Hlavní obsah
Názory a úvahy

S pěstováním brambor je konec. Ale to nevadí, budeme jíst hranolky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jcomp/Freepik

Přijde vám to postavené na hlavu? Nejen vám. Bohužel je ale řada těch, kteří věří tomu, že brambory i maso se zázračně tvoří v krabičkách v obchodě. A stávky zemědělců teď ukázaly, jak mnozí přemýšlejí.

Článek

Hodně lidí, hlavně mladých, skoro nemá tušení, že hranolky, které tak milují, se musí vyrobit z brambor vypěstovaných na poli. A že se jedná o celkem dlouhý proces od pohnojení pole, zaorání hnoje, přípravu pole pro sázení brambor přes zasazení, pečování a následně vyorání brambor až po další dlouhé procesy, než vůbec k výrobě hranolků dojde. A bez zemědělců, proti kterým se teď mnozí tak bouří, že nejsou potřeba, to opravdu nepůjde.

Nejde ale jen o hranolky. Podobné situace o povědomí, spíše nevědomí o tom, kde se bere třeba ono zdravé kuřecí prso v plastové krabičce v supermarketech, nebo jak vznikl ten kousek lososa či jiné ryby, jež jsou doporučovány v rámci zdravé stravy a hubnutí… Opět musím kontrovat – opravdu ani toto jídlo nevyrostlo ve fabrice, ale bylo živými tvory. Hrozné, že? Mnohým tato šokující informace zboří veškeré jejich představy o kráse světa.

Kde se stala chyba?

Děláme si to sami už od malých dětí. Zatímco dřív bylo běžné vyrůstat na statcích a být doma obklopeni chovnými zvířaty, byť třeba jen slepicemi a králíky, dnes mnohé děti znají zvířata jen z obrázků. Navíc je doma nebo ve školce učíme z ilustrovaných knížek takové věci, že například ježek si nosí na svých bodlinách jablíčka, ze srnce vyroste jelen a další nesmysly.

Ano, jsou to děti a děti potřebují iluzi pohádkového světa, aby se jim rozvíjela fantazie a obrazotvornost pro budoucí vnímání světa. Ale některé informace jim zakoření v mysli na celý život, a tak si i spousta dospělých myslí, že „manželem“ srnky je jelen. Vážení, není – srna tvoří pár se srncem a jelen zase s laní.

Rodinný kruh a zázemí domova

Dalším faktorem je rodina a zázemí. V dnešní době je harmonická rodina velmi vzácný pojem. Uspěchaná doba nese spoustu negativních vlivů na fungující rodinu – není čas na nic, všichni se honí za prací, penězi, zajištěním bydlení, mají starosti, aby zaplatili vše, co musí, sužuje nás drahota, neustálé stresy a skoro žádný volný čas pro koníčky, rodinu, dovolenou atd. Proto není ani čas na pořádnou výchovu dítěte. Raději mu koupíme spoustu hraček, ať si vyhraje samo. A když už dítě všechny hračky omrzí, pořídíme mu tablet, nějaké hrací zařízení nebo chytrý telefon.

Chytrý telefon chytrosti nenaučí

Chytrý telefon je opravdu chytrý. Usnadní spoustu práce, od navigace při dopravě přes placení účtů, sledování počasí až po zábavu na různých kanálech zábavy, sociální sítě, ale i složitější pracovní aplikace pro vaši práci. Používání těchto zařízení je vlastně v dnešní době jakousi nutností. Ale je to tak dobře?

Chytrý telefon dělá práci za nás, a tak nemusíme nad věcmi moc přemýšlet. Prostě do něj zadáme, co potřebujeme, a on to udělá za nás.

Je to geniální, už nemusíme sami myslet

Ano, je to tak. Moderní doba technologií opravdu nahrazuje klasické lidské uvažování, protože je všechno zařízené v aplikacích. Vše se zjednodušilo – dokonce už nemusíme ani vykouknout z okna, abychom viděli, jaké je venku počasí. I do sousední vesnice můžeme jet klidně podle navigace a nemusíme vůbec sledovat, kudy cesta vede – natož si pamatovat nějaké styčné body. A když po dlouhém náročném pracovním dni přijdeme domů a zapneme si televizi, do našeho povědomí jedou různé reklamy, co si musíme koupit, co je dnes in, bez čeho nemůžeme být atd. Na sociálních sítích pak vidíme, jak máme žít, takže už vůbec nemusíme přemýšlet – programují nás ostatní a my jdeme s davem.

Jak vystoupit z bludného kruhu

Opravdu ale takový život chceme? Chceme, aby naše děti nevěděly o reálném světě zhola nic? Chceme lidstvo, které má sice špičkovou technologii, ale netuší nic o tom, jak si vypěstovat vlastní stravu, nebo nedej bože jak zatlouct hřebík? Není spíš čas na to najít si chvilku pro sebe a svoji rodinu, sebrat dětem na chvilku jejich telefony, vyrazit do přírody, povídat si o pěkných věcech, přečíst si pěknou knížku, mít se rádi a užívat si život se vším, co k němu od jeho podstaty patří?

Začněte myslet pozitivně, nenechávejte se negativně ovlivňovat okolím a hledejte podobně pozitivně smýšlející lidi. Nakonec zjistíte, že ty pravé hodnoty v životě nejsou jenom neustálé sledování čehosi ve virtuálním světě, ale začnete žít svůj vlastní život a budete také o běžných věcech uvažovat tak, jak opravdu jsou.

Hodně pozitivního myšlení a vlastního rozumu do dalších dnů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz