Hlavní obsah
Zdraví

Nová epidemie na obzoru: Do roku 2050 až dvojnásobný počet diabetiků. Lze jí však předejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matt C / Unsplash

Diabetes mellitus neboli cukrovka představuje celosvětově velmi závažnou komplikaci. Již dnes se s tímto onemocněním potýká každý desátý Čech, do roku 2050 by se dle odhadů měl počet diabetiků zdvojnásobit. Jak této epidemii předcházet?

Článek

Cukrovka se řadí mezi nejrozšířenější civilizační onemocnění. A prognózy rozvoje nejsou vůbec příznivé. Přitom v mnoha případech by jí šlo předcházet – ať už odpovídajícím životním stylem, či včasným záchytem. Problém totiž je, že diabetes nebolí, a tak mnoho lidí zpočátku vůbec netuší, že jej má.

Nemoc zákeřná i drahá

Právě to, že diabetes nemusíme poznat hned při jeho propuknutí, může vést do budoucna k závažným potížím. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky onemocní každý rok touto nemocí jen v ČR dalších 60 tisíc lidí, přičemž nejvíce postihuje osoby ve středním věku. Největší zdravotní pojišťovna VZP eviduje mezi svými klienty více než 575 tisíc diabetiků a v roce 2022 za ně zaplatila 9,3 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že cca 90 % diabetiků se potýká s druhým typem tohoto onemocnění, kterému lze mnohdy předcházet, nebo jej alespoň oddálit vyváženou stravou a dostatkem pohybu, je otázkou, zda by se tyto náklady nedaly výrazně snížit.

S diabetem je spojeno výrazně vyšší riziko mrtvice, infarktu a dalších onemocnění

Mluvíme-li o diabetu, měli bychom si ještě ujasnit, že existuje více forem. Mezi nejrozšířenější patří následující:

  • Diabetes 1. typu je autoimunitní porucha, kdy vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, jež produkují inzulín. Nejčastěji se objevuje již v dětství či během dospívání, není podmíněn životosprávou a může být dědičný. V některých případech se však může objevit i v dospělosti, v ojedinělých případech i ve zralém věku. Osoby s touto formou diabetu jsou odkázány na pravidelnou aplikaci inzulínu.
  • Diabetes 2. typu může mít více typů příčin, ať už se jedná o genetické predispozice, nezdravý životní styl, nadměrný příjem kalorií, obezitu, nedostatek pohybu, stres či kouření. Tělo při tomto typu onemocnění ztrácí vnímavost k inzulínu, což se projevuje vysokými hladinami cukru v krvi, tzv. hyperglykémiemi. Tato forma patří mezi nejrozšířenější (cca 90 % všech diabetiků) a projevuje se nejčastěji po 40. roce života (někdy i dříve). V mnoha případech mu lze předcházet zdravým životním stylem.
  • Gestační diabetes – může se projevit u těhotných žen, po porodu většinou mizí.

Potíž je, že není-li diabetes léčen, může způsobovat celou řadu komplikací, a to mikrovaskulárních i makrovaskulárních. Mezi ty mikrovaskulární patří především poškození očí (retinopatie = postižení oční sítnice, jež může vést až k úplné ztrátě zraku), poškození nervového systému (diabetická neuropatie, která v neléčeném stavu může vést až ke vzniku vředů a následné amputaci končetiny) či poškození renálního systému (nefropatie = onemocnění ledvin, jež může vést až k jejich nezvratnému poškození a nutnosti dialýzy či transplantace).

Do skupiny makrovaskulárních komplikací pak spadá onemocnění periferních cév, mrtvice a různá kardiovaskulární onemocnění. Vedle těchto potíží se pak diabetici často potýkají ještě také s nejrůznějšími infekcemi, sníženou imunitou, zvýšenou kazivostí zubů, paradentózou aj. Diabetici jsou navíc vystaveni až dvojnásobně vyššímu riziku mozkové příhody, a to především z toho důvodu, že dlouhodobě vysoké hladiny cukru v krvi nepříznivě ovlivňují stav cév a nervů a arteriální oběh. Kromě toho je diabetes rizikovým faktorem pro fibrilaci síní, koronární srdeční onemocnění, srdeční selhání a je spojen se zvýšeným rizikem hypertenze (vysokého krevního tlaku).

Jak poznat, že se diabetes týká i vás?

Diabetes nastupuje většinou velmi plíživě – proto se mu přezdívá tichá nemoc. Tím, že nebolí, mnoho lidí jej rozpozná až pozdě, kdy už se mohou začít projevovat komplikace s ním spojené. Mezi nejčastější symptomy, které mohou poukazovat na diabetes 2. typu, patří:

  • nadměrná žíznivost;
  • nadměrná únava;
  • časté, zejména noční močení;
  • potíže s viděním;
  • brnění či necitlivost končetin;
  • horší hojení drobných poranění;
  • časté kvasinkové infekce či svědivost v oblasti genitálií.

Diabetu 2. typu lze předcházet zdravým životním stylem

Jak už bylo zmíněno v úvodu, diabetu 2. typu je možné předcházet. Dbejte proto na zdravou a vyváženou stravu, dostatek pohybu, optimální tělesnou hmotnost a dostatek odpočinku. Zároveň absolvujte pravidelné prohlídky u svého obvodního lékaře, nechte si kontrolovat hladiny glykémie v krvi a nezapomínejte také na pravidelné vyšetření očí u svého očního lékaře. V případě jakýchkoliv pochybností či pozorování symptomů, jež by mohly souviset s diabetem, vždy navštivte svého ošetřujícího lékaře. A pamatujte, že prevence je základ.

Zdroje: thelancet.com, vzp.cz, zdravyzivotscukrovkou.cz, diastyl.cz, ncbi.nlm.nih.gov

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz