Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyjádření se k příspěvku pana ministra Válka k olympijským hrám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IOC/Greg Martin, https://www.flickr.com/photos/iocmedia/53917505549/

Po přečtení příspěvku od pana ministra mi to nedalo a rozhodl jsem se k němu vyjádřit a některá tvrzení uvést na pravou míru.

Článek

Jedná se konkrétně o tento článek:

Předně je třeba říct, že zásadně nesouhlasím s jeho tvrzením, že komentáře, že šlo o nejméně úspěšnou olympiádu za desítky let, jsou nemístné. Ne, ty jsou zcela na místě, protože jsou pravdivé. To jsou prostě fakta. Já vím, že to zní nelichotivě a vůči těm, co uspěli, i třeba trochu nespravedlivě, ale je třeba si nalít čistého vína.

Já vím, ono je to těžké, politici jsou cvičeni na to, aby každý, i sebevětší, neúspěch prodali pokud možno jako triumf. Ale tady se to myslím úplně nepovede, čísla hovoří jasně. A jestli je něco nemístného, tak lakovat realitu na růžovo.

Je též na místě poopravit informace pana ministra. Dle získaných medailí jsme neskončili na 24. místě, ale na 28. pozici. Alespoň jednu medaili nezískalo 84 zemí, ale 91 zemí, když budeme počítat i tým uprchlíků. Tak mě tak napadá, že pokud takto precizně nakládá s čísly pan ministr i ve svém úřadě, tak potěš pánbůh.

Kromě toho, daleko víc vypovídající o úspěšnosti výpravy je celkový počet medailí. A to už tak dobře nevypadá, protože z toho nám vychází dělené 44. místo. Ano, pravda, jsou země, které medaili nezískali žádnou. Ale nevím, zda to je ta správná cesta, abychom neúspěch bagatelizovali a hledali státy, které dopadly ještě hůř. To je totiž cesta do pekel.

Myslím, že daleko užitečnější je dívat se do horních pater, na srovnatelné země, které mají mnohem zářivější bilanci. A ptát se proč tomu tak je, co dělají jinak, že jsou tak úspěšní? A taky proč naše olympijské sporty chřadnou? A není to jen o této jedné olympiádě, podobný sestupný trend naší konkurenceschopnosti byl k vidění i na zimní olympiádě v Pekingu.

Ano, můžeme si nasadit růžové brýle, říkat si, jak je vše skvělé, plácat se po ramenou, radovat se, že nejsme nejhorší ze všech, strkat hlavu do písku před problémy a na příštích OH se pak strašně divit, že jsme na tom ještě hůře než jsme skončili letos.

A nebo můžeme udělat něco pro to, aby se náš sport zase začal stavět na nohy. Situace je vážná, medailisté a kandidáti medailí jsou z velké většiny třicátníci. Až na čestné výjimky se nám nedaří z úspěšných juniorů vychovat sportovce světové špičky, naši medailoví kandidáti povážlivě stárnou.

A co se nám může stát? Není to tak dávno, co naši veslaři vozili z OH medaile, teď uz na to můžeme zapomenout, protože jsme si jaksi nedokázali za Synka a Knapkovou vychovat adekvátní nástupce. A teď se podívejme na rychlostní kanoistiku. Ano, máme dvě úžasné zlaté medaile, ale oba vítězové jsou třicátníci a kdo je nahradí? Široko daleko není nikdo v perspektivním věku, u koho je předpoklad, že by mohl dorůst mezi světovou elitu. Velice snadno tak může kanoistika dopadnout jako před časem zmíněné veslování. A takhle bychom mohli mluvit o judu, atletice, ze zimních sportů třeba o celém klasickém lyžování, které nikdy na tom nebylo tak zle jako nyní, nebo o biatlonu.

Zrovna politici jsou ti, kdo by v tom měli být nápomocni. Ano, jednodušší je říct, že je vše v pořádku. Ale tím se nezakryje skutečnost, že je český sport silně podfinancován. Je zoufale zanedbána sportovní infrastruktura, v tom jsme v podstatě rozvojovou zemí. Je skandální a ostudou každé vlády, že země s jednou z nejlepších rychlobruslařek celé světové historie nemá stále rychlobruslařský ovál. Nebo jakou asi vizitku dělá našim vládám stav skokanských můstků v Čechách? Nebo jak je možné, že v zemi, která měla takové dráhaře jako Daler nebo Tkáč, nemáme dodnes velodrom, kde by se daly pořádat vrcholné dráhařské podniky. Dráha na velodromu v Brně má totiž délku 400 m, zatímco světové soutěže se konají na dráze o délce 250 m. Že trénovat na dráze s takto odlišnými parametry je velký handicap, snad netřeba hovořit.

Naši sportovci by pro svou přípravu potřebovali specializovaná centra, špičkově vybavená pro trénink, regeneraci, měli by mít k dispozici špičkové technologie, pomáhající optimalizovat sportovní výkon, mít přístup k nejlepším metodickým postupům atd. A samozřejmě by také měli mít k dispozici dostupná sportoviště pro sport svého srdce. Když budeme mít například tu už zmíněnou rychlobruslařskou halu, tak mnohem víc dětí bude tento spot dělat a budeme si moci pak vybírat z mnohem většího množství talentů.

Ano, už je to tu zas, naši si sice na sportovištích nijak extra nevedli, ale sláva, přijeli na to do Paříže v krásném oblečení. On celý ten úspěch je tedy značně pofidérní, zkrátka jsme měli kolekci, která byla hodně výrazná a tak byla vybrána jako jedna z nejlepších. Ale jinak to v zásadě nikoho moc nezajímá, řešilo se to hlavně u nás, speciálně pak Novinky.cz to cpali do čtenářů prakticky obden, jako kdyby olympiáda byla hlavně o tom. A samotné zahájení pak paradoxně vypadalo tak, že nakonec mnohdy ani nebylo vidět, co výpravy mají na sobě, v některých případech by klidně mohli na těch lodích být od pasu dolů nazí, protože tam sportovci z těch lodí sotva vykukovali nebo tam na sobě byli namačkáni jak sardinky.

Z podobného ranku je pak aktuální článek o tom, jak Finové na olympiádě propadli a jak nám strašně závidí, jak jsme byli úspěšní. Ten článek působí jak na objednávku, aby polechtal naše ega a zároveň relativizoval český neúspěch. Kromě toho, v tom článku chybí některé zásadní informace, které na ten finský propadák v porovnání s námi vrhají poněkud jiné světlo. Je třeba totiž říct, že Finové se specializují především na zimní sporty. A abychom byli fér a mohli objektivně porovnávat, měli bychom sečíst bilanci za poslední zimní a poslední letní OH. A to se najednou dostaneme k úplně jiným závěrům. Naši totiž za poslední dvě olympiády získali v součtu 7 medailí, zatímco Finsko 8 (všechny tedy byly ze zimních her v Pekingu, kde mimo jiné měli zlato z hokeje). A to je třeba ještě dodat, že Finsko je pětimiliónová země, tedy má v porovnání s námi polovinu obyvatel. Opravdu je na místě, aby nám Finové záviděli?

Říkám si, že by bylo mnohem prospěšnější přichystat článek o jiné zemi. Proč se nepíše třeba o Nizozemí? Ano, je jich o něco více, 17 miliónů, ale ten nepoměr v počtu medailí se tím nevysvětlí, mají jich 34 z letní olympiády, 17 ze zimní. Za poslední dvě olympiády tedy celkem 51 medailí proti našim sedmi. O tom by se mělo psát. Jak je možné, že jsou o tolik před námi? Měli bychom se ptát a zkoumat, co dělají lépe a psát o tom. Když budeme publikovat články jen na téma, že někdo propadl víc než my, to nás nikam neposune, a když, tak akorát vstříc těm neúspěšným.

Ale vraťme se k textu pana ministra. Ještě bych chtěl zmínit ten nešťastný boxerský turnaj. Samozřejmě, že ani já nemám k dispozici výsledky žádného testování. Vím také, že boxerská federace má hodně másla na hlavě, od korupce ve svých řadách až po otáčení výsledků některých zápasů. Nicméně, účast vyloučených sportovkyň z Alžírska a Tchaj-wanu v olympijském turnaji byl nešťastný nápad. Nevím, jakou mají zmíněné sportovkyně hladinu testosteronu, ale vím, že v jejich vzhledu bych nějakou stopu ženství najít nedokázal. A skutečnost, že obě boxerky procházely soutěží jako nůž máslem až k finálnímu titulu, napovídá, že jejich vyloučení z MS bylo patrně opodstatněné. Jisté totiž je, že zvýšená hladina testosteronu u žen je ve sportu tak velkou výhodou, že je nefér dopustit, aby s nimi běžná ženská populace se standardními hodnotami hormonů musela soutěžit.

Na druhou stranu je pravdou, že boxerská asociace se oprávněně netěší dobré pověsti a upřímně řečeno, nebýt toho skandálu, tak skoro ani nikdo neví, že je box součástí olympijských her. Boxerské turnaje na OH v posledních letech jsou pravidelně problémem a zdrojem kontroverzí, box si tak vážně koleduje o vyřazení z programu příštích her. Možná se docela nabízí mnohem populárnější náhrada, takové MMA na olympiádě by spousta fanoušků přivítalo a mělo by to daleko větší ohlas.

Jinak musím zcela souhlasit s tím, že je trapné a průhledné, jak proputinovští dezinformátoři, a také samotná ruská propaganda, se chytala každé sebemenší kontroverze nebo pochybení k tomu, aby co nejvíc dehonestovala pařížské hry. A přitom často za tím byla jen obyčejná závist či zhrzenost.

zdroje:

https://www.sport.cz/clanek/olympiada-cechum-muzeme-medaile-jen-zavidet-finsko-vstrebava-historicky-olympijsky-krach-5034751

https://olympics.com/en/paris-2024/medals

https://www.olympedia.org

https://www.idnes.cz/oh/pariz-2024/boxerky-kontroverze-testosteron-chromozomy-olympijske-hry.A240731_152118_olympiada-paris-2024_rmp

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/dalibor-pastucha-box/r~be20686650cf11ef9a9dac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz