Článek
V dřívějších dobách se cukroví rozhodně nepeklo jen jako pochutina, jako je tomu dnes. Lidé totiž věřili, že ochrání je i jejich hospodářství a úrodu před temnými silami. Ještě v pohanských dobách, které předcházely křesťanství, se do světnice a chlévu věšely různě tvarované postavičky zvířat či pochutiny ve tvaru slunce. Připravováno bylo toto cukroví hlavně ze sušeného ovoce, medu a ořechů – mouka totiž byla velmi drahou surovinou. V podobě, v jaké známe cukroví dnes, se začalo objevovat až v 19. století. Drahé koření si však mohli dovolit jen ti movitější, proto ti z chudých poměrů dodávali svým výtvorům chuť pepřem či česnekem.
Vanilkové rohlíčky na počest vítězství nad Turky
Není třeba diskuzí o tom, že právě vanilkové rohlíčky patří k tomu nejoblíbenějšímu cukroví u nás vůbec. I když už se u nás pečou již více než tři staletí, málokdo ví, jaký temný původ mají. Vznikly ve Vídni poté, co se Rakousku-Uhersku podařilo vyhnat osmanské Turky, kteří obléhali Vídeň. Na počest této porážky začali rakouští pekaři i rakouské ženy péct pečivo ve tvaru půlměsíce, který byl podobný znaku Osmanské říše. Údajně každý napekl takový počet půlměsíců, kolik zůstalo v poslední den bitvy na poli mrtvých tureckých vojáků. Až později se tyto „temné“ půlměsíce přejmenovaly na vanilkové rohlíčky – a změnou prošla i jedna ze základních surovin. Zatímco v rakouské receptuře najdeme spařené mleté mandle, u nás stále preferujeme variantu s vlašskými ořechy.
Marokánky ozvláštněné hašišem
Jedním z dalších oblíbených druhů cukroví jsou marokánky. Asi vás nepřekvapí, že jejich původ nalezneme na severu Afriky, odkud se postupně rozšířily i do Evropy. A byť dneska není na těchto placičkách z kandovaného ovoce, ořechů a čokolády pranic zvláštního, v místě jejich původu se do nich dle originální receptury vedle datlí, ořechů, kakaa, medu a vanilky dával také hašiš.
Vosí hnízda čistě k obřadním účelům
Nepečené cukroví, které známe, jaké vosí hnízda či včelí úly, je původem naše. Nepřipravovalo se však jako pochutina na štědrovečerní tabuli, ale hospodyňky jej vyráběly na den zimního slunovratu, kdy v tuto nejsilnější noc roku sloužilo k obřadním účelům.
Spálené cukroví přivolá vážnou nemoc
V dobách minulých bylo spojeno s nejrůznějšími pověrami nejen samotné cukroví, ale i jeho příprava. Tradovalo se například, že pokud se cukroví povede hospodyňce na výbornou, čeká ji rok plný hojnosti a zdraví. V opačném případě, tedy pokud cukroví spálila, měla očekávat vážnou nemoc. Magická moc pak byla přisuzována také lineckému cukroví – stačí prý sníst na Štědrý den sedm kousků a budete mít po celý následující rok štěstí. To za vyzkoušení rozhodně stojí…
Zdroje: rohlik.cz, pekarske-technologie.cz, kudyznudy.cz