Hlavní obsah
Sport

Švýcarsko přejelo Itálii a s Německem postupuje dál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash.com

Na mistrovství Evropy ve fotbale se rozjelo playoff. Nejdříve jsme viděli překvapení v dominantním výkonu týmu Švýcarska, druhý zápas asi nejvíc zaujal festivalem zrušených gólů prostřednictvím VARU.

Článek

Italové už ve skupině naznačili, že tohle asi nebude pro ně ten nejlepší šampionát. Ale realita předčila očekávání. Celek Itálie, který má za sebou historicky tolik úspěchů, a i když to nakonec úplně nedopadlo, vždy patřili mezi favority a podle toho to vypadalo i na hřišti. Když už vypadli, bylo to proti jinému gigantovi nebo smolně na penalty a podobně. Ale tentokrát prohráli proto, že zkrátka na Švýcarsko fotbalově nestačili.

Od začátku byla Itálie pod tlakem, na míč se moc nedostávali a dopředu nebyli schopni nic vytvořit. Ostatně prvně vystřelili na branku až 15 minut před koncem zápasu, v době, kdy už dlouho prohrávali 0:2. Švýcaři hráli výborně, mají pohotovou, rychlou střelbu, většinou se jim dařilo rychle odebírat Italům míče, aby si nestíhali vydechnout. Mohli by dojít daleko. Příštím soupeřem by mohla být Anglie, pokud tedy začnou běhat. Jestli si myslí, že to odchodí k vítězství, tak to by se taky mohli splést a Slovensko by je mohlo zaskočit.

V druhém zápase měli Němci navrch, přesto se mohli dostat do velkých problémů, jenže jim přálo štěstí. Nejdříve za stavu 0:0 dostali gól, který ale nebyl nakonec uznán kvůli minimálnímu ofsajdu, vzápětí naopak získali penaltu po lehkém doteku ruky v pokutovém území ze strany Dánů.

Přijde mi, že současné vyhodnocování vstřelených branek jde proti duchu fotbalu. Ano, on to třeba technicky vzato minimální ofsajd je, ale k čemu je dobré neuznávat góly, které byly vstřeleny z ofsajdu, který je lidským okem neodhalitelný. Jakou výhodu střelec vlastně získal? Myslím, že by mělo smysl pracovat s jistou tolerancí, proč by neměl gól platit jen proto, že má někdo například tlustší zadek, nebo vytrčenou ruku?

Podobně je to i s těma rukama v pokutovém území. Když ti soupeř nastřeli ruku a ty ji jen nestačíš stáhnout, a třeba ti míč jen škrtne o prsty, jako se to stalo Dánům, nic ve hře to neovlivní, tak myslím, že penalta není na místě.

Ovšem současný fotbal je nějak nastavený a Němci toho s trochou štěstí využili. Příštím soupeřem by ovšem měli být Španělé, kteří si poradí s Gruzií. A tam už to budou mít mnohem složitější.

Jinak Dánové se na rozdíl od Italů nemají za co stydět. Ve skupině nic moc nepředvedli, ale v souboji s Němci se neztratili, nebáli se hrát ani proti favorizovanému týmu a sice to nedopadlo, ale bez šance nebyli. To je taky hlavní rozdíl proti našemu týmu, že jim nechyběla odvaha, proto se dostali do playoff a podali důstojný výkon, i když jinak jsou fotbalově zhruba na naší úrovni. Taky nemají v týmu žádné superhvězdy, ani míčové kouzelníky.

Uvidíme, co nám přinesou další zápasy.

zdroje:

https://www.eurofotbal.cz/

https://www.sport.cz

přenosy ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz