Hlavní obsah
Rodina a děti

Pořízení potomka je známkou luxusu. Spodní a střední třída nemá na vlastní děti nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freestockcenter / Freepik

S 1. lednem jsme hlasitě zatleskali navýšení rodičovského příspěvku ze 300 na 350 tisíc. Ani to ale nezadotuje ten nejdražší koníček na světě – vlastní dítě. Stále proto platí, že pořídit si vlastního potomka zůstává výsadou bohatých.

Článek

Ať se nám to líbí, nebo ne, pokles počtu narozených dětí se stále prohlubuje. Za rok 2022 jsme dle dat Českého statistického úřadu v České republice poprvé po 17 letech nepřekročili hranici 100 tisíc narozených dětí – narodilo se jich 99,8 tisíc. Klesající trend počtu narozených dětí lze (vyjma roku 2021) pozorovat už od roku 2018, přičemž meziroční úbytek byl v roce 2022 výraznější než v předchozích letech a zároveň tento 11% propad představoval největší propad od poloviny 90. let. Pro rok 2023 eviduje ČSÚ zatím data pouze z prvních tří čtvrtletí, kdy se narodilo 69 451 dětí.

Připravte si statisíce a pusťte se do rození

I když se zvýšil rodičovský příspěvek o 50 tisíc, je to v podstatě jen jakési plivnutí do louže – vzhledem k vysoké inflaci, neustálému zdražování, vysokým cenám potravin i energií to novopečení rodiče vlastně ani nepoznají. Přitom ještě před tím, než jejich potomek přijde na svět, musí vzít z prasátka desítky tisíc korun, aby pořídili aspoň to nejnutnější – tedy základní výbavičku, postýlku, kočárek… Tyto náklady standardně, i při tom největším šetření, začínají na padesáti tisících – pokud se uskromníte a pořídíte třeba kočárek z druhé ruky. Chcete-li ale nové věci a kvalitu, klidně se můžete dostat na trojnásobnou částku.

Vedle těchto přímých nákladů je pak třeba započítat i náklady nepřímé – například na nutné stavební úpravy v bytě, pořízení nového auta atd. V zásadě se tak můžete ještě před samotným narozením potomka dostat na statisíce – takže nějakých 350 tisíc od státu to opravdu nevytrhne.

Výchova dítěte vás vyjde téměř na dva miliony

Pokud vám náklady na pořízení základní výbavičky nepřijdou zase až tak hrozné, možná vás překvapí celkové náklady na výchovu a výživu dítěte do jeho plnoletosti. Do 18 let za něj zaplatíte přibližně 1,8 milionu korun. Takže pokud se chystáte na zplození potomka, připočtěte si ke svým dosavadním ročním výdajům alespoň sto tisíc navíc. Možná vám tato čísla pootevřou trochu oči, a nebudete tak překvapení jako 55 % maminek, které v šetření agentury STEM/MARK uvedly, že finanční náročnost rodičovství předčila jejich očekávání.

Nemáte-li střechu nad hlavou, dítě si ani nepořizujte

Abyste si mohli pořídit dítě, musíte mít kde bydlet. Máte-li mít kde bydlet, potřebujete buď bohaté rodiče, zdědit nemovitost po prarodičích, nebo si vzít hypotéku. Na hypotéku však nedosáhnete, pokud nemáte našetřeno a dostatečně vysoký příjem. O příjem ale mateřskou standardně přijdete. I proto neustále dochází ke zvyšování věku prvorodiček – málokdo má po škole našetřeno a může si dovolit investovat do potomka. A tak musí budoucí rodiče prvně šetřit na bydlení, aby ho pak mohli pořídit na hypotéku, kterou budou splácet po dobu 30 let, aby jim téměř v důchodu (který už vlastně možná ani nebude) říkal dům či byt pane. Anebo můžou žít v podnájmu, kde budou platit možná ještě více než za hypotéku – sice nemusí mít našetřeno dopředu, ale zase jim nikdy nic pane říkat nebude. Nějak nám z té rovnice ale vypadly finanční prostředky naspořené na dítě.

Průměrná mzda je hezká věc, kdo ji ale má

Ve 3. čtvrtletí loňského roku činila průměrná hrubá měsíční mzda 42 658 korun. To už je sice poměrně slušná částka, ale bohužel stále zde máme spoustu těch, kteří na ni zdaleka nedosáhnou. A obzvláště ne mladí bez jakýchkoliv zkušeností. Ostatně dostatečně vypovídající je i fakt, že téměř 10 % české populace žije pod hranicí chudoby a další dva miliony Čechů žijí těsně nad hranicí chudoby. Takže tři miliony Čechů, tedy téměř třetina naší populace, bojuje s chudobou, ztrátou bydlení je ohroženo 1,27 milionu lidí a celkově je u nás vedeno na čtyři miliony exekučních řízení, přičemž v exekuci žije 660 tisíc lidí.

A tak se tedy znovu ptám – kdo si dnes může pořídit dítě? Kdo má na tento luxus? Nebylo přeci jen dříve líp?

Zdroje: vlastní úvaha autora, czso.cz, vdb.czso.cz, tn.nova.cz, idnes.cz, denik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz