Hlavní obsah
Sport

První den OH v Paříži poznamenal déšť, hodnocení našich sportovců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, Flickr.com

První den OH v Paříži byl především poznamenán setrvalým deštěm. V podstatě se spustil déšť na začátku slavnostního zahájení a tohle počasí nás provázelo i po celou sobotu.

Článek

To způsobilo, že byl především zásadně poznamenán tenisový program, protože se hrálo pouze na krytých kurtech, a ty jsou jen dva. Z toho mála, co se odehrálo, se žádné překvapení zatím neurodilo. Uvidíme, co zítra, to by mělo být počasí lepší a mělo by dojít i na naše tenisové naděje.

Jako první se představili naši střelci Přívratský, Blažíčková v týmovém závodě ve vzduchové pušce. Naši úplně favorité na medaili nebyli, mohli maximálně překvapit. Ale až 24. místo z 28. týmů je rozhodně výrazným zklamáním. A hlavně je na pováženou výkon Přívratského, který by měl v individuální soutěži patřit mezi favority, ale svým nástřelem v této kvalifikaci to tak v žádném případě nevypadalo. Byla to jedna velká bída.

V badmintonu nás reprezentovali v deblu Mendrek s Králem, hráli proti nasazeným „čtyřkám“ z Koreje. Sice prohráli ve dvou setech, ale celkem se drželi, hlavně pak ve druhém setu dokázali dlouho vzdorovat svým soupeřům. Upřímně, postup se od nich čekat nedá, už jen účast na OH je pro ně malé vítězství.

To platí i pro oba účastníky jezdeckých soutěží ve všestrannosti. Podle toho taky vypadají průběžné výsledky. Především pak Trunda skončil na výsledkovém dně. Já upřímně řečeno tento sport moc neuznávám, protože hodně záleží také na tom, kdo si vychová nebo koupí jakého koně. Z OH bych tento sport vyřadil. Je to prakticky stejné, jako kdyby se na OH soutěžilo v automobilových závodech. Každopádně, v českém podání to bylo dost bídné představení.

Matěj Rampula střílel vzduchovou pistoli, skončil až ve třetí desítce, ale i podle jeho vlastních slov šlo jen o doplňkovou disciplínu. Tak uvidíme, jestli nás ještě překvapí nějakým lepším výkonem.

Naši slalomáři Galušková a Rohan postoupili do semifinále. Vlastně ale o nic nešlo, nepostoupit se prakticky nedalo. Všichni favorité ještě neodkryli karty, víc se uvidí ve finálový den. Trať, kterou Francouzi připravili, mě ale zklamala. Na rozdíl od posledních několika her je tato výrazně lehčí a dá se čekat, že ti nejlepší žádné větší chyby neudělají. Bude rozhodovat rychlost, síla a přiměřený risk. Získat medaili čistou jízdou, malinko pohlídanou, jako to šlo třeba v Tokiu, je prakticky bez šance. Přijde mi, že minimálně pro Rohana nebo Galuškovou to není úplně dobrá zpráva, tu absolutní rychlost podle mého nemají.

Veslařky Lukšová se Šantrůčkovou postoupily v pohodě na dvojskifu do semifinále. Byl to potěšující výkon, ale to zásadní je čeká v boji o finále. Kdyby se jim ho povedlo vyjet, bylo by to skvělé. Připomínám, že tam postupuje pouze 6 posádek.

Na silnici se jely časovky. V ženské nás reprezentovala Julia Kopecky. Asi 15× jsem od komentátora slyšel, že je nejmladší ve startovním poli. To je sice hezké, ale přednost je to pouze v případě, že předvede nějaký solidní výkon, pokud za ní skončí jen pár černošek, je její mládí k ničemu a nadějí moc neskýtá.

Zato potěšil Mathias Vacek, jeho jedenácté místo má vysokou hodnotu. Je to především mladý kluk, který má rozhodně perspektivy. A třeba za 4 roky může být ve hře o medaile. Sice na 4.místě skončil Brit, který je ještě o rok a půl mladší, ale to je přírodní úkaz. Neskutečný výkon předvedl Belgičan Evenepoel, necelý týden po Tour de France, kde skončil třetí celkově, je schopen vyhrát časovku na OH. To je tedy borec.

Další jedenácté místo pak získala plavkyně Bára Seemanová na své doplňkové trati 100 m motýlek. To vůbec není špatné, zvlášť, když přitom překonala český rekord. Tohle bylo rozhodně na jedničku. Trochu mě, abych řekl pravdu, překvapila až třetí pozice Katie Ledecky na 400 m volný způsob. Ale její nejsilnější tratě teprve přijdou, pro ni platí, že čím delší, tím lepší. Jinak mě potěšily úspěchy australských plavců, kterým dlouhodobě fandím a už mají 2 zlaté a 2 stříbrné medaile ze 4 soutěží, to je slušné, ne?

Ragbyový turnaj mužů pak ukázal, co dokáže udělat domácí prostředí. Francouzi, ačkoliv nebyli rozhodně hlavními favority, dokázali v semifinále i ve finále doslova zdemolovat své soupeře. A to ve finále narazili na soupeře z Fidži, kterým připravili vůbec první prohru na OH. To proto, že sedmičkové ragby je na OH teprve potřetí a předchozí dva turnaje Fidžané vyhráli. Fandil jsem jim i tentokrát, ale hattrick se jim dotáhnout nepovedl. Nicméně, ani stříbro není špatný výsledek pro zemičku v Tichomoří, co nemá ani milión obyvatel.

Těšme se na druhý olympijský den a snad konečně i na slunečné počasí.

Hodně štěstí našim!!

zdroje:

přenosy z OH

https://olympics.com/en/paris-2024

https://www.olympijskytym.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz