Hlavní obsah
Zdraví

Zapomeňte na léky na hubnutí a začněte se sebou konečně něco dělat. Zázračná pilulka neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: prostooleh/Freepik

Obezita vládne světem. Lítosti nad kily navíc slýchám ze všech stran. Mnozí teď čekají, že je spasí zázračné léky na hubnutí. Řešení je ale někde úplně jinde.

Článek

Dle dat z Českého statistického úřadu se s obezitou potýká skoro pětina Čechů – konkrétně 18,5 % zdejších obyvatel. Stav je poměrně vyrovnaný – týká se 20 % mužů a 18 % žen. Mírná nadváha se pak projevuje u 47 % mužů a 33 % žen. Co je však ještě více alarmující, je fakt, že 40 % dospělých Čechů se nevěnuje žádné fyzické aktivitě. A smutné je, že ani výhledy nevypadají zrovna optimisticky, spíše naopak – podle dokumentu World Obesity Atlas 2023 se totiž podíl obézních žen v ČR zvýší do roku 2035 na více než 30 %. A muži na tom budou ještě hůř – u těch se hovoří o 40 %.

Rizika spojená s obezitou jsou kritická

Nějaké to kilo navíc oproti módním trendům standardně nikomu neuškodí – však každý nemusí mít postavu modelky (ostatně mnozí určitě namítnou, že ani to není zdravé). Nicméně tukové zásoby, zejména ty v oblasti břicha, dokážou napáchat pořádnou paseku. Pokud totiž nezačnete nadváhu či obezitu řešit, mohou se u vás rozvinout nejrůznější potíže či nemoci. Mezi ty nejčastější patří:

  • kardiovaskulární onemocnění, ať už jde o vysoký krevní tlak, cévní mozkovou příhodu, či ischemickou chorobu srdeční;
  • potíže se spánkem a spánkové apnoe;
  • psychická onemocnění – zejména deprese;
  • metabolická onemocnění, jako je diabetes 2. typu;
  • dna;
  • onemocnění jater;
  • potíže s početím u žen;
  • močová inkontinence
  • a další.

Tabletka ke snídani opravdu problém neřeší

Problémem těch, které trápí potíže s kily, je povětšinou nesprávná životospráva a lenost (samozřejmě jsou ti, jejichž obezita je způsobena zdravotními obtížemi, ale o těch dnešní článek není). Ostatně – je pohodlnější ležet u televize, než si jít zaběhat (a ruku na srdce, ono to běhání s kily navíc fakt není úplně nejvhodnějším sportem, obzvlášť při obezitě). A tak se mnozí kromě zázraku upínají k vysněné tabletce na hubnutí, kterou slupnou k snídani, obědu i večeři a ráno se probudí minimálně o deset kilo lehčí (ano, přeháním, ale mnozí opravdu očekávají výsledek podobný zázraku). Takhle to ale nefunguje.

Na trhu dnes jsou opravdu léky na hubnutí, které se označují jako antiobezitika, ale co si budeme povídat – kdyby byly tak zázračné, jsou hubení všichni. Propagují je dokonce i nejrůznější celebrity, kterým se s nimi podařilo zhubnout. Ale pojďme si říct i tu druhou pravdu – a to, že můžou řádně zatočit i s vaším zdravím.

Jak fungují léky na hubnutí

Na trhu dnes najdeme různé léky na hubnutí, avšak abyste je mohli užívat, musí vám je předepsat váš lékař – buď obvodní, nebo obezitolog. Některé z nich navíc nejsou určeny primárně na hubnutí, ale na jiné potíže, zejména na léčbu diabetu 2. typu. Jejich užívání je postaveno na několika mechanismech, kdy působí v nejrůznějších centrech mozku a například snižují chutě na sladké, dodávají pocit sytosti, omezují vstřebávání živin či zpomalují vyprazdňování žaludku. Ti, kteří je užívají, pak pociťují rychlejší zasycení, snědí menší porce, a tím hubnou.

Takže ano – s antiobezitiky se určitě dá nějaké to kilo shodit. Jenže pokud nezměníte životní styl, po jejich doužívání se zase rychle vrátíte do starého kolotoče. A navíc se při jejich užívání můžete potýkat s řadou nežádoucích účinků, jako je bolest břicha, zácpa, průjem, závratě, nevolnosti, sucho v ústech, zvýšený krevní tlak, nespavost, náladovost aj.

Změna životního stylu je zásadní

Pokud tedy chcete opravdu zdravě zhubnout a svou novou hmotnost si udržet, změňte svůj dosavadní životní styl. Přestaňte se vymlouvat na to, že máte málo času, že jste unavení, že je venku ošklivě atd. a začněte – ideálně okamžitě. Nemusíte hned uběhnout maraton, ale vyberte si pohyb, který vás bude naplňovat a u kterého vydržíte. Takže si jděte klidně zatancovat, zahrát tenis, zaplavat, projet se na kolečkových bruslích… A nemusíte lámat rekordy – začněte pozvolna, protože jakmile na začátku přepnete své tělo, skončíte s fyzickou aktivitou dřív, než řeknete švec.

Co je však stejně důležité jako pohyb, je vyvážená strava – drastickými dietami zdravě nezhubnete a o pár měsíců později se o slovo přihlásí jojo efekt. Vezměte si k ruce kalorické tabulky, spočítejte si, jaký energetický příjem máte mít a jezte pětkrát denně v malých, ale vyvážených porcích.

Vydržet první měsíc je nejhorší

Změna životního stylu je náročná – psychicky a fyzicky. Ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že když se chce, všechno jde. Důležité je nastavit si v hlavě, že to opravdu chcete a jít si za tím. Když vydržíte první měsíc, máte vyhráno – váš mozek si za tu dobu zvykne a pak už vám bude chybět, když si každý den nezacvičíte.

Já jsem přenastavením myšlení, úpravou stravy a postupným zaváděním pohybu zvládla odhodit 15 kilo za 4,5 měsíce – a váhu si držím už více než rok. Předtím jsem se snažila o hubnutí mnohokrát, ale nikdy se nedařilo. A dnes už vím proč. Tady jsou moje osobní a vyzkoušená doporučení:

  • Začněte opravdu pozvolna a s chutí – mějte cíl a jděte si za ním.
  • Dělejte pohyb, který vás baví, jen tak u něj vydržíte.
  • Při cvičení se usmívejte.
  • Jezte pravidelně, ve stejné časy a připravujte si jídlo z kvalitních surovin – šetřit se zde nevyplácí.
  • Pokud vás honí mlsná, zažeňte ji čtverečkem hořké čokolády.
  • Máte neskutečnou touhu zhřešit sladkým? Zhřešte, ale hlavně si to nevyčítejte. Prostě zhřešte a druhý den cvičte o chvíli déle.
  • Dodržujte optimální energetický příjem – nejezte míň, než máte.
  • Hodně pijte – pokud vám nechutná samotná voda, dejte si do ní plátek citronu nebo pomeranče.
  • Nevažte se, ale měřte se - centimetrové úbytky jsou mnohem více vypovídající a více motivují.

A hlavně si to všechno užívejte a nespoléhejte na to, že někdo nebo něco zhubne za vás. Máte to v hlavě a i pomalými krůčky můžete dosáhnout velkého úspěchu! Tak ať se vám daří!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz