Článek
Jako zlaté mléko se označuje kurkumové mléko – a v tu chvíli je jasné, co je jeho hlavní složkou. Kurkuma (Curcuma longa) je rostlina z čeledi zázvorovitých a její sušený oddenek se už po tisíciletí používá jako koření, léčivá bylina i přírodní barvivo. Její typická zlatavá barva a nezaměnitelná chuť skrývají celé spektrum bioaktivních látekprospěšných pro zdraví.
Obsahové látky kurkumy
Nejdůležitější skupinu účinných látek v kurkumě tvoří kurkuminoidy, z nichž nejznámější je kurkumin. Ten představuje zhruba 3–5 % hmotnosti sušeného kořene. Kurkumin je zodpovědný za výraznou žlutou barvu kurkumy a zároveň za většinu jejích prokázaných zdravotních účinků – zejména protizánětlivých, antioxidačních a imunomodulačních.
Kromě kurkuminoidů obsahuje kurkuma i éterické oleje(zejména turmeron, atlanton a zingiberen), které podporují vstřebávání kurkuminu, zlepšují trávení a působí antimikrobiálně. Tyto složky dodávají kurkumě i charakteristickou vůni a lehce pálivou chuť. V kombinaci se zázvorem či skořicí působí synergicky – tedy vzájemně zesilují svůj účinek.
Kurkuma přirozeně obsahuje i železo, mangan, draslík a vlákninu, které přispívají k normální činnosti metabolismu a imunitního systému.
Kurkumin pod lupou
Kurkumin je často označován za zlatý elixír zdraví. Je to silný antioxidant, který dokáže chránit buňky před oxidačním stresem, a tím přispívá k prevenci řady chronických onemocnění.
Problémem bývá jeho nízká biologická dostupnost – tedy schopnost těla vstřebat ho a využít. Naštěstí existuje jednoduché řešení: kombinovat kurkumu s černým pepřem (obsahujícím látku piperin), která zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu až 20násobně. Dále pomáhá i přítomnost tuku – proto se kurkuma často podává právě v mléce nebo kokosovém oleji.
Kurkumin má podle řady studií široké spektrum účinků– od ochrany buněk přes podporu mozkových funkcí až po vliv na psychickou pohodu. Principem jeho fungování je neutralizace volných radikálů, jež poškozují buňky a urychlují stárnutí. Navíc také stimuluje tělo k vlastní tvorbě antioxidačních enzymů, takže má tzv. dvojitý antioxidační efekt. Zároveň potlačuje tvorbu zánětlivých látek (např. TNF-α, IL-6), čímž působí preventivně proti civilizačním chorobám, jako jsou artritida, diabetes či ateroskleróza. A v neposlední řadě pomáhá stabilizovat buněčné membrány a podporuje regeneraci tkání.
Zdravotní přínosy kurkumy
Z výše uvedených řádků je již patrné, že kurkuma jako taková působí na celou řadu oblastí. Níže je přehled těch nejvýznamnějších, jež dokládají i vědecké studie.
Kurkuma pomáhá tlumit zánět a bolest kloubů
Chronický zánět je tichým nepřítelem zdraví. Kurkumin dokáže potlačovat aktivitu enzymů, které zánět vyvolávají, a tím snižuje bolest a otoky. V přehledové studii z roku 2022 zahrnující téměř 2 400 pacientů s různými formami artritidy bylo potvrzeno, že suplementace kurkumou vedla k významnému snížení bolesti i zánětlivých markerů. Další studie pak potvrdila pozitivní vliv kurkuminu na snížení neuropatických bolestí, jiný výzkum zase došel k závěru, že při podávání kurkuminu v časných stádiích periferní neuropatie lze zabránit rozvoji chronických neuropatických bolestí.
Kurkuma pro podporu mozku, paměti a koncentrace
Kurkumin zvyšuje hladinu BDNF – mozkového neurotrofního faktoru. BDNF je molekula, která působí na neurony centrálního i periferního nervového systému a podporuje růst a obnovu mozkových buněk. Díky tomu může pomáhat při prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, a zároveň zlepšuje paměť i schopnost učení.
V kombinaci s látkami obsaženými ve skořici a zázvoru, jež jsou často přidávány do zlatého mléka, pomáhá chránit mozek před oxidačním stresem.
Kurkuma pro lepší náladu
Kurkumin stimuluje tvorbu serotoninu a dopaminu – hormonů dobré nálady. V klinické studii bylo potvrzeno, že podávání kurkuminu k výraznému zlepšení nálady a snížení únavy. Z toho důvodu bývá kurkumin považován za přirozenou podporu duševní rovnováhy a pomocníka při zvládání stresu.
Kurkuma pro zdravé srdce a cévy
Kurkumin pomáhá udržovat pružnost cév, snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a působí proti tvorbě krevních sraženin. Jedna z provedených studií prokázala, že pacienti, kteří dostávali kurkumin před a po operaci srdce, měli o 65 % nižší riziko infarktu než kontrolní skupina. Pravidelná konzumace kurkumy tak může být cenným doplňkem prevence kardiovaskulárních onemocnění.
Kurkuma a rakovina
Laboratorní výzkumy potvrzují, že kurkumin brzdí růst nádorových buněk, podporuje apoptózu (programovanou smrt poškozených buněk) a omezuje tvorbu cév, které nádory vyživují.
Přestože klinické důkazy zatím nejsou jednoznačné, vědci považují kurkumin za perspektivní látku v prevenci i podpůrné léčbě rakoviny.
Kurkuma pro podporu trávení
Kurkuma stimuluje tvorbu žluči a usnadňuje trávení tuků. Pomáhá při nadýmání, nevolnosti i pocitu těžkosti po jídle. Zázvor obsažený v kurkumovém mléce navíc urychluje vyprazdňování žaludku, takže napomáhá i při funkčních trávicích potížích.
Kurkuma pro posílení imunity
Kombinace kurkumy, skořice a zázvoru působí antibakteriálně, antivirově i protiplísňově. Kurkumin sám dokáže inhibovat replikaci některých virů, zatímco cinnamaldehyd ze skořice má účinky proti bakteriím a plísním. Zlaté mléko je tak ideálním nápojem v období chřipek a nachlazení.
Kurkuma pro silnější kosti
Pokud se nápoj připravuje z kravského nebo obohaceného rostlinného mléka, dodá tělu vápník a vitamin D, které jsou klíčové pro pevnost kostí a prevenci osteoporózy. Díky protizánětlivým účinkům kurkumy se zároveň může snížit bolest při chronických kloubních onemocněních.
Recept na kurkumové mléko
Kurkumové mléko představuje synergii několika léčivých složek, jejichž účinky se navzájem doplňují a zesilují. Základem je kurkuma, která přináší antioxidační a protizánětlivé látky. Zázvor podporuje trávení a prokrvení, skořice stabilizuje hladinu cukru v krvi a černý pepř zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu. Mléko – ať už kravské, mandlové nebo kokosové – pak slouží jako přirozený nosič tuku, který pomáhá účinným látkám lépe se vstřebat do těla.
Účinky zlatého mléka
- Posiluje imunitu díky obsahu kurkuminu, zázvoru a skořice.
- Zklidňuje organismus – teplý nápoj snižuje stres a podporuje kvalitní spánek.
- Podporuje trávení a detoxikaci jater.
- Pomáhá při nachlazení, bolestech v krku a zánětech dýchacích cest.
- Zlepšuje pružnost kloubů a zmírňuje jejich bolestivost.
- Dodává energii a harmonizuje tělo i mysl.
- Podporuje zdravé hladiny krevního cukru (bez přidaného medu či jiného sladidla) – zde hrají klíčovou roli hlavně skořice a zázvor, jelikož skořice může snižovat hladinu krevního cukru nalačno a zároveň zlepšovat citlivost buněk na inzulin. Pravidelná konzumace zázvoru pak zase dokáže snížit hladinu krevního cukru až o 12 % a hodnotu hemoglobinu A1C, ukazatele dlouhodobé glykemické kontroly, až o 10 %.
Kurkumové mléko lze tedy považovat za komplexní regenerační nápoj, který vyživuje tělo zevnitř i zvenčí. V ájurvédské tradici se pije především večer – jako prostředek pro regeneraci po náročném dni, pro uvolnění napětí a zklidnění mysli.
Příprava zlatého mléka krok za krokem
- 1 hrnek mléka (kravské, mandlové nebo kokosové)
- 1 lžička mleté kurkumy
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky čerstvého nebo sušeného zázvoru
- špetka černého pepře
- 1 lžička medu (volitelné)
Směs (kromě medu) zahřejte v rendlíku, krátce povařte (asi 10 minut), přeceďte, nechte trochu zchladnout, přidejte med a podávejte. Před odstavením z plotny je vhodné nápoj ochutnat – pokud by vám připadal hořký, ještě chvíli povařte.
Tip: Do nápoje můžete alternativně přidat ještě lžičku kokosového oleje pro lepší uvolnění účinných látek.
Kdy pít kurkumové mléko a na co si dát pozor
Ideálně večer před spaním – kurkumové mléko uvolňuje, napomáhá trávení a podporuje klidný spánek. Vhodné je i při oslabené imunitě, po fyzické námaze nebo při stresu. Nikdy byste však neměli překračovat více než jeden šálek denně a zároveň není vhodné užívat zlaté mléko dlouhodobě, jelikož by mohlo vést k narušení funkcí trávení. Stejně tak není kurkumové mléko vhodné pro těhotné či kojící ženy, jakož ani pro osoby se žlučníkovými kameny či akutní žloutenkou. Vyhnout byste se mu měli i ve chvíli, kdy budete podstupovat plánovanou operaci, a to alespoň několik dnů až týdnů před jejím termínem.
Zdroje: nature.com, sciencedirect.com, healthline.com, dále dle textu







