Hlavní obsah
Sport

Ronaldo už je jen stínem velkého hráče, v reprezentaci by měl skončit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: u_uelv82pg4b, https://pixabay.com/cs/photos/hr%C3%A1%C4%8D-fotbalov%C3%BD-hr%C3%A1%C4%8D-7902240/

Cristiano Ronaldo bezesporu patří mezi největší hvězdy světového fotbalu. Není to náhoda, že má takovou pozici, ve své kariéře toho dokázal hodně a získal si pověst výjimečného kanonýra.

Článek

Cristiano Ronaldo se během své kariéry stal velkou globální hvězdou, ve světě fotbalu mu konkuruje jedině Messi, fanoušci se v podstatě dělí na ty, co zbožňují Messiho, a na ty, co milují Ronalda. Ve světě sportu mu svou popularitou mohl konkurovat svého času už snad jen Usain Bolt.

Ronaldo má za sebou spoustu úspěchů, jak v reprezentaci, za Portugalsko na mistrovství Evropy získal kompletní sadu medailí, vlastní celou řadu vítězství v evropských klubových soutěžích, spoustu ligových triumfů, to vše ve špičkových evropských klubech. Je velmi produktivním fotbalistou a v počtu vstřelených branek drží hodně rekordů.

Nicméně, to je všechno už spíš jen minulost, roky nezastavíš. A tak sice je Ronaldo stále adorovaný a téměř uctívaný, dokonce i odborníky (viz třeba studio ČT při zápasu Portugalsko - Slovinsko), kteří tím pádem nejsou schopni nahlížet na jeho hru objektivně. Ten obdiv vůči němu je jen ze setrvačnosti. Herně už to totiž zdaleka není ten Ronaldo jako dřív. Ostatně, ne náhodou hraje aktuálně saudskoarabskou ligu, která rozhodně ani zdaleka nedosahuje úrovně lig, ve kterých působil dříve.

Už na předloňském mistrovství světa bylo znát, že mu začíná docházet dech, jeho přínos už nebyl takový, jaký se očekával. A je celkem příznačné, že nejlepší výkon celého mistrovsví předvedlo Portugalsko v zápase, kde Ronaldo nenastoupil v základu. Myslím, že to nebyla náhoda. Ronaldo je trenérem i spoluhráči vnímán jako nedotknutelná modla, která se zpravidla nestřídá, i když mu to sebevíc nejde. Skoro všechny akce jdou přes Ronalda, všechny standardní situace zahrává Ronaldo. A když nemá den on, tak má tím pádem problémy celý tým.

Podobný obrázek je vidět i letos na evropském mistrovství. Ostatně, naplno se to projevilo v zápase proti Slovinsku. Ronaldo povětšinou postával na hraně ofsajdu, sám útočnou hru nerozvíjel, neměl pohyb, v tomto smyslu tedy byl týmu k ničemu. Když už byl v pozici, že se dostal k míči a nebylo to na zakončení, tak buď přihrál dozadu nebo o míč přišel a následně si lehnul, někdy velmi naivně, ve snaze vymodlit si alespoň faul. Divil jsem se, že mu to rozhodčí trpěl, zasloužil si za ty herecké etudy žlutou. Jeden na jednoho se prakticky nebyl schopen prosadit. Standardní situace ve hře, včetně penalty, všechno kopal, kdo jiný než Ronaldo, ale bez úspěchu. Šance, do kterých byl vyslán spoluhráči, taky spálil. To opravdu není dobrá bilance. Portugalci si proti sotva průměrnému Slovinsku hodně zahrávali a nakonec nepostoupili díky Ronaldovi v sestavě, ale navzdory tomu, že v ní byl.

Čím dříve portugalský tým pochopí, že držet někoho v sestavě jen za zásluhy, byť by byly sebevětší, není to pravé, tím to pro ně bude lepší.

Ostatně, Portugalci vůbec mají zvláštní zálibu v nominaci za odměnu, za odvedené služby, jinak by nemohli mít v sestavě Pepého, který zjevně nestačil tempu zápasu, zřejmě byl nejslabším mužem na hřišti, a jen mimořádná neschopnost slovinského útoku v zakončení zachránila Portugalce od toho, aby za to nezaplatili a už nebyli na cestě domů.

Ale vraťme se k Ronaldovi. On sám možná bude chtít hrát v reprezentaci ještě několik let, někdy je těžké si uvědomit ten správný okamžik k odchodu. Ale když to nerozezná on, že nastal čas, mělo by to poznat vedení portugalského týmu a jeho místo přenechat tvořivějšímu a běhavějšímu fotbalistovi než je postávající Ronaldo. Portugalská reprezentace tím jedině získá na síle, jejich hra bude pestřejší a méně předvídatelná.

Ronaldo může ještě několik let hrát v lize v Saudské Arábii nebo v podobné destinaci a dokončit tam v poklidu kariéru, ale do reprezentace už by se hrnout neměl.

zdroje:

https://www.sport.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cristiano_Ronaldo

přenosy ČT

https://www.eurofotbal.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz