Hlavní obsah
Sport

EURO 2024 - Španělé si titul plně zaslouží, nejhorší muž na hřišti byl Kane

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash.com

Spravedlnosti bylo učiněno zadost a po většinu turnaje nudná hra Anglie neslavila vítězství. Nutno říct, že to je jedině dobře.

Článek

Španělé nejen, že hrají pohlednější fotbal, ale během zápasu měli také víc šancí a vůbec více ze hry. A lze ocenit také to, že i v situaci, kdy vedli, měli většinu času balón na kopačkách oni a tvořili hru.

Sice Angličané dokázali vyrovnat a následně měli ještě jednu velkou šanci, ale jinak už toho moc nevyprodukovali.

Je dobré poznamenat, že tentokrát Anglie předvedla jeden ze svých lepších výkonů a měla tam pár světlých momentů, ale celková kvalita ve zpracování míče, v rychlosti, ve hře jeden na jednoho, ta byla na straně Španělska celkem jasně.

Mě osobně těší též to, že rozhodčí zápas neovlivnil žádným fatálním hloupým rozhodnutím, v podstatě se dá říct, že to bylo dobře odpískané utkání. Jasně, pár nepřesných momentů se najít dalo, ale byly to jen nedůležité drobnosti.

Opět výborně zahrála Španělům obrana, těch okének tam měla opravdu minimum, tentokrát i jinak trochu slabší Carvajal zahrál spolehlivě. A jako vždy byl jistotou Laporte i tupými německými fanoušky vypískávaný Cucurella.

V záloze překvapil pozitivně Zubimendi, nejen, že zastoupil Rodriho, ale dokonce ho i předčil. Fabian Ruiz odehrál svůj vysoký standard.

Dopředu hráli výborně jak Yamal, tak Williams. A Olmo? Ten se především zaskvěl na vlastní brankové čáře zásadním obranným zákrokem.

Stejně jako předchozí zápasy byl jedinou slabinou Morata. Ten sice byl vidět a měl i šance, ale úspěšně je zahazoval. Ale především, v 55.minutě mířil do vápna a zleva měl nabíhajícího Williamse, ve velmi podobné situaci jako při vstřelení prvního gólu, dokonce ještě maličko výhodnější. Morata ho musel vidět, byl na něj natočený, měl i dost času se zorientovat, ale bylo evidentní, že mu přihrát nechce, že to chce hrát sám a dát slavný gól. A to přesto, že byl v daleko horší pozici, měl proti sobě ještě anglického stopera, a nakonec taky o míč přišel. Ve finále mistrovství Evropy takové sobectví, to je něco neodpustitelného. Tahle situace mohla Španěly pořádně mrzet. Patrně i proto byl brzo nato střídán coby nejhorší hráč týmu.

Naštěstí Španělům nakonec tento gól nechyběl a zápas dokázali rozhodnout ještě v normální hrací době, právě náhradníkem za Moratu, v době, kdy už Anglie zjevně spoléhala na prodloužení.

Anglie, ta v obraně zahrála na své poměry nadstandardně, především pak Stones mařil opakovaně náběhy Španělů po křídlech. V tom vynikal zejména v prvním poločase. Bylo hodně jeho zásluhou, že se Španělsko celou první půli k ničemu pořádnému nedostalo.

V záloze byl hodně vidět Saka, zato Rice, na toho je spolehnutí, byl špatný jako vždy. Mainoovi se zápas taky vůbec nepovedl a po zásluze byl střídán. Náhradník Palmer se rozhodně prezentoval o dost lépe, a nakonec vsítil jediný gól Anglie.

V útoku byl jako obvykle průměrný Foden, z podprůměru se celkem překvapivě vyhrabal Bellingham. Nutno ovšem k němu dodat, že vzhledem k výkonům v předchozích zápasech, byl nominován do finále hlavně kvůli svému jménu, ne tak úplně na základě výkonů. Jestli byl ale někdo v sestavě čistě jen za předchozí zásluhy, tak to byl Kane. Často už v předchozích zápasech nejhorší hráč na ploše, si tento neslavný primát pro sebe ukradl i tentokrát.

To mě vede k zamyšlení, proč jsou trenéři ochotni stavět hráče, pořád dokola a opakovaně, i když jsou zjevně zcela z formy. A to jen proto, že toho v národním dresu už v minulosti úspěšně hodně odehráli. Nechápu, co je k tomu vede, vždyť to ten trenér musí sám vidět! Ve fotbale přece jde o vítězství, o slávu, taky o hodně peněz, ale přesto se někdy trenéři chovají jako zaopatřovací ústav. Jinak by si hráči jako Kane nebo Ronaldo nejpozději od třetího zápasu ve skupině už nekopli.

Ale konec dobrý, všechno dobré, titul mistra Evropy je v dobrých rukou. A Španělé by se se svou hrou jistě neztratili ani ve světovém měřítku, takový souboj s Argentinou, to by mohla být lahůdka. Tak třeba za dva roky na MS…

zdroje:

https://www.sport.cz/

https://www.goal.com

https://www.eurofotbal.cz/

přenos ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz