli pro zranění stopeři základní sestavy Söyüncü a Kabak. A pro zápas s námi jim vypadly další klíčoví obránci - Bardakci se vykartoval, Akaydin se pro změnu zranil. To je naše velká šance.

Prosadit se přes značně oslabenou tureckou obranu by nemělo být neřešitelným problémem a měli bychom využít situace a improvizovaně složenou tureckou obranu trochu rozebrat. Sice nám bude chybět Schick, a ten bude jistě ztrátou pro tým. Na druhou stranu není letos tím rozdílovým hráčem jako na minulém mistrovství, kdy nás v podstatě dotáhl do čtvrtfinále. Bylo by jinak vhodné českou hru oživit nasazením Chorého, to se teď při očekávané absenci Schicka přímo nabízí.

Bude důležité nevyrobit nějakou fatální chybu, po které by Turci vstřelili jednoduchý gól a byli pak na koni. Předpokládám, že soupeř nám ty šance bude nabízet a v průběhu zápasu jich spíš bude přibývat. A jen půjde o to, abychom je dokázali zužitkovat a prosadili se. Abych to shrnul, tak já jsem v tomto případě mírný optimista.

A jak to vidíte vy?

Anketa

Jak dopadne zápas Česko - Turecko?
vyhraje Česko
45,1 %
zápas skončí remízou a postoupíme
4 %
zápas skončí remízou a EURO pro nás skončí
13,3 %
vyhraje Turecko
37,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 603 čtenářů.

zdroje:

https://www.eurofotbal.cz

https://www.sport.cz

přenosy ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz