Hlavní obsah
Sport

Kdo vyhraje fotbalové EURO 2024?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash

Máme za sebou osmifinále, každý z postupujících týmů se už čtyřikrát představil na trávníku. A i když platí fráze, že míč je kulatý, přece jen se začínají na základě předvedené hry rýsovat favorité.

Článek

Podívejme se na jednotlivé týmy, které zůstávají ve hře o titul.

Španělsko - tým, který zde působí jako ten největší favorit. Soutěží prochází zatím jako jediný bez zaváhání, působí suverénním dojmem. Přestože základní skupina vypadala jako nejtěžší ze všech, Španělé jí prošli jako nůž máslem. V osmifinále je pak zdánlivě zaskočila Gruzie tím, že šla do vedení, ale Španělsko na ní pak vyvinulo takový tlak, že bylo jen otázkou času, kdy se sesypou. Vypadá to, že Španělsko má mužstvo bez slabin. Jména jako Fabián Ruiz, Nico Williams nebo mladičký Lamine Yamal jsou hrozbou pro jakýkoliv tým. Španěly zdobí sebevědomý výkon, skvělá práce s míčem, pohyb, schopnost obejít soupeře, organizace hry, pohotové zakončení. Ve čtvrtfinále je prověří domácí tým.

Německo - vždy je počítáno mezi největší favority turnaje a právem. V posledních letech ale úspěchy už nejsou takové, jaké by od nich chtěli vidět fanoušci, viz poslední mistrovství světa. Jakoby je právě velká očekávání trochu svazovala. Výhodou Němců bezesporu je domácí prostředí. Jednak diváci je doslova poženou za výhrou a taky, co si budeme povídat, ve sporných momentech proti nim nepůjde rozhodčí. A takové okamžiky se objevují takřka v každém utkání. Němci na úvod zcela rozebrali Skoty, pak už to ale taková oslava fotbalu nebyla. Ani osmifinále proti průměrně se prezentujícím Dánům nebylo v jejich podání nic extra.

V duelu těžkých vah mezi Německem a Španělskem favorizuji Španěly. Myslím, že Němci budou chtít hrát se Španěly otevřenou partii a doplatí na to. Ve všech herních činnostech jsou podle mého Španělé o kus lepší a ze všech týmů zatím předvádějí nejlepší fotbal.

Portugalsko - i v tomto případě jde o celek s individuální skvělou technikou, ovšem už ne zdaleka tak dobře organizovaný jako Španělé. I herní koncepce se někdy rozpadá a Portugalci tak často působí bezradným dojmem. Ostatně to se stalo i v zápase s českou reprezentací, pokud bychom jim sami výrazně nepomohli, mohli skončit v tomto zápase bez bodů. Mají výborné hráče dopředu jako je Rafael Leao, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, ale sráží je méně přesná muška. Problémem je také portugalská nedotknutelná modla Cristiano Ronaldo, který ačkoliv se chápe každé příležitosti ke vstřelení branky, tak pálí jednu šanci za druhou. Kromě toho sám není schopen rozvíjet hru.

Francie - zatím předvádí takový dietnější výkon, řekl bych, ve srovnání s tím, co se čekalo. Sice mívá standardně v zápasech převahu a například si poradili velmi dobře se silnou Belgií, především pak obrana pracuje velmi spolehlivě, prosadit se proti ní bývá pro soupeře velký problém. Navíc Francie zvládá zároveň i tvořit hru, jen mušku má zatím vychýlenou, a to nejen hvězda Kylian Mbappé, ale i jeho spolubojovníci.

Portugalsko - Francie - střetnou se dva týmy, které mají problém prosadit se v zakončení. Myslím ale, že rozhodne celková týmová kvalita Francie a ta postoupí. Zatímco Portugalci budou dále všechno hrát přes Ronalda a doufat, že se konečně trefí, Francouzi budou víc hrát jako tým, získají si převahu a prosadí se nakonec i střelecky. Možná jim to v portugalském týmu usnadní další nominací Pepého, který nestačí viditelně tempu hry a rychlí francouzští útočníci si ho namažou na chleba.

Nizozemsko - silný tým, který se prezentuje pohlednou, útočnou, ale zároveň i efektivní hrou. Nevyšlo mu sice utkání s Rakouskem, kdy už ovšem mělo jistý postup ze skupiny, ale jinak předvádí jisté výkony. Soupeře většinou nepustí k moc šancím, obrana je dobře organizovaná. A útok Memphis Depay, Donyell Malen, Cody Gakpo, podporovaný pružnou zálohou, jim může většina soupeřů jen závidět.

Turecko - celek, který má lepší výsledky, než by odpovídalo předváděné hře. Kromě jistých kvalit má i značnou porci štěstí. Je to jediný postupující celek, o kterém se dá bez rozpaků říci, že si to nezasloužili, protože byli v osmifinále horším týmem. Turci toho proti Rakušanům vlastně moc nepředvedli, v útoku se objevovali spíše sporadicky, ale co se proměňování šancí týče, byli velmi efektivní. Jinak se povětšinou bránili, Rakušané dobývali tureckou bránu, skulin v obraně nalezli dost, ale doplatili na finální přihrávky. V tomto ohledu dělali jedno špatné rozhodnutí za druhým a proto odešli poraženi.

Nizozemsko - Turecko - v tomto zápase vidím jako jasného favorita holandský tým. Ten vlastně hraje podobný styl jako Rakousko, ovšem s větší kvalitou ve finální fázi a též individuální schopnosti s míčem jsou na vyšší úrovni. Turci nebudou mít co nabídnout, nebudou stíhat a favorit se prosadí.

Anglie - i přes postup do čtvrtfinále je zatím jejich hra velkým zklamáním. Vůbec to není o nedostatku osobností v týmu. Kieran Trippier, Jude Bellingham nebo Harry Kane jsou velká fotbalová jména, ale nějak mi přijde, že v anglickém mužstvu něco skřípe, jako kdyby řešili víc než fotbal nějaké osobní nesoulady. Zatím vidíme dost mdlé výkony, sice Angličany vidíme s míčem na kopačkách, ale je to bez pořádného pohybu, bez nápadu, jako kdyby je to nebavilo. Takže není divu, že sotva přešli přes Slováky, a to opravdu mohou mluvit o velkém štěstí, že už nejsou doma.

Švýcarsko - asi největší překvapení turnaje v tom pozitivním smyslu. Ani ne tak postupem, jako hlavně tím, jakým fotbalem se prezentují a jak snadné pro ně bylo postoupit přes Itálii. Dá se říct, že Italům nedali ani čuchnout a herně byli o třídu jinde. Manuel Akanji a Granit Xhaka tvoří hru a z toho těží útočníci jako Rubén Vargas nebo Breel Embolo. Jejich hra je pohledná a současně účelná.

Anglie - Švýcarsko - Angličané to v sobě mají, ale potřebovali by pořádný budíček. Výkon jako proti Slovákům by pro ně znamenal konečnou. Mohl by to být pěkný kontrast, až na sebe narazí Anglie s pomalým, postupně vedeným útokem a naopak Švýcarsko s rychlým přechodem do útočného pásma s rychlými hroty v útoku. Můj tip je, že Švýcaři mají dostatečně sebevědomý tým a pohotové zakončení a teď nastal čas, aby se Švýcaři konečně prosadili do bojů o medaile. Přes Anglii by to mohli dokázat.

A jak to vidíte vy? Kdo se stane mistrem Evropy?

Anketa

Kdo vyhraje titul na ME ve fotbale?
Anglie
2,8 %
Francie
3,5 %
Německo
18,9 %
Nizozemsko
5,5 %
Portugalsko
2,2 %
Španělsko
59,3 %
Švýcarsko
6,8 %
Turecko
1 %
Celkem hlasovalo 545 čtenářů.

zdroje:

https://www.fotbalzpravy.cz

https://www.sport.cz

https://www.eurofotbal.cz

přenosy ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz