Hlavní obsah
Sport

Proč Slavia nezvládla vstup do Chance ligy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash.com

Jistě lze říct, že Slavia v prvním kole ztratila dva body a jedná se o neúspěch.

Článek

Už před startem ligové soutěže jsem si nebyl schopnostmi Slavie vybojovat titul příliš jistý. Bylo jasné, že klub bude po třech letech bez titulu pod větším tlakem než ostatní. Přestupová politika nebyla též zcela jasná a vyvolávala spíš otázky.

Že to nebude mít Slavia vůbec jednoduché, to se dalo tušit už před zahájením soutěže. Ale že se to projeví hned v prvním zápase, to jsem úplně nečekal.

Více o tom píšu zde:

Už v tomto článku jsem odhadoval, že bude mít Slavia problém při prosazování se vůči slabším týmům, které se zakopou před vlastním vápnem. A stalo se to hned v prvním zápase.

Důvodů je víc, za prvé nominace do zápasu. Je vidět, že Trpišovský šel vysloveně po největších jistotách. Jenom tak by se dalo vysvětlit, proč nasadil do sestavy Chytila, přesto, že na to viditelně nebyl fyzicky připraven. A nejenže ho dal do základní sestavy, ale dokonce ho nechal na hřišti až do konce, přesto, že se především v druhé půli zcela vytratil a byl jasně na střídání.

Bohužel, Trpišovský je trochu jako Hašek u reprezentace. Chybí mu zkrátka ten správný cit pro sestavení týmu na hřišti. Nutno poznamenat, že Hašek to měl o dost těžší, měl na to přece jen mnohem méně času. Naopak, trenér Slavie měl relativně dost prostoru poznat schopnosti jednotlivých hráčů, vyzkoušet různé varianty, ale pak přesto nasadí hráče, kteří spolu příliš nefungují. Cit pro správnou sestavu a vhodné střídání, to je něco, co se nedá moc naučit. Když pro to někdo nemá vlohy, tak s tím bude mít vždy problémy.

Slavia se prezentovala takovým unaveným dojmem, a to už od samého začátku hry. Sice měli víc míč na kopačkách, ale nebylo to moc efektivní. Především chyběla tvořivost ve středu hřiště - to se fakt nevyřeší tím, že přijde na hřiště Chorý, ten potřebuje dostávat dobré balóny, ale ty bohužel nepřicházely. Kvalitní pasy do vápna nechodily, místo toho se odehrával pomalý fotbal bez pohybu a tlak Slavie byl neplodný a málo nebezpečný. Chyběla kreativita a jasná herní koncepce, hrálo se spíš na náhodu a Slavia jakoby čekala na to, až obrana Slovácka sama udělá nějakou chybu.

Problém byl se střídáními, která přišla příliš pozdě. Podle mého bylo chybou, že nehrál Jurečka. Nejen, že nebyl v základu, ale na hřiště se nedostal vůbec. Taky by měl dostat příležitost Fila, nadějný, mladý hráč, který ale potřebuje dostat tu důvěru. Tím, že bude sedět, se nikam neposune.

Zápas tak byl dle mého prokaučovaný a ztráta dvou bodů byla rozhodně zbytečná. Tohle si Slavia nesmí dovolit. Slovácko sice velmi dobře bránilo, ale to bylo všechno, rozhodně to byl soupeř k poražení. Až bude muset Slovácko tvořit, už to asi taková sláva zase nebude.

V porovnání se Slavií Sparta svůj první zápas zvládla, i když to nebylo zrovna nic suverénního. I pro Spartu byl střed hřiště slabinou, tam jim určitě chybí zraněný Kairinen, přesto nakonec dokázali na soupeře zatlačit a získat výhru. Herní projev vlastně byl dost podobný Slavii, s tím rozdílem, že to Sparta nakonec zvládla. Ve schopnosti zvládat podobné zápasy byl největší rozdíl mezi těmito dvěma pražskými týmy už v minulé sezóně.

Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Přece jen po prvním odehraném kole nelze dělat nějaké jednoznačné závěry. Do sestav a formy týmů mohou vstoupit různá zranění, další odchody nebo příchody, nechme se tedy překvapit.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/fotbal

https://www.fotbal.cz/

přenosy TV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz