Hlavní obsah
Jídlo a pití

Temný původ vánočního cukroví: Pochutiny na počest mrtvých Turků pečete určitě i vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RitaE / Pixabay

Vánoční cukroví mělo původně rituální charakter

Vánoce jsou křesťanským svátkem, a tak není divu, že je i vánoční cukroví spojováno s řadou pověr. Některé druhy však mají poměrně temný původ, jiné zase obsahovaly hašiš. Pojďme se na ně podívat.

Článek

V dřívějších dobách se cukroví rozhodně nepeklo jen jako pochutina, jako je tomu dnes. Lidé totiž věřili, že ochrání je i jejich hospodářství a úrodu před temnými silami. Ještě v pohanských dobách, které předcházely křesťanství, se do světnice a chlévu věšely různě tvarované postavičky zvířat či pochutiny ve tvaru slunce. Připravováno bylo toto cukroví hlavně ze sušeného ovoce, medu a ořechů – mouka totiž byla velmi drahou surovinou. V podobě, v jaké známe cukroví dnes, se začalo objevovat až v 19. století. Drahé koření si však mohli dovolit jen ti movitější, proto ti z chudých poměrů dodávali svým výtvorům chuť pepřem či česnekem.

Vanilkové rohlíčky na počest vítězství nad Turky

Není třeba diskuzí o tom, že právě vanilkové rohlíčky patří k tomu nejoblíbenějšímu cukroví u nás vůbec. I když už se u nás pečou již více než tři staletí, málokdo ví, jaký temný původ mají. Vznikly ve Vídni poté, co se Rakousku-Uhersku podařilo vyhnat osmanské Turky, kteří obléhali Vídeň. Na počest této porážky začali rakouští pekaři i rakouské ženy péct pečivo ve tvaru půlměsíce, který byl podobný znaku Osmanské říše. Údajně každý napekl takový počet půlměsíců, kolik zůstalo v poslední den bitvy na poli mrtvých tureckých vojáků. Až později se tyto „temné“ půlměsíce přejmenovaly na vanilkové rohlíčky – a změnou prošla i jedna ze základních surovin. Zatímco v rakouské receptuře najdeme spařené mleté mandle, u nás stále preferujeme variantu s vlašskými ořechy.

Marokánky ozvláštněné hašišem

Jedním z dalších oblíbených druhů cukroví jsou marokánky. Asi vás nepřekvapí, že jejich původ nalezneme na severu Afriky, odkud se postupně rozšířily i do Evropy. A byť dneska není na těchto placičkách z kandovaného ovoce, ořechů a čokolády pranic zvláštního, v místě jejich původu se do nich dle originální receptury vedle datlí, ořechů, kakaa, medu a vanilky dával také hašiš.

Vosí hnízda čistě k obřadním účelům

Nepečené cukroví, které známe, jaké vosí hnízda či včelí úly, je původem naše. Nepřipravovalo se však jako pochutina na štědrovečerní tabuli, ale hospodyňky jej vyráběly na den zimního slunovratu, kdy v tuto nejsilnější noc roku sloužilo k obřadním účelům.

Spálené cukroví přivolá vážnou nemoc

V dobách minulých bylo spojeno s nejrůznějšími pověrami nejen samotné cukroví, ale i jeho příprava. Tradovalo se například, že pokud se cukroví povede hospodyňce na výbornou, čeká ji rok plný hojnosti a zdraví. V opačném případě, tedy pokud cukroví spálila, měla očekávat vážnou nemoc. Magická moc pak byla přisuzována také lineckému cukroví – stačí prý sníst na Štědrý den sedm kousků a budete mít po celý následující rok štěstí. To za vyzkoušení rozhodně stojí…

Zdroje: rohlik.cz, pekarske-technologie.cz, kudyznudy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz