Hlavní obsah
Právo a státní správa

Venčíte psa na volno po polích či v lese? Pak porušujete zákon a může vás čekat tučná pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wirestock/Freepik

Venčit psa mimo město je skvělý způsob, jak mu dopřát dostatek pohybu. Navíc ho lze odepnout z vodítka bez obav, že ho přejede auto. Volné pobíhání psa po lesích, loukách či polích ale může vyjít draho a hrozí konflikt s myslivci či majiteli pozemků.

Článek

K noze, jinak je problém na světě

Při volném pohybu psa po polích, loukách či lesích nejde o pokutu, která by se týkala neuklizené hromádky, kterou tam váš mazlíček zanechá, jako tomu může být ve městě. Porušujete ale zákon o myslivosti, podle nějž by váš pes neměl volně pobíhat po lese nebo po poli bez dozoru svého pána, jak je uvedeno v § 10, bod 1: „Je zakázáno vlastníkům domácích zvířat, včetně zvířat ze zájmových chovů a zvířat z farmových chovů zvěře, nechat je volně pobíhat v honitbě mimo vliv svého majitele nebo vedoucího.“

Pokud máte psa dobře vycvičeného, jde vám tzv. u nohy a poslechne na slovo, je to v pořádku a můžete si dovolit chodit bez vodítka. V opačném případě, pokud pes nekontrolovaně vymetá každou houštinu v lese a remízek na poli, můžete se dostat do oprávněného konfliktu s myslivci a mysliveckou stráží, jelikož porušujete základní povinnosti stanovené v Zákonu č. 449/2001 Sb., Zákon o myslivosti, ve kterém stojí, že „každý, kdo vstupuje se svou činností do přírody, si musí počínat tak, aby nedocházelo ke zbytečnému ohrožování nebo zraňování zvěře a k poškozování jejích životních podmínek.“

V rámci ochrany myslivosti je totiž třeba chránit volně žijící zvěř „před nepříznivými vlivy prostředí, před nakažlivými nemocemi, před škodlivými zásahy lidí a před volně pobíhajícími domácími zvířaty…“ – a ruku na srdce, vám by se asi taky nelíbilo, kdyby vám někdo vtrhnul na zahradu a štval vás po ní…

Co se stane, když potkáte na procházce mysliveckou stráž

Máte-li psa na volno v přírodě a potkáte se s myslivcem či mysliveckou stráží, v tom lepším případě vás požádá o uvázání psa. Pokud se ale prokáže, že váš pes dělá škodu v lese, můžete dostat pokutu až do výše 30 000 Kč (právnické osoby pak až do výše 40 000 Kč). Důležité je upozornit, že se nejedná o žádný rozmar myslivce či jeho ego, jak se mnozí mnohdy rozčilují. Důvody tohoto chování jsou naprosto zřejmé a každý rozumný člověk by je měl pochopit.

V jarních měsících probíhá v lesích a na polích tzv. kladení mláďat (zajíců, bažantů, ptáků a další zvěře). Pokud toto mládě objeví pes, je mládě v ohrožení a většinou uhyne, protože ho daný pes poraní nebo rovnou zakousne. I když je váš pes lidumil a mládě jen očichá a olíže, nebo si ho následně ještě pohladíte vy, je i v tuto chvíli mládě odsouzeno k úhynu – matka mláděte totiž ucítí pach psa a člověka, mládě nepřijme a nechá ho pojít hlady.

Ale nejde jen o mláďata v jarních měsících. Zvěř je obecně velmi plachá a cítí váš pach i pach psa na velikou vzdálenost, a to i tehdy, když vy zvěř vůbec nevidíte. A stejně tak i váš pes ví o zvěři dřív než vy. Pokud ji začne pronásledovat a vy nejste schopni jej odvolat, máte zaděláno na další problém.

  • Zvěř může být plná, tzn. čeká mládě, a pes ji svým pronásledování může vystavit takovému stresu a vysílení, že může o mládě přijít, případně i sama zahynout.
  • Je-li váš pes ostřejší a má v sobě lovecké pudy, může zvěř strhnout, tzn. zvěř vážně poraní, případně usmrtí. I zdánlivě drobné pokousání může u volně žijící zvěře způsobit rozsáhlý zánět v těle a vést k úhynu.
  • Vyplašená a/nebo pronásledovaná zvěř může vběhnout na komunikaci, kde ji může srazit vozidlo, nebo může způsobit vážnou dopravní nehodu. A stejně může dopadnout i váš pes.
  • Nejenom v době kladení mláďat, ale i v zimě je zvěř nutné udržovat v klidovém režimu, protože v zimních měsících má zvěř k dispozici podstatně méně potravy než v létě, a šetří si tak energii pro přežití. Pokud je štvaná psem, tak veškerou energii ztrácí a může uhynout vysílením po této štvanici.

Nedivte se myslivcům a myslete nejen na svého mazlíčka, ale i zvěř, která se nemůže bránit

Nyní už tedy asi chápete výtky kvůli volně pobíhajícímu psovi ze strany myslivce. Váš pes dokáže v lese najít zvěř a ublížit jí, aniž byste vy o tom třeba věděli. Proto jsou myslivci tak předráždění, když vidí vašeho psa volně pobíhat po lese či polích. Rozčílit je ale zvládne i další nepatřičné chování, a to neustálé křičení po psovi.

V lese je třeba chovat se tiše. Pokud na psa neustále křičíte povely, tak se také dopouštíte přestupku tím, že rušíte klid a ticho. Proto je opravdu lepší mít pejska na vodítku a máte klid. A k tomu navíc dobrý pocit, že váš pes neudělá škodu v lese, o které třeba ani nevíte.

Hodně krásných procházek na vodítku a radostného běhání na volno na psím hřišti!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz