Hlavní obsah
Sport

Podivná rozhodnutí komisařů ve prospěch Verstappena v seriálu Formule 1 

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: randomwinner, Pixabay

V nedělní Velké ceně USA se diváci nestačili divit nad rozhodnutími traťových komisařů. Tak okaté nadržování některému z jezdců, jaké se stalo v případě Verstappena, se jen tak nevidí.

Článek

O co konkrétně šlo? První chyba komisařů přišla hned po startu, kdy Verstappen vyvezl Norrise mimo dráhu ve snaze získat nad ním výhodu. Přitom bylo zcela zjevné, že nešlo o ten případ, že by byl Max příliš optimistický na brzdách, ale šlo o jasný záměr. Nizozemec tímto nefér manévrem získal nad Norrisem výhodu a pro Norrise to znamenalo celkově propad o tři místa.

O nějakých 20 minut později dostává za mnohem jemnější vyvezení soupeře mimo trať pětivteřinovou penalizaci Russell.

Pár kol před koncem pak útočí Norris na třetího Verstappena. Max, jak je jeho zvykem, opět soupeře úmyslně vyveze daleko mimo trať, opět bez postihu. Norris se přesto přes Maxe dostane. Jenže nakonec mu to není nic platné, protože komisaři zcela nepochopitelně penalizují Norrise za získání neoprávněné výhody 5 vteřinami. Nutno k tomu navíc podotknout, že pokud by Verstappen Norrise nevytlačil z trati, tak by o pozici stejně přišel.

Připomnělo mi to rok 2021, kdy podobné věci zkoušel Max na Hamiltona prakticky v každém závodě. A vzpomínám si i na jednu prakticky identickou situaci v porovnání s tou, jaká se stala teď o víkendu, kdy Max takto vyvezl Lewise. Přesto se Hamilton přes Verstappena prosadil, na pozici zůstal a tenkrát se žádná penalizace nekonala.

O Verstappenovi se dá říct, že jezdí jako čuně. Chce uspět za každou cenu, až tak, že to přehání a je nebezpečný. Ale za to, jaký je, nesou odpovědnost do značné míry právě komisaři. Benevolence vůči Maxovi je totiž do očí bijící.

Vyvážení soupeřů mimo trať je pro něj naprosto standardním nástrojem boje. Dá se říct, že tak polovinu těchto akcí v seriálu má na svědomí právě Max. Za to, že to tak je, ovšem mohou traťoví komisaři. Pokud by mu to netolerovali a dostával by za to penalizace, jistě by si to raději odpustil. Ale proč se takto omezovat, když si může na trati dělat prakticky co chce, aniž by se dočkal postihu?

Není ovšem jednoduchá odpověď na otázku, proč se tak děje. Ještě bych to pochopil v tom roce 2021, kdy mohl být v jistých kruzích zájem na tom, aby skončila dominance Lewise Hamiltona.

Ovšem teď je podobná dominance Maxe Verstappena a těžko bude pro vedení soutěží F1 výhodná situace, kdy budou fanoušci už před sezónou říkat: tak první místo je jasné, to bude zase Max. Tak proč mu tak ještě pomáhají a tlačí k dalšímu a dalšímu titulu?

Že by mu prostě jen tak všichni nekriticky fandili? To mi nepřijde moc pravděpodobné.

Že by tomu komisaři nerozuměli? Sice by se zdálo, že taková soutěž jako F1 si zajistí opravdu odborníky na svém místě, ale třeba při VC USA byl ze čtyř komisařů jediný se zkušenostmi z tohoto seriálu, ostatní byli vlastně jen sportovní funkcionáři a z toho neplyne automaticky žádná odbornost. Vůbec není samozřejmé, že tomu musí rozumět. Nekompetentnost může být klidně hlavní příčinou řady špatných rozhodnutí.

A pak mě napadá ještě jedno vysvětlení, že si příznivá rozhodnutí Red Bull nebo sám Verstappen nějak předplácí.

Třeba je za tím ještě něco jiného co mě nenapadlo. Každopádně taková rozhodnutí, k jakému došlo ve Velké ceně USA, rozhodně seriálu F1 významně škodí a živí spoustu spekulací. Stačí se podívat na reakce fanoušků zde na novinkách, kde si můžete přečíst desítky komentářů, kteří odsuzují rozhodnutí ve prospěch Verstappena, na Maxovu podporu jsem ale nenašel žádný. Je jasné, že podobně to budou hodnotit fanoušci po celém světě. A že si z toho někteří vyvodí závěr, že na takto podivně rozhodované závody nemají zapotřebí koukat, je víc než jasné.

Zdroje:

https://f1zpravy.cz/novinky/175567/wolff-si-stezuje-na-zaujatost-nejsou-to-komisari-ale-jeden-komisar

https://online.sport.cz/detail/86489/#article

sledování přenosů F1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz